Разследва се група, която е извършвала тежки умишлени престъпления срещу

...
Разследва се група, която е извършвала тежки умишлени престъпления срещу
Коментари Харесай

Бивш началник на Военно разузнаване ръководел групата за шпионаж у нас

Разследва се група, която е правила тежки умишлени закононарушения против Република България, заяви представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Групата се е занимавала с това да събира класифицирана информация, която съставлява държавна загадка и да я дава на трета страна, в тази ситуация става въпрос за Русия .

Ръководител на тази група е някогашен шеф на " Военно разузнаване " , който проверяващите назовават резидент. До момента са 6 обвинените лица.

Останалите участници в групата са военнослужещи и заемащи висши държавни длъжности. Те събирали и предоставяли на резидента класифицираната информация.

Първият е управителен кадър от системата на Министерство на защитата. Вторият участник е чиновник в работа " Военно разузнаване ". Третият също е настоящ чиновник във " Военно разузнаване " . Четвъртият е някогашен чиновник на " Военно разузнаване ", сегашен върховен чиновник в администрацията на българския парламент , който управлява секретното деловодство на Народното събрание.

Задачата на резидента е била да построи агентурна мрежа, заяви Сийка Милева. Той е приключил военно обучение в България и чужбина, както и разследваща школа в Москва, позната като ГРУ. След което става учител.

Вербувал е лица, които са имали достъп до квалифицирана информация на Република България, НАТО и Европейски Съюз.

В групата взе участие и брачната половинка му , която е с българско и съветско поданство. Тя се е употребила с доверие на съветските дипломати у нас. Играла е ролята на медиатор сред резидента и чиновник на посолството на Руската федерация у нас. Документирани са диалози сред нея и резидента, както и нейни визити в постройката на посолството.

От прокуратурата пуснаха записи на телефонни диалози, в които резидента дава инструкции.

Както телефонни диалози с неговата брачна половинка и видео от визитата и в посолството на Русия.

Разпространиха фотоси на чиновниците, които снимат информация от служебния си компютър, както и по какъв начин същите чиновници обменят валута в чейнджбюра и броят пари на служебното си място. Става ясно, че резидента е плащал хонорари.













Един от участниците в групата през вчерашния ден е направил опит да избяга. Той е бил неотложно арестуван наоколо до посолството на Руската федерация в София.

Събраните досега доказателства са безапелационни, че активността на групата е нарушила държавния интерес, сподели на брифинга прокурор Алексов.



Двама военнослужещи от Министерството на защитата са арестувани за 72 часа с разпореждане на наблюдаващ прокурор от Военно-окръжна прокуратура – София по съмнение за изнасяне на класифицирана информация в интерес на непозната страна, потвърдиха от Министерството на защитата.

Задържането е станало вследствие на извършени оперативно-следствени дейности на службите за сигурност. По случая е формирано досъдебно произвеждане.

Вчера екипи на ДАНС и на Министерство на вътрешните работи са обискирали разнообразни адреси в София. Заради интервенцията на изходите на столицата в следобедните часове имаше засилено полицейско наличие.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР