Политиката и расата са и двата фактора в висящо съдебно

...
Политиката и расата са и двата фактора в висящо съдебно
Коментари Харесай

Конгресният окръг на Нова Луизиана е „учебнически расов манипулатор“, казват недоброжелатели

Политиката и расата са и двата фактора в висящо правосъдно оборване на новите карти на Конгреса на Луизиана. Колко тежи всеки от тях е главен въпрос пред трима федерални съдии, чието решение може да повлияе на салдото на силите в идващия Конгрес.

Спорът е карта на Конгреса, утвърдена тази година с поддръжката на новия губернатор на щата, Джеф Ландри - за смут на най-малко някои от неговите сътрудници републиканци.

Картата основава нов най-вече негър конгресен окръг в Луизиана, за сметка на бял републиканец, настоящ на поста, конгресмен Гарет Грейвс, който поддържа различен републиканец на изборите за губернатор предходната есен. Като се имат поради моделите на гласоподаване в Луизиана, регион, обитаем най-вече с чернокожи, би бил по-склонен да изпрати демократ в Конгреса.

Дванадесет самоопределили се гласоподаватели, които не са афроамериканци, настояват в правосъдно дело, че нов най-вече негър регион съставлява нелегално „ учебническо расово манипулиране “.

Не е по този начин, настояват поддръжниците на новата карта. Те настояват, че политиката е била главното въздействие при начертаването на новите гранични линии на региона. Те споделят, че новата карта пази множеството настоящи президенти и сплотява чернокожото население по метод, който ще дава отговор на федералния закон за правата на гласоподаване, давайки на Луизиана, която е почти една трета чернокожа, второто чернокожо болшинство измежду шестте.

Те също по този начин показаха републиканските поддръжници на проекта, които споделиха по време на законодателни диспути през януари, че желаят да защитят четири региона на камарата, държани от Републиканската партия, в това число тези на ръководителя на камарата Майк Джонсън и водача на болшинството Стив Скалийз.

Представител Гарет Грейвс, приказва на конференция, откакто Камарата на представителите одобри законопроекта за тавана на дълга на 31 май 2023 година в Капитолия във Вашингтон. Новата карта на Конгресния окръг на Луизиана доста трансформира региона, показан сега от Грейвс. Противниците на новата карта я оспорват във федералния съд, наричайки я „ породист джиримандър “. (AP Photo/Jose Luis Magana, File)

Че новата карта слага Грейвс в политическа заплаха, като го слага в новият най-вече негър регион е още едно доказателство, че надпреварата не е единственият мотивиращ фактор, споделиха поддръжниците на картата в резюмета и в показания предходната седмица на чуване в Шривпорт.

„ Всички знаем, че един от главните Причините, заради които беше нарисуван по метода, по който беше, бяха, че губернаторът Джеф Ландри желае да се отърве от конгресмена Грейвс “, сподели представителят Манди Ландри, демократ от Ню Орлиънс, която свидетелства на чуването, сподели в обява в обществените медии. Ландри не е родственик на губернатора.

Щатският сенатор Клео Фийлдс, черен демократ от региона на Батън Руж, който е служил в Конгреса през 90-те години на предишния век, към този момент е оповестил своята кандидатура в новосъздадения окръг.

Каквото и да решат тримата съдии, евентуално ще бъде обжалвано пред Върховния съд на Съединени американски щати. Не е ясно по кое време съдиите ще се произнесат, само че времето все по-малко. Щатските изборни чиновници споделят, че би трябвало да знаят конфигурацията на регионите до 15 май, с цел да се приготвят за есенните избори.

Споровете в Луизиана, както и в други щати, породиха, тъй като новите държавни граници на регионите бяха преначертани от законодателните органи на всеки 10 години, с цел да регистрират измененията в популацията, отразени в данните от преброяването. Законодателният орган на Луизиана, доминиран от републиканците, начерта нова карта през 2022 година, която макар някои промени в границите беше удобна за всичките шестима сегашни ръководещи: петима бели републиканци и един черен демократ. Тогавашният шеф Джон Бел Едуардс, демократ, наложи несъгласие на картата, само че болшинството от републиканското законодателно заседание отхвърли ветото, което докара до завеждане на тъжба в съда в Батън Руж.

През юни 2022 година основаният в Батън Руж американски областен арбитър Шели Дик издаде възбрана против картата, като сподели, че кандидатите евентуално ще завоюват делото си, потвърждавайки, че нарушава Закона за правата на гласоподаване. Тъй като делото беше обжалвано, Върховният съд на Съединени американски щати издаде ненадейно решение през юни, което облагодетелства чернокожите гласоподаватели в дело за пренасочване на региона на Конгреса в Алабама.

Дик застана на страната на оспорващите, които споделиха, че картата за 2022 година включва забележителен брой гласоподаватели в един окръг – Окръг 2, който се простира от Ню Орлиънс до региона на Батън Руж – като в същото време „ разбие “ останалото чернокожо население, като го разпредели в други най-вече бели окръзи.

През ноември 5-ти Окръжен съд на Съединени американски щати Обжалванията дадоха на щата януари краен период за сформиране на нов конгресен окръг. Ландри, който беше основен прокурор на щата, когато беше определен да наследи Едуардс с стеснен мандат, свика специфична сесия, с цел да преначертае картата, като сподели, че законодателната власт би трябвало да го направи, а не федерален арбитър.

Новият картата не наподобява на примерните карти, които последователите на нов болшинство Черен регион бяха предложили по-рано, което би основало нов регион, покриващ значително североизточната част на щата.

The новият най-вече негър регион пресича щата диагонално, свързвайки Шривпорт на северозапад с елементи от региона на Батън Руж на югоизток. И до момента в който неговите поддръжници приветстват основаването на нов регион с болшинство на чернокожите, ищците споделят, че това води до „ очевидна, расова сегрегация на гласоподавателите “., и двамата номинирани в съда от някогашния президент Доналд Тръмп; и арбитър Карл Стюарт от 5-ти областен апелативен съд на Съединени американски щати, номиниран от някогашния президент на Демократическата партия Бил Клинтън.

Съдиите не са дали индикация по кое време ще се произнесат. „ Ще би трябвало да знаем скоро “, сподели Манди Ландри, цитирайки идните избори.

Източник: foxnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР