Разширявайки присъствието на своите кораби в Черно море, НАТО изпраща

...
Разширявайки присъствието на своите кораби в Черно море, НАТО изпраща
Коментари Харесай

Щатите засилват присъствие в Черно море

Разширявайки наличието на своите кораби в Черно море, НАТО изпраща сигнали на Русия и Украйна. Одеса приема „ Доналд Кук “. Базираният в испанска военна база, екипиран с най-съвременната система ПРО американски ракетен унищожител стана чест посетител в Черно море. Преди това, през януари, той дебаркира в Батуми и организира учения с грузинската брегова защита. В одеското пристанище корабът беше посетен от украинския президент Петро Порошенко, който се срещна на борда му със специфичния представител на Съединени американски щати за Украйна Курт Волкър. Порошенко назова срещата „ алегорична “, а акостирането на разрушителя в Одеса – „ значим сигнал към Кремъл “, че „ Крим е украински “ и че „ свободата на мореплаване в района ще бъде обезпечена “, съобщи БГНЕС.

Без да се обявява, само че намирайки се под бдителния взор на Руския черноморски флот, НАТО уголемява наличието на своите кораби в Черно море. Едновременно с „ Доналд Кук в района се намира и Втора непрекъсната противоминна група на НАТО отпред с немската плавателна база „ Вера “. През януари в Черно море влезе десантният транспортен съд на американския Военноморски флот „ Форт Макхенри “, без да посети Украйна. Преди това, през декември, Одеса беше посетена и от английския разследващ транспортен съд „ Ехо “.
Отговорът на НАТО на случая в Керченския пролив
Тези визити се състояха малко след случая в Керченския пролив. Тогава съветските кораби използваха оръжия и задържаха край крайбрежията на присъединения Крим два катера и буксир на украинския Военноморски флот, които бяха се насочили към Мариупол. Тези събития са „ без подозрение свързани “, съобщи пред Дъждовни води Дебора Сандърс, специалист по военноморски проблеми в Черно море и доцент в Кралския лицей в Лондон.

Според нея Европа „ много постепенно “ е реагирала на Керченския случай по дипломатически канали, а по-късно е бил признат „ по-скоро боен “ метод – да се усили наличието на кораби в района.

„ Да, има директна връзка “, удостовери пред Дъждовни води украинският представител в НАТО Вадим Пристайко и добави: „ Това е един от отговорите на съдружниците на случилото се в Керченския пролив “. Украйна „ моли съдружниците си да усилят наличието, с цел да покажат на Русия, че нейните проекти за завладяване и изтласкване на Киев в Черно море, да не приказваме за Азовско, ще срещнат решителния отговор на интернационалната общественост “.
Лидерската позиция на Съединени американски щати и сдържаността на Турция
Дебора Сандърс обръща внимание на обстоятелството, че Съединени американски щати са поели неофициалното водачество в разширението на наличието в Черно море. „ Смятам, че Съединени американски щати желаят да се опълчват на всички закани по море, задоволително е да погледнете Южнокитайско море, където те вземат участие в интервенции за обезпечаване на свободното корабоплаване. Очевидно, че те реализират сходни маневри в Черно море, изпращайки явен сигнал на Москва, че Черно море не е съветско езеро “, съобщи Сандърс.

По-рано това се наричаше военно-морска дипломация. Именно с това се занимава „ Доналд Кук “, възпирайки Русия от разширение на нейното въздействие в Черно море, изключително след случая в Керченския пролив “, добави Сандърс. Тя свързва това със страховете на Киев по отношение на вероятната обсада на Одеса – основното пристанище на Украйна, трансформирало се в база на нейния военноморски флот след присъединението на Крим.

„ Значението на Черно море набъбна “, съобщи в изявление за Дъждовни води Ханс-Йоахим Щрикер., вицеадмирал в оставка, който до 2010 година е бил командващ на ВМФ на Германия. „ Това се случва на фона на изказванията на Русия, че то сякаш е сфера на нейните особени морски ползи и останалите страни няма какво да вършат там. Такива искания са неприемливи “, добави Щрикер.

На фона на американската интензивност членката на НАТО Турция с нейния всесилен флот е много сдържана, означават наблюдаващите. „ Турция би трябвало да разпредели силите си сред Черно и Средиземно море. Анкара е решила да не придава предпочитано значение на Черно море поради обстановката в Сирия и своята сензитивна енергийна взаимозависимост от Русия “, съобщи Сандърс. Освен това, специалистът се притеснява, че на фона на „ търканията в връзките “ сред Съединени американски щати и Турция съществува риск от „ още по-голямо отчуждаване “ в връзките сред Турция и НАТО. Но съществуват и противоположни сигнали. Например, разрушителят „ Доналд Кук “ преди да дебаркира в Одеса е провел обучение с турска фрегата.
Новият баланс на силите в Черно море и рискът от конфликт
Говорейки за ролята на Русия, вицеадмирал Ханс-Йоахим Щрикер загатна за концепцията A2/AD (Anti Access/Area Denial), която значи въздържане на достъпа на евентуалния съперник до дадена територия посредством увеличение на личните си военни благоприятни условия. Русия е постъпила по този начин, увеличавайки своята формация в Крим и разполагайки там нови мощни ракети, в това число крилати от вида „ Калибър “. Балансът на силите в Черно море се промени в интерес на Русия, признава Сандърс. Разширяването на натовското наличие в Черно море е „ отговор “ на претенциите на Москва.

С увеличението на военното наличие в района нараства и опасността от пряк конфликт. Свидетелство за това са полетите на съветските военни летци, които летят рисково покрай корабите на НАТО. През май 2018 година това почувства английският унищожител „ Дънкан “. Според известията в медиите на близко разстояние над него се прелетели повече от 15 съветски изтребители и бомбардировачи.

Ханс-Йоахим Щрикер счита, че сходни произшествия не са по този начин рискови, както ни се коства, и се базира на опита от Студената война, когато те са били „ съвсем ежедневни “. Според него става дума за „ безумни дейности на водачите, а не за подготовка за нахлуване “.
Как Конвенцията от Монтрьо лимитира НАТО
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи в средата на февруари, че алиансът преглежда опцията и „ отсега нататък да усилва “ своето наличие в Черно море. Някои съветски политици от Държавната Дума реагираха на това отрицателно, говорейки за „ провокация “. Но дейностите на алианса са вързани от Конвенцията от Монтрьо. Приетият през 1963 година документ, който е върнал на Турция контрола над Босфора и Дарданелите, лимитира наличието в Черно море на кораби на нечерноморските страни по тонаж и време – не повече от 21 дни.

„ Смятаме, че създалата се военноморска обстановка в Черно море е надалеч от тази, която е била преди съвсем 100 години, когато Конвенцията е подписана “, съобщи украинският непрекъснат представител в НАТО Пристайко. По думите му, поради Конвенцията от Монтрьо влизането на огромни кораби на НАТО, като флагмана на Шести флот на Съединени американски щати „ Маунт Уитни “ е необичаен случай, както беше на ученията „ Морски бриз “ през лятото на 2018 година Въпреки това Киев работи над този проблем.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР