Разследването срещу хакерската група Килнет продължава , заяви пред NOVA

...
Разследването срещу хакерската група Килнет продължава , заяви пред NOVA
Коментари Харесай

Светослав Василев: 120 хакери включва руската група Килнет, атакувала български институции

Разследването против хакерската група „ Килнет ” продължава, съобщи пред NOVA NEWS ръководителят на отдел „ Киберпрестъпления ” към Националната следствена работа Светослав Василев.

Той сподели, че Магнитогорск е единствено един от векторите на офанзивите, открити са и такива, които идват и от други съветски градове като Москва, Санкт Петербург, Владивосток и други

Василев сподели, че в групата вземат участие над 120 души, всички са съветски жители, относително млади.

„ Имаме сметките на тези лица, за някои имаме или цялостни, или частични персонални данни ", разясни той.

" За някои от дейностите можем да предположим, че има хора от България, които подкрепят активността им. Това към момента се ревизира. ” – уточни Василев.

Той изясни, че следствието има за цел определяне на всички членове на хакерската група и дейностите им, а те са правили такива освен против България, само че и против Съединени американски щати и западноевропейски страни.

Василев заяви, че българска проверяващи органи работят взаимно с ФБР.

„ През български адреси са атакувани български институции, само че следва да се откри дали тези адреси са били компрометирани, сподели той.

Василев разяснява и задържането на педофилите, които са обменяли порнографско наличие.

„ 10 от лицата са арестувани с мярка за неотклонение и задържане под стража, за един не са открити задоволително доказателства “, означи той.

„ Имаше шокиращи находки в градове, които са отвън София ”, бе безапелационен Василев. Той дефинира част от наличието като „ гнусно ” и сподели, че за пръв път се сблъсква с такова.

Задържаните са споделили, че са направили неточност и не са желали да споделят файловете. Той разясни, че няма данни фамилиите на арестуваните да вземат участие в това, и че множеството от задържаните се употребяват с положително име в обществото.

„ В Съединени американски щати и Западна Европа има регистри на половите насилници, в България няма ”, установи той.

Василев прикани да се сезират правоохранителните органи и предизвести, че приложенията, които се употребяват на телефона няма да оказват помощ, в случай че няма доверие сред родители и деца.

Експертът разяснява и тематиката за киберизмамите.

По думите му, главният проблем е, че доста хора, които са потърпевши не алармират на органите на досъдебното произвеждане. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР