Разраства се пожарът в Стара планина над Чипровци до границата

...
Разраства се пожарът в Стара планина над Чипровци до границата
Коментари Харесай

Огромен пожар бушува над Чипровци, Сърбия поиска помощ от Русия

Разраства се пожарът в Стара планина над Чипровци до границата със Сърбия, гаси се както от българската, по този начин и от сръбската страна.

Фронтът му към този момент е близо 10 километра и е на труднодостъпно място. Доброволци разяснява, че обсегът е огромен, а достигането му е комплицирано и се диша мъчно.

Не е и валяло от дълго време, като гъстият пушек е огромна спънка и за доброволци, и пожарникари. Запалени са най-вече високи шубраци и сухи треви, гората е отчасти наранена.

Районът е мъчнопроходим, местността е пресечена и се стига с високопроходим автомобил. Няма заплаха за обитаемоте места, аргументите за пожара се проверяват.

Вече трети ден продължава и гасенето на пожара в Рила. Над 170 души вземат участие в гасенето, през вчерашния ден бяха включени и 2 военни хеликоптера.

Засегнати са над 550 декара борово-смърчова гора, клек и хвойна. като мястото е труднодостъпно, само че пожарът в гората е локализиран.

"Времето е умерено, обикновено, няма естествени аргументи за възникването, тъй че явно е човешка немарливост ", изяснява инж. Дамян Дамянов, шеф на ЮЗДП, представен от БГНЕС. Усилията са ориентирани в алпийската част.

Директорът на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ основен комисар Николай Николов отпътува към мястото на пожара, зародил по билото на Стара планина, сред Чипровци и село Копиловци.

Той ще се запознае със обстановката и основаната организация. Кратко изказване за медиите е планувано за 16 часа, пред постройката на кметството в Чипровци.

Сърбия изиска от Русия да изпрати най-хубавият аероплан за гасене на пожари в света - Ил-76. Той има цистерна, която побира 42 тона вода, а екипажът му е от 10 души.

Шефът на отдела за изключителни обстановки на Сърбия - Педраг Марич разгласи, че самолетът ще дойде в страната след 1-2 дни и ще помогне в потушаването на пламъците в Стара планина.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР