Разследването дали е имало химическа атака в Сирия продължава, но

...
Разследването дали е имало химическа атака в Сирия продължава, но
Коментари Харесай

Разследване показа онлайн активисти, разпространяващи конспиративни теории за Сирия

Разследването дали е имало химическа офанзива в Сирия продължава, само че група авторитетни онлайн деятели към този момент популяризират своята версия за събитията.
Разследващите от Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) се пробват да стигнат до Дума, където съгласно медицински организации и избавителни служби силите на президента Башар Асад са хвърлили бомби с токсични субстанции на 7 април. Сирийското държавно управление и Русия настояват, че случаят е инсцениран. Англия, Съединени американски щати и Франция са уверени, че са употребявани хлорин и нервнопаралитично вещество.
Въпреки неналичието на безапелационна информация, някои хора в интернет са сигурни, че знаят какво се е случило на 7 април – те одобряват изказванията на съветската страна и медии, че офанзивите са машинация и дело на джихадистки групировки или шпиони, които целят да хвърлят виновността върху държавното управление на Асад и да дадат мотив за интервенция на Запада.
Сред тях са деятели и представящи се за самостоятелни публицисти. Някои имат десетки или стотици хиляди почитатели в Twitter.
Обявяват се за съперници на войната, само че поддържат военните интервенции на сирийското държавно управление и съветските въздушни удари. Според тях интернационалните медии и организациите за отбрана на човешките права са в сговор със западните държавни управления, Саудитска Арабия, " Ислямска страна " и " Ал Кайда " да завладеят Сирия.

While armchair media opportunists do UK regime bidding & maintain crumbling #Syria propaganda facade, I am in #Saqba #EasternGhouta visiting main #WhiteHelmet centre that was situated next to Failaq Al Rahman bomb making factory, bombs that murdered Syrian civilians in #Damascus. pic.twitter.com/x9lLXvERb1
— vanessa beeley (@VanessaBeeley) April 22, 2018
Една от тях е Ванеса Бийли , която има над 30 000 почитатели и написа за уебсайт, определян от проверяващи обстоятелства като предан на конспирации и крайнодесни предубеждения. В отговор на въпроси, пратени от Би Би Си, тя дефинира текста им като " фрапантен опит " " самостоятелната публицистика да бъде заглушена ".
За нея обаче се знае доста повече, в сравнение с за други, по-влиятелни онлайн фигури. Например Сара Абдалах , която има над 125 000 почитатели – в това число 250 публицисти от съществени медии. Тя се разказва като " самостоятелен ливански геополитически коментатор ", само че съвсем няма друго онлайн наличие или текстове, оповестени отвън обществените мрежи. В блога ѝ няма постове.

German reporter on live TV says Syria’s Douma incident was a false flag attack https://t.co/rG5nQra7jn
— Sarah Abdallah (@sahouraxo) April 23, 2018
Според изследване на компанията Graphika тя е един от най-влиятелните сметки в диалозите за Сирия и изключително в разпространението на дезинформация за химическата офанзива през 2017 година и за активността на доброволческата избавителна организация " Бели каски ".
Според Скот Лукас , учител по интернационална политика в Бирмингамския университет, усложненията да бъде получена информация от Сирия са отворили информативен вакуум, който бива напълнен от пристрастни източници.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР