Разработваните ваксини срещу Covid-19 в комбинация с продължаващите програми за

...
Разработваните ваксини срещу Covid-19 в комбинация с продължаващите програми за
Коментари Харесай

ОИСР: Световната икономика ще се свие с 4,2% през 2020 г.

Разработваните ваксини против Covid-19 в композиция с продължаващите стратегии за финансови тласъци са основни за възстановяване на световния стопански напредък, показва Организацията за икономическо съдействие и развиване в последния си отчет "Икономически вероятности ", оповестява БНР.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и раз световната стопанска система се усъвършенства макар втората вълна на коронавирусната пандемия в редица страни вследствие на позитивните вести към успеваемостта на имунизациите и мощното икономическо възобновяване на Китай. Това дава съображение на организацията да усъвършенства оценката си за световния стопански спад през тази година до намаляване с 4,2% при предишна оценка през септември за намаляване с 4,5%.

В същото време обаче Организацията за икономическо сътрудничество и раз понижи прогнозата си за растежа на международната стопанска система през 2021 година до 4,2% от 5,0% през септември, като чака закъснение на растежа до 3,7% през 2022 година В отчета се показва нуждата от попречване на неравенството, основано от социално-икономическото влияние на пандемията, като Организацията за икономическо сътрудничество и раз предлага подкрепящи парични и фискални политика да продължат, с цел да форсира възобновяване на националните стопански системи.

"Все още не сме вън от заплаха. Все още сме в разгара на пандемичната рецесия, което значи, че провежданите политики имат да свършат още доста работа ", разяснява основният икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Лорънс Буун. Като цяло международният БВП ще се върне до равнищата отпреди рецесията до края на 2021 година, посредством и на мощното възобновяване в Китай, сподели Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Общите прогнози обаче прикриват огромни разлики сред обособени страни-членки на организацията, като се чака икономическата продукция в доста стопански системи да остане и през 2022 година с към 5% под равнищата отпреди рецесията. Китай ще бъде единствената страна, обхваната от Организацията за икономическо сътрудничество и раз, която ще означи стопански напредък през актуалната година (повишение на Брутният вътрешен продукт с,18%), като се чака експанзията да набере скорост до 8% през 2021 година, преди растежът на Брутният вътрешен продукт да се забави до 4,9% през 2022 година



В същото време Организацията за икономическо сътрудничество и раз чака Съединени американски щати и Европа да допринесат по-малко за световното възобновяване спрямо тяхната тежест в международната стопанска система. След като тази година Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати евентуално ще се свие с 3,7%, американската стопанска система ще нарасне с 3,2% през 2021 година и 3,5% през 2022 година, в случай че обаче бъдат признати нови фискални стимулиращи ограничения. През септември Организацията за икономическо сътрудничество и раз предвижда стесняване на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати с 3,8% тази година и напредък от 4% през идната година.

Брутният вътрешен артикул на еврозоната ще се свие със 7,5% тази година, като стопанските системи на редица страни членки ще завършат годината с така наречен "двойна криза " (W-образна рецесия) след наново налагане на противоепидемични локдауни. През 2021г. стопанската система на еврозоната ще се върне на пътя на напредък, разширявайки се с 3,6% и с 3,3% през 2022 година, предвижда Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

През септември Организацията за икономическо сътрудничество и раз предвижда спад на Брутният вътрешен продукт на еврозоната със 7,9% през 2020г., последван от напредък с 5,1% отскок през 2021 година. Относно Англия обаче, Организацията за икономическо сътрудничество и раз ревизира в низходяща поска своите стопански прогнози предвид на втората коронавирусна вълна и предизвести, че английската стопанска система може да понесе спомагателен удар от Брекзит без договорка в края на годината.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз към този момент чака стесняване на Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство с 11,2% през тази година при септемврийска прогноза за спад с 10,1%. За 2021 година се чака стопански напредък от едвам 4,2% при предходна прогноза за агресия със 7,6 на 100 и закъснение на напредък до 3,75% през 2022 година

Базираната в Париж организация предизвести за краткосрочно отрицателно влияние върху стопанската система на Острова, в случай че Англия не успее да реализира комерсиално съглашение с Европейски Съюз. "Това би довело до физически и финансови разстройства от друга големина в обособените браншове, като износът ще спадне с повече от 30% в няколко индустриални бранша (по-специално автомобилния бранш, превоза, месото и текстилния сектор) и с съвсем 20% във финансовия и застрахователния бранш ", добави Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Това повтаря предизвестието на организацията единствено от преди три месеца, че опцията за Брекзит без договорка значи, че Англия е изправена пред "големи опасности в посока надолу ". Декемврийски прогнози на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за Брутният вътрешен продукт на обособените страни членки
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР