Разрушава се поредната сграда – паметник от културното наследство на

...
Разрушава се поредната сграда – паметник от културното наследство на
Коментари Харесай

Ще оставят ли да загине още един паметник от наследството на Асеновград?

Разрушава се следващата постройка – монумент от културното завещание на Асеновград, сигнализираха жители. Постройката е препродавана няколко пъти през последните години. В момента очевидно външното ѝ положение не е положително. Няма изясненост какво тъкмо следва, като ремонтни действия.
Имотът е прочут измежду локалните, като Караджовата къща, среща се на улица „ Крепостна стена “ №14 в Асеновград и е частна благосъстоятелност. Притесненията на асеновградчани са, че следващата част от културно-историческото завещание на града ще потъне заточение. За да не позволен това, група инициативни жители са алармирали до Общинска администрация в града, с искане способените органи да вземат отношение по проблема и целостта на постройката да се резервира. Справка демонстрира, че съгласно Закона разноските за спешни поправки и поддържане на недвижими монументи на културата, в случай че не могат да бъдат обезпечени от техните притежатели, се поемат от Общината или страната, против ипотека на парцела. От друга страна, обвързване и на Историческия музей е да следи всяко преустрояване на обекта, тъй като съгласно специалисти къщата се намира под калето „ Свети Архангел Михаил” и се чака да има археология под нея. Ако се открие такава, притежателят е задължен да заплати археологическите разкопки.
В отговора, от страна на Община Асеновград, не се оповестяват името на сегашния собственик на Караджовата къща. Със заявление до Общинската администрация в града притежателите са уведомили Общината, че постройката е естествено износена и негодна за прилагане. Съгласно Закона за културното завещание, притежателите на недвижими културни полезности са длъжни да поставят нужните грижи за тяхното запазване, предпазване и поддържане в положително положение. С писмо до Министерството на културата, кметът на община Асеновград лекар Емил Караиванов е уведомил, че е належащо да се извършат ремонтни и възстановителни действия по жилищната постройка. Поискал е мнение и наставления за следващи дейности, които са получени по-късно.
Назначена е специфична Комисия с представители на Главна дирекция „ Инспекторат за запазване на културното наследство”, Националния институт за недвижимо културно наследство-София, РДНСК-Пловдив и Община Асеновград. Установени са какви следва да бъдат нужните укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни работи. Ремонтът, който притежателите на обекта са почнали, се прави според условията на Закона за културното завещание, увериха от Община Асеновград. Караджовата къща е архитектурно-строителен монумент на културата с предварителна категория „ ансамблово значение” и според Закона за културното завещание резервира своя статут и категория на архитектурно-строителна недвижима културна полезност. Обектът попада в груповия монумент на културата Хълм „ Свети Архангели” в Метошката махала и е архитектурно-строителен монумент на културата, с категория „ локално значение”. Къщата е на наследниците на семейството Караджови – братята Христо и Сотир. През 80-те години на предишния век е оповестена за част от груповия монумент на културата. Сградата е издигната в средата на 19-ти век и за времето си е била една от огромните богати къщи. Характеристиката ѝ е несиметрична възрожденска къща.
Постройката е необичаен образец на къща с чардак и портик, а пред него - с колони и арки. Силно преустроена e в наше време, като са й сменени истинските дограми и са сложени типичните за 60-те години три и четирикрилни прозорци. Сменени са и колоните на портика, чийто елементи тогава биват декорирани с тапети и бои.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР