Разрушителен конфликт, който бушува от около година между съперничещи си

...
Разрушителен конфликт, който бушува от около година между съперничещи си
Коментари Харесай

Най-голямата гладна криза в света се очертава в Судан поради продължаващия конфликт, предупреждава представител на ООН

Разрушителен спор, който бушува от към година сред съперничещи си генерали в Судан, рискува да сътвори най-голямата гладна рецесия в света, върховен чиновник на Организация на обединените нации по храните предизвести в сряда, защото световното внимание е ориентирано към войната Израел-Хамас в Газа.

Синди Маккейн, началник на Световната стратегия по храните, сподели, че борбите в Судан, която опълчва армията на страната против насилствена паравоенна група, разруши живота на милиони в североизточната африканска нация.

„ Войната в Судан рискува да провокира най-голямата гладна рецесия в света “, сподели Маккейн, до момента в който приключваше. пътешестване до прилежащ Южен Судан, където стотици хиляди суданци са избягали от боевете в родната си страна.

Агенцията по храните на Организация на обединените нации сподели, че към 18 милиона души в Судан са изправени пред изострен апетит, като най-отчаяните са в капан зад фронтовите линии.

Суданските разселени хора се събират на 1 юли 2004 година в бежанския лагер Зам Зам край град Ел-Фашир в региона на Дарфур в Судан по време на посещаване от чиновници на Организация на обединените нации. Конфликт, който бушува от към година сред съперничещи си генерали в Судан, рискува да сътвори най-голямата гладна рецесия в света, предизвести в сряда върховен чиновник на Организация на обединените нации за храните, защото световното внимание е ориентирано към войната Израел-Хамас в Газа. (AP Photo/Karel Prinsloo), Файл)

Судан потъна в безпорядък в средата на април, когато избухнаха конфликти в столицата Хартум сред армията на страната, водена от военачалник Абдел Фатах Бурхан, и полувоенни формирования, известни като Сили за бърза поддръжка, командвани от ген. Мохамед Хамдан Дагало.

Боевете бързо се разпространиха в цялата страна, изключително в градските региони, само че също и в размирния западен район Дарфур. Хиляди хора са били убити, в това число сред 10 000 и 15 000 души, когато паравоенни сили и съюзни арабски милиции вилнеят в град Дарфур предходната година.

Преди две десетилетия Дарфур стана синоним на геноцид и военни закононарушения, изключително от прословутите арабски милиции Janjaweed, против население, което се разпознава като централно или източноафриканско.

Изглежда, че наследството се е завърнало, като прокурорът на Международния углавен съд Карим Хан сподели в края на януари има учредения да се счита, че и двете страни правят вероятни военни закононарушения, закононарушения против човечеството или геноцид в Дарфур.

„ Преди двадесет години Дарфур беше най-голямата гладна рецесия в света и светът се сплоти, с цел да отговори. Но през днешния ден, народът на Судан е пропуснат “, сподели Маккейн.

Конфликтът е прокудил повече от 10 милиона души или в по-безопасни зони в Судан, или в прилежащи страни, съгласно организациите на Организация на обединените нации.

Маккейн прикани враждуващите страни да спрат да се бият и да разрешат на филантропичните организации да обезпечат своята животоспасяваща помощ.

„ Последиците от бездействието надвишават майка, която не може да изхрани детето си, и ще оформят района за години напред “, сподели тя.

Източник: foxnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР