Разследване от сделка с фалшиви предпазни медицински маски за милиони,

...
Разследване от сделка с фалшиви предпазни медицински маски за милиони,
Коментари Харесай

Скандал с доставка на фалшиви предпазни маски в Румъния, появи се името на премиера

Разследване от договорка с подправени защитни медицински маски за милиони, оповести Центърът за проучване на корупцията и проведената престъпност (OCCRP).
Изданието показва, че в края на март тази година в Румъния пристигнала пратка, съдържаща 1 000 000 броя сякаш 3-слойни медицински маски - извънредно нужни артикули за страна, изправена пред бързо разпространяващата се пандемия от COVID-19. Но облекчението скоро се трансформирало в отчаяние за медицинския личен състав на фронтовата линия. Здравен служащ, който е поискал анонимност, с цел да не загуби работата си, декларирал, че се наложило да изхвърлят половината от защитните средства , тъй като еластичността на ластиците им се губела, когато се пробвали да ги сложат.
Управителят на общинска болница, ситуирана на към 400 километра северозападно от румънската столица Букурещ, показва, че " те нямат укрепване на носа и се движат нагоре по лицето " . Пратката обаче имала един явен бенефициент - посредническа компания, ръководена от към този момент съдено лице. То има присъда за проведена престъпност и е някогашен министерски чиновник. Документи, с които се е сдобило OCCRP, демонстрират, че компанията " B.S.G. Business Select SRL " е спечелила договорката без търг с наддаване. Стойността ѝ е била в размер на над 800 000 евро за доставка на маски и на близо 26 000 защитни костюма. Те трябвало да дойдат при стратегическия държавен снабдител на здравни грижи " Unifarm ", който да ги разпредели по лечебните заведения в Румъния.

Изданието твърди, че " B.S.G. " в началото е основана за продажба на различни лекарствени средства. Но през март мажоритарен дял е бил закупен от, която е работила при, когато той бе министър на превоза и по едно и също време с това е имал бизнес връзки с различен някогашен политик - Робърт Константин Йонеску. За съпоставяне, на 18.03.20 година същата компания е закупила защитното съоръжение от турски снабдител за общата сума от 614 400 евро (или малко над 665 000 долара). Ден по-късно, организацията ги препродава на " Unifarm " за близо 870 000 евро (или повече от 900 000 долара) . Така бързата облага е от над 40%. В конкретика се показва, че маските са били препродадени за почти същата сума, като първичната покупна цена. Но костюмите, които са закупени за 7,50 евро 1 брой, са били продадени на държавната компания за 17,45 всеки, което прави надценка от над 100%.  От OCCRP показват, че няма данни за недоволства по отношение на качеството на костюмите.
Адриан Йонел - изпълнителен шеф на Unifarm - е декларирал пред OCCCR, че " B.S.G. Business Select " е била един от дребното снабдители, изпратили ценово предложение непосредствено до държавната компания, при започване на март. Той оспори, че има някакви проблеми с качеството на доставените артикули. " Ние употребяваме тези маски в " Unifarm " и никоя от тях не се е разтегнала ", споделя той. Епидемиологът Серджиу Тасини обаче уточни, че с цел да бъдат ефикасни, медицинските маски би трябвало да прилягат компактно към лицето - и армировката на тел над носа е от решаващо значение за това . Лекарите, лекуващи пациенти с COVID-19, в идеалния случай би трябвало да носят респираторни маски за отбрана, а не просто хирургически маски ", добави Тасини.
Междувременно излиза наяве, че Симона Чиулаву придобива 60%-ен дял в " B.S.G. Business Select " на 11 март - същият ден, в който Световната здравна организация (СЗО) разгласи ковид за световна пандемия. Проверка на публицист е посочила, че преди тази дата компанията е еднолична благосъстоятелност на иранец. Той не е записал никаква икономическа интензивност от 2011 година Според регистрацията ѝ, компанията се е занимавала с ароматерапия и терапия с кристали, като опция на лекуването на ковид. При визитата на публицист на адреса на компанията, който се намира в краен квартал в Букурещ, на място не е имало никакви данни за реализиране на корпоративна активност - на хипотетичната тераса е имало пране, а прозорецът, който гледа към улицата, е бил затрупан с чаршаф. Само 5 дни, откакто Симона Чиулаву е станала мажоритарен притежател на компанията, компанията се записала по Данък добавена стойност. А още 3 дни по-късно маските били доставени до компанията " Unifarm ".
Бизнес дамата има пъстра кариера, показва изданието. Преди е работила в кметството на Букурещ, когато Орбан е бил заместник-кмет на столицата. През 2008 година Чиулаву става финансов експерт в отдел, който се занимава с европейски средства. Но тя е изгубила тази работа през 2009 година Тогава локални медии са разкрили, че е била задържана няколко години по-рано, до момента в който е работила за незаконна група, известна като " Спортистите ". Целта в схемата е била да бъде отстранена лицензирана таксиметрова компания от личните ѝ направления за пътешестване, с цел да може да ги поеме нейната компания. Предполага се, че по " поръчка " на Симона Чиулаву членовете на групировката са отправяли смъртни закани към таксиметровите водачи и даже са пребили един от тях дотам, че се е наложило да бъде приет в болница. В продължение на 2 седмици за него са полагани непрекъснати медицински грижи, сочат правосъдни документи.
Заведено е и дело против бизнес дамата, само че то се е проточило към 8 години, пробивайки си път през правосъдната система на Румъния. По-късно тя е получила присъда поради присъединение към проведена незаконна група. Тя е отказала коментар по случилото се, а министър председателят Орбан, от своя страна, е декларирал пред OCCRP, че не си спомня за дамата и няма връзки с нея. " Нямам връзка с този човек. Не съм имал никакви диалози с нея и за следващ път - името ѝ не ми е познато " , настоя той.
Междувременно маските, поръчани от компанията на Чиулаву, са били блокирани в Турция заради нова възбрана за експорт, обвързвана с ковид, наложена от турските управляващи. Центърът твърди, че това е наложило Орбан персонално да се обади на турския вицепрезидент, с цел да бъде освободена пратката. Той се оправда, че настояването му не е било обвързвано с съответна компания, а с " отключването на подписани контракти " . И добавя: " Мислите ли, че бих могъл да приказвам с турския вицепрезидент, с цел да му кажа: Знаете ли, че имам контракт там? "
Още едно съвпадане, съгласно изданието е, че на 19.03.20 година - в същия ден, когато пратката на B.S.G. бе доставена на " Unifarm "   - някогашният заместник-кмет на Букурещ Робърт Константин Йонеску, е написал във Фейсбук, че с цел да изиска заем за договорката го е улеснил персонално министър председателят Орбан. По-късно същата вечер той добави още детайлности към първичния си пост: " Днес съумях да докарам от Турция в Румъния първата пратка от 1 000 000 маски и костюми против Коронавирус! Благодаря за безспорната поддръжка, на премиера Лудовик Орбан и на генералния шеф на " Unifarm " Адриан Йонел!!! "
В следващо изявление за вестник " Libertatea ", Йонеску разясни, че неговата лична компания " Akyle Security " няма нищо общо с контракта за защитна екипировка, а е просто " сътрудник " на B.S.G.  Корпоративните документи демонстрират, че компанията му, която има доходоносни контракти за даване на частни охранителни услуги на голям брой държавни компании и обществени институции, е в съсобственост на сестрата на Симона Чиулаву и 80-годишния татко на приятеля ѝ.
Последният беше длъжностно лице в Главната дирекция за битка с корупцията в Румъния, само че загуби тази работа, откакто самичък беше упрекнат в корупционни покупко-продажби. Той бе наказан на 2-годишна условна присъда през 2017 година за опит за рушвет на служител на реда, в подмяна на преустановяване на наказателно дело. По-рано пък бе разследван и за изказване, че е забъркан и в изгубването на 6 кг кокаин.
Наскоро е станало ясно, че " B.S.G. " към момента се пробва да взе участие в бизнеса с медицински доставки. Компанията е похарчила близо 1,5 милиона евро за още 3 000 000 маски и над 21 500 защитни костюма от същия турски снабдител. Сега се пробва да продаде защитните материали посредством румънската система за публични поръчки за 0,72 цента на маска, което надвишава със 70% покупната цена.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР