Разследване на Марин Николов показва нови разкрития по сагата Нотариуса“

...
Разследване на Марин Николов показва нови разкрития по сагата Нотариуса“
Коментари Харесай

„Нотариуса“ с имот за милиони в Гърция: Марин Николов – по следите на бизнеса на Божанов

Разследване на Марин Николов демонстрира нови разкрития по сагата „ Нотариуса “ и правосъдната система.

Миналата година убитият мъж е почнал общ бизнес дружно с наедрял български бизнесмен в Халкидики, където са купили  парцел за съвсем един милион евро.

Репортерът на bTV Марин Николов разкрива още обстоятелства към личността на Нотариуса

Как се стига до това съдружничество и има ли то връзка с въздействието на починалия Божанов в правосъдната система?

Община Касандра, Халкидики, Гърция. Месецът е март. Двама българи записват компания с активност строителство, работа по построяването на здания, настаняване, първокласни, първокласни хотелски услуги и ресторантьорство. Името на Фирмата е " Хадес EН ЕМ ", четем в гръцкия търговски указател.

Фирмата е гръцка. Като нейно седалище е посочено крайморското селце Лутра, на върха на първия ръкав на Халкидики. Името " Хадес " буди асоциация с древногръцкия господ Хадес, властелинът на подземното царство, постоянно изобразяван с шапка невидимка и в компанията на триглавото куче Цербер – страж на света на мъртвите. Латинските букви N M след " Хадес " са като първите в имената на двамата съдружници – Николай Филипов и Мартин Божанов.

Убийството на Мартин Божанов-Нотариуса отключи уволнения в прокуратурата и инспекции на разнообразни институции за търговия с въздействие в правосъдната власт.

Снимка: bTV

Другият съучастник Николай Филипов е бургаски предприемач, някогашен притежател на футболен клуб " Нефтохимик " и пристанище " Европа " в морския град. Управлява и има над 60 компании с друга активност - корабен превоз, търговия със скрап, туризъм, земеделие, защита.

Снимка: bTV

Филипов заобикаля гласност, откогато през 2020 година е арестуван при акция на спецпрокуратурата за данъчни закононарушения с съмнения за вреди от над 1 милион лв.. След това е освободен поредно под гаранция и домакински арест. През ноември предходната година следствието против него е прекъснато.

Снимка: bTV

Същата 2023 година през март е записана гръцката " Хадес N M ", с 12 000 евро капитал от страна на бургаския предприемач и още толкоз от Божанов, само че не в пари, а като стойност на услугите му като съуправител за интервал от една година, сочат документите. Същата година на 25 май компанията купува парцел.

Според нотариалния акт на Божанов и Филипов парцелът им се намира на изток от него селището Агиа Параскеви – в посока към морето.

Снимка: bTV

Справка в гръцкия заможен указател сочи, че става дума за малко над 12 декара земя. Купувачът е " Хадес N M ", a продавачът е локален земевладелец, на име Константинос Василас.

Цената съгласно нотариалния акт е 900 000 евро. 

Снимка: bTV

На посоченото място откриваме маслинови дървета и панорамна панорама към морето. Засега няма стартирано строителство.

Снимка: bTV

„ Да, това е този парцел. Да, моят татко продаде парцела на тези двама души, само че до този миг те не са имали различен бизнес с нас, ние не знаем доста за Мартин и за другия човек. Мартин потърси моя татко и го попита за тази земя и дали тя е за обмен. Моят татко съобщи предпочитание да я продаде, явно. Така те направиха договорка, заплатиха му и той взе положителни пари от продажбата. С това завършиха връзките на татко ми с тях, не са имали друга работа за нещо “, обясниха от фамилията на Василас.

Снимка: bTV

В документите от имотния указател попадаме и на името Николаос Тракидис, юрист от Солун, който преди седмици е желал от архивите контракта за парцела с пълномощие. Намираме Тракидис, който работи основно с българи в Гърция.

Снимка: bTV

„ Имах позвъняване от едни наследници, тъй като аз се интересувах, с цел да създадем приемане на завещание. Вчера ми пратиха и пълномощното едни от тях “, уточни юристът Николаос Тракидис.

Чии наследници на собствеността на " Хадес NM " са желали контракта Тракидис – не загатва.

От нас схваща, че съдружникът Мартин Божанов е убит и към него текат следствия и прибавя, че не е виждал Мартин Божано и Николай Филипов.

Показваме на брокери в Халкидики съответния парцел на картата.

Снимка: bTV

„ 900 хиляди евро? Скъпо е. Ние продаваме домове в този регион. Имоти от 120 квадратни метра ги продаваме за 170 000 евро. Затова си мисля, че земя даже с такава повърхност е скъпа за 900 000 евро “, разяснява Сюзън Джеймисън, брокер от Касандра.

Новоизлюпилият се свободен жител бързо усеща келепира на държавната чиновническа работа

Търсим съдружника във компания „ Хадес N M “ Николай Филипов, с цел да го питаме по какъв начин е решил да стартира взаимен бизнес с Мартин Божанов-Нотариуса и има ли партньорството им връзка с прокурорското следствие против Филипов за данъчни закононарушения. То стартира през септември 2020 година с арест, като по-късно Филипов е пуснат под гаранция от 10 000 лева След дни по сигнал на ДАНС състав на Специализирания апелативен съд с ръководител арбитър Георги Ушев постанова запор на сметките на две сдружения на Филипов, от които имало преводи за над 2 милиона $ към турски компании.

През 2023 година година следствието за данъчни закононарушения против Филипов е прекъснато с претекст – „ липса на доказателства “.

Снимка: bTV

Това става 7 месеца след учредяването на компанията в Гърция с Божанов.

Николай Филипов дава отговор на въпросите ни документално:

 Отговори Снимка: bTV

Най-напред прецизира, че Божанов не е взел участие с пари нито във компанията, нито в покупката на 12 декара в Халкидики.

„ Става дума за необикновен тип съдружничество, а точно: той е вписан като ръководещ съучастник. Това, за разлика от българското законодателство, не го прави съсобственик. Цялото комерсиално сдружение " Хадес ЕН ЕМ " е моя персонална благосъстоятелност. Визираният от Вас парцел е закупен без никакво финансово присъединяване на Божанов ", твърди Николай Филипов.

Филипов изяснява започването на взаимен бизнес с Божанов с " дълготраен капиталов интерес към туризма ". Уточнява, че с Божанов го свързал общ прочут, откакто оповестил, че търси човек да движи бизнеса на място в Халкидики. Целта била да построят бунгала върху парцела, който купили посредством банка. Отношенията с Божанов били „ положителни, настоятелен и без запаси и несъгласия ". Името " Хадес " измислил Мартин.

Каква е връзката сред „ Секретен сътрудник клуб “ на Мартин Божанов и кръга „ Осемте джуджета “?

„ Напълно естествено разширих капиталовите си контакти и ползи в Гърция и по този начин се срещна моя интерес с вижданията на Божанов. Намерихме пресечна точка на моята визия и цели  и по този начин взехме решението за пускане на съответните юридически стъпки “, добавя Николай Филипов.

По думите на Филипов съгласно гръцкото законодателство със гибелта на Божанов, по закон " се приключва и присъединяване му в плана ". Относно сигналите за търговия с въздействие в правосъдната система от Нотариуса, предприемачът дава отговор:

„ Не съм знаел за такива сигнали. Те са работа на институциите у нас и отново тяхно обвързване е да подхващат нужните дейности при положение на необходимост (...) Производството против мен, касаещо осъществено данъчно закононарушение, беше прекъснато заради липса на закононарушение, защото се откри, че нямам данъчни отговорности. При това, констатацията е на органите на Национална агенция за приходите. Това беше тежък интервал в живота ми, за фамилията ми. Претърпях редица здравословни сривове, в това число интервенция. 17 мои компании бяха на процедура затворени от КПКОНПИ “.

Бургаският предприемач ни споделя, че следствието на спецпрокуратурата против него е било „ съшито с бели конци “. Той отхвърля Божанов да е оказал помощ за прекратяването му и твърди, че появяването му като бизнес сътрудник в същата година е случайност.

Серията от съвпадения, срещи, взаимни бизнеси и общи парцели на неслучайни фигури с убития Божанов не стопира да повдига въпроси за контактите и въздействието на починалия в правосъдната власт.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР