Разрастването на града е основната причина за увеличение на такса

...
Разрастването на града е основната причина за увеличение на такса
Коментари Харесай

Решението за увеличаване на данъците в Пловдив изглежда неизбежно

Разрастването на града е главната причина за нарастване на такса " боклук ". В Пловдив се преселват от ден на ден поданици от други общини и това няма по какъв начин да не се отрази на комуналните услуги. Това съобщи в ефира на Дарик радио Ангел Славов, общински консултант от ГЕРБ и ръководител на бюджетната комисия в новия Общиснски съвет на Пловдив. Въпреки това добави, че не чака по-добра събираемост на налозите в града на пететата вследствие на нарастването.

Увеличението на такса боклук е единствено за жителите, само че не и за компаниите - главната част от боклука в града се генерира най-вече от тях. Това разяснява дългогодишният общински консултант от Българска социалистическа партия Николай Радев. Според него ниската събираемост на налозите значи, че е надскочен прагът, който могат да си разрешат жителите на Пловдив.

От Българска социалистическа партия считат, че при образуване на налога за колите има спор на ползи. От друга страна, доста представители на бизнеса записват транспортните си средства в прилежащи общини, а не в Пловдив. Така постъпленията от този налог не влизат в общинския бюджет на града, изясни още в ефира на Дарик Николай Радев.

От " Съюз за Пловдив " отвърнаха, че сега такса " боклук " за бизнеса е 4 пъти по-висока от тази на жителите и не може всеки недостиг в общинския съвет да се стоварва върху компаниите. " Винаги сме били против нарастването на такса боклук, само че в тази ситуация решението е и законово обосновано ", съобщи в изявление пред Дарик радио общинският консултант от " Съюз за Пловдив " Евелин Парасков. Той напомни, че до 2022 година би трябвало да бъде реалност новият метод за установяване на такса " боклук ", според който по-големите замърсители би трябвало да заплащат повече.

Предложението на " Съюз за Пловдив " е данъкът за МПС да бъде понижен за всички транспортни средства с Евро 4, 5 и 6, а освен на 5 и 6. Като финансово изражение това ще докара до минимални доходи в общината, акцентира Парасков.

Градът ни е една туристическа спалня и повишението на такса " боклук " е неизбежно, счита и дългогодишният общински консултант от ЗС " Александър Стамболийски " Георги Колев. По думите му е разумно услугите, предлагани от общинската администрацията, да се усилват поради множеството поданици, които се преселват тук. Градът няма да има индустриални доходи, до момента в който всички вложения са отвън границите на Пловдив и огромните приходи от такси и налози не престават да влизат в хазната на прилежащите общини " Родопи " и " Марица ", безапелационен е Колев.

Той изясни, че авансово подписаният контракт сред Общината и КМД изтича през месец ноември, а законът изисква процедурата по сключване на новия контракт да започва 6 месеца преди този момент. " Това не е контракт, подписан в 12 без 5, такова е условието на закона ", изясни Георги Колев.

Както писахме, от януари 2020 година такса битови боклуци за семействата в Пловдив ще бъде увеличена с 0,3% - от 1,5 на 1,8 промила, или с 1,20 лв. на месец за домакинство. За юридическите лица този данък няма да се усилва. Няма да има смяна за налог здания, само че новата локална власт предлага нарастване на налога за прекачване на парцел - от 2,5 на 3%. Ще бъде нараснал и туристическият налог – трансформират се ставките за стая във всички хотели от една до пет звезди, като най-високата е 1, 20 лева

Намаление ще има само на налог МПС - с близо 10% пада коефициентът, само че само за колите с Евро 5 и 6.
Промените се постановат поради финансовото положение на общината, което, съгласно новата локална администрация, Иван Тотев е оставил в много нежелано положение. Новият кмет Здравко Димитрвов съобщи, че замразяването на заплатите в администрацията и оптимизацията на личния състав в общинските предприятия, ще е другата мярка в посока усъвършенстване на разноските.

Събираемостта на приходите на общината не се чака да надвиши 80%. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР