Разрастващата се пандемия от коронавирус парализира световната икономика. Предприемат се

...
Разрастващата се пандемия от коронавирус парализира световната икономика. Предприемат се
Коментари Харесай

Какво очаква икономиката и пазарите в настъпващата рецесия?

Разрастващата се пандемия от ковид сковава международната стопанска система. Предприемат се фрапантни ограничения и невиждани в спокойно време ограничавания, с цел да бъде удържан вируса. В момента светът е в някаква форма на карантина с акцент върху общественото разграничаване. Всички – от държавните водачи и институциите до медии и звезди – ни приканват главно да си стоим у дома.
Икономика под карантина
В резултат на рестриктивните мерки цели промишлености стопираха работа, а икономическите вреди са големи. Свидетели сме на невиждано стесняване на стопанската система в множеството райони.
В производството този резултат към този момент остава стеснен, само че секторите на услугите са в тежко състояние. Например, броят нови безработни в Съединени американски щати експлодира до 3.3 млн. души – най-високото равнище в историята.
По-задълбоченото стесняване на международната стопанска система през идващите месеци е неизбежно. Предстоят най-малко две поредни тримесечия на стесняване на икономическата интензивност. След този интервал последователното олекотяване на карантинните ограничения и големите фискални и парични тласъци ще засилят потребителското доверие и икономическото възобновяване.

Безпрецедентни ограничения
През последните дни страните оповестиха необятен набор от подкрепящи ограничения за стопанската система. Те са толкоз огромни и всеобхватни, че са без казус в историята. В над 20 страни лихвите бяха намалени през последните седмици. Федералният запас на Съединени американски щати понижи главната рента съвсем до 0%.
Монетарни инжекции и по-гъвкави правила също работят в поддръжка на финансовата система. Европейската централна банка употребява точно този вид ограничения, защото лихвите в Европа са доста ниски (някои даже са отрицателни). Първоначално това деяние беше признато скептично, само че в същността си е рационален и съответен пакет от ограничения.
Програмите за назад изкупуване на финансови активи също бяха увеличени фрапантно. Федералният запас отстрани ограничаващия си таван за покупки, а ЕЦБ разшири обсега на плануваните покупки на две стъпки, достигайки 900 милиарда евро и доста олекоти режима на използване за някои страни-членки.
Държавите извадиха тежката артилерия


Правителствата също се включиха. Те започнаха да отсрочват или напряко да анулират разнообразни налози и осигурoвки. Освен това предоставиха гаранции за заеми, с цел да поддържат фирмите в затруднено състояние.
Беше отпусната и краткотрайна директна финансова помощ за фамилии в потребност. Прилагат се и ограничения, целящи да подкрепят бизнеси и консуматори в интервала на карантина без прекомерно сериозен спад в приходите.
Намираме се в сериозна рецесия, само че и мащабът на ограниченията е невъобразим. В Съединени американски щати програмата за икономическа помощ доближи 2 трлн. $ или съвсем 10% от Брутният вътрешен продукт. В Европа, Германия изпревари останалите с спомагателни тласъци от съвсем 4% от Брутният вътрешен продукт и спомагателен фонд за гаранции за немските компании. В други европейски страни ограниченията са по-умерени, само че сериозна поддръжка оказват автоматизирани стабилизатори в системите за обществено подкрепяне.
Фондовите тържища търсят своята позиция

Случващото се в Китай и Южна Корея, където броят на новите случаи на Covid-19 понижава, а икономическата интензивност се възобновява, дава някаква тенденция за бъдещето. Въпреки това за вируса към момента се знае прекомерно малко, с цел да се планува какво следва през идващите месеци. Данните от Южна Европа и късната и некоординирана реакция на Съединени американски щати подхранват сюжет, основан на по-широка пандемия.
Като резултат, продължителността на карантината остава неразбираема и несъмнено явява сериозен фактор за прогнозиране на крайния стопански резултат. Има неизясненост какво следва отсега нататък и съвсем никакви насоки към вложителите в акции.
След спад от над 30% от най-високите равнища, достигнати на 19 февруари, в Европа и Съединени американски щати пазарите сега регистрират сериозна контракция. Сектори като туризъм, първокласни артикули и авиолиниите усетиха резултата изключително съществено.
Рано е за преференциални покупки
От фундаментална позиция, благоприятни условия могат да бъдат открити на пазарите на акции като за дълготрайно насочени вложители, които могат да всмукват нови спадове, това може да наподобява атрактивно.
Анализ на предишни " мечи " пазари демонстрира, че спадът може да бъде и по-дълбок, а сходни интервали постоянно не престават по-дълго от няколко седмици. Хубавото е, чe дopи и cлeд нaй-лoшитe ĸpизи в иcтopиятa пaзapитe ca ce възcтaнoвявaли. Ho тoвa може да отнеме години.

Сривовете на фондовите тържища нормално водят до рецесии в стопанската система. Непрекъснатият поток от неприятни стопански вести основава неустановеност и съвсем несъмнено ще има отрицателен резултат в кратковременен проект.
Икономическите знаци ще се влошат трагично през идващите седмици. Финансовите доклади и оповестените в тях облаги на фирмите също ще изпитат внезапен отрицателен резултат.
Как специалистите реагират на обстановката
Пропорцията на акциите в портфолиата на KBC Асет Мениджмънт е понижена под целевата. Инвестиционните специалисти на компанията избират да я запазят, заради опасението, че новините в кратковременен проект ще останат отрицателни.
За да усилят експозицията си в акции, от ръководещото сдружение чакат смяна в следните условия:
Да стартира последователно олекотяване на подхванатите карантинни ограничения. Да има надеждни индикации, че вирусът е под надзор, като да вземем за пример стартира закъснение в разпространяването му. Да се доближи " до дъното " на някои стопански знаци. Да се основат приспособени и реалистични упования за приходите на фирмите. За по-голяма сигурност KBC Асет Мениджмънт се е насочил към акции най-вече в отбранителни браншове, а по-безопасните, краткосрочни държавни облигации прибавят непоклатимост.
Какви благоприятни условия дава KBC Асет Мениджмънт, четете тук.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР