Разрешението за ползване на газовата връзка България-Гърция е издадено. Това

...
Разрешението за ползване на газовата връзка България-Гърция е издадено. Това
Коментари Харесай

Вече имаме разрешение за ползване на газовата връзка България-Гърция

Разрешението за прилагане на газовата връзка България-Гърция е издадено. Това разгласи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков и регистрира това като голям триумф за служебното държавно управление. Шишков особено акцентира, че разрешителното не е плод на документални взаимни отстъпки. 

" От първия ден на служебния кабинет започнахме диалози със строителя. Успяхме с него да компенсираме всичките минимални забавяния. Успяхме да създадем по този начин, че той да може да приключи обекта. Помогнахме извънредно доста за сформиране на цялата документи. И към днешна дата към този момент имаме позволение за прилагане на газовата връзка сред България и Гърция. Служебният кабинет рапортува пред вас с една от главните задания, които имахме да свършим - да осигурим техническата подготвеност за стартиране на обекта ", означи Шишков. 

Обектът ще бъде пуснат в употреба на 1 октомври, посочи районният министър. Припомняме, че формалното разкриване на газовата връзка ще се състои в НДК на 1 октомври, като на събитието ще участват ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Северна Македония и Сърбия, както и гръцкият министър председател. Домакин на церемонията ще е българският държавен глава Румен Радев.

" Всички страдахме и всички се вълнувахме от метода, по който ще бъде приключен обектът. Вече си отдъхваме и от 1 октомври той ще може да бъде пуснат в употреба без да има нарушаване на никакви правила в България ", разяснява Шишков. 

Припомняме, че Интерконекторът Гърция-България е с обща дължина 182 км. и е нов маршрут за импорт на газ в страната ни. Общата стойност на газопровода е над 240 млн. евро, от които Европейската комисия даде безплатно за предпроектни изследвания през 2010 година 45 млн. евро и още 35 млн. евро по оперативна стратегия на България. Европейската капиталова банка кредитира градежа със 110 млн. евро.  

Регионалният министър разгласи още, че описът с общинските планове, за които страната ще отпусне средства, най-сетне е подготвен и е признат от служебното държавно управление на съвещанието му през днешния ден. Над 406 млн. лева ще бъдат дадени за създаване на ВиК и пътна инфраструктура. За ВиК планове се отделят 126 млн. лева, за 54 общински пътища - 233 млн. лева, а за 35 обекта от уличната мрежа - 47 млн. лева Държавата ще финансира 50% от цената на плановете, като 25% ще се провиснал при сключването на договорите, а останалата част от 25% - в края на годината, когато осъществяването им би трябвало да е готово.

Шишков посочи, че Националното съдружие на общините в България и районното министерство са изготвили нови критерии за включване на планове в листата. Всяка община има право единствено на един план, като той би трябвало да има подготвена планова документи и позволение за градеж. Изключение е направени единствено за Карлово поради наводненията, където ще бъдат финансирани два плана - за общинска пътна мрежа и ВиК инфраструктура, която е под нея. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР