Разследване след сигнал за незаконно източване на язовир Жребчево“. Според

...
Разследване след сигнал за незаконно източване на язовир Жребчево“. Според
Коментари Харесай

Източван ли е незаконно язовир „Жребчево“?

Разследване след сигнал за нелегално източване на язовир „ Жребчево “. Според инспекцията част от водата е била пренасочвана към Нова Загора макар възбраната за това. А източници на bTV описват, че водата е отивала към частни рибарници към село Еленово. Какви са следствията?

От „ Басейнова дирекция “ правят инспекция на случая.

„ Налице е нерегламентирано източване на повърхностните води от язовир " Жребчево " от " Напоителни системи " ЕАД, стопанисващ язовира, с което не са спазени изискванията в режимния график за м. март 2023 година За откритото нарушаване на сдружението е изпратена покана за сформиране и предявяване на акт за определяне на административно нарушаване по Закона за водите “, се споделя в тяхна позиция.

„ Такова нерегламентирано източване на водите няма. Всичко, което е вървяло като вода по направление тунел Кортен, са софтуерни пропуски през затвореното оборудване. Това са неоснователни нападки против нас за източване и подаване на вода към рибарници “, разяснява пред bTV инж. Стефан Щилиянов от „ Напоителни системи “.

„ Водата, която е изтекла от софтуерните пропуски, е отишла в едно от деретата. Технологичният проблем е бил отхвърлен незабавно по-късно “, добави още той.

„ Няма позволено такова нарушаване. Технологично шлюзовете стоят постоянно отворени. В момента тече усилена подготовка на поливния сезон. Тази вода пречи и на тази подготовка “, добави инж. Влахов.

„ Все още нямаме връчен акт “, уточни Стефан Щилиянов. Той беше безапелационен, че нелегално източване на вода няма.

„ Обемът на водата сега е на 50% - към 200 млн. кубични метра. На нас за един поливен сезон са ни нужни към 80 млн. кубични метра. Това значи, че даже в случай че не влезе капка през идващите две години, ние няма да имаме никакви проблеми “, изясни още инженерът.

Язовирът е планиран за четири години суша.

Според Стефан Щилиянов пропуските са незначителни, а въпросът е въпрос на спекулации. Акт евентуално ще бъде публикуван през днешния ден.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР