Разработването на свръх-войници неизбежно поставя някои философски и морални въпроси(снимка:

...
Разработването на свръх-войници неизбежно поставя някои философски и морални въпроси(снимка:
Коментари Харесай

Френската армия прави крачка към бионичните супер-войници


Разработването на „ свръх-войници ” неизбежно слага някои метафизичен и морални въпроси
(снимка: CC0 Public Domain)

Френската войска получи зелена светлина за създаване на „ супер-войници ”, които могат да устоят извънредно доста на болежка, да стоят будни извънредно дълго и да покачат мозъчната мощ и слуха си.

„ Подобрените бойци ” могат да се снабдят с спомагателни качества посредством вграждане на импланти, протези и благодарение на медицински процедури, които им дават бионични „ екстри ”. С това Франция се причисли към редица страни като Съединени американски щати, Русия и Китай, за които се знае, че се пробват да вградят у своите бойци разнообразни високотехнологични „ усъвършенствания ”. Изглежда сякаш конкуренцията сред международните сили се измества на нов фронт:.

Етичният комитет на Министерството на въоръжените сили на Франция даде утвърждение за използването на сходни способи с нов отчет, оповестен тази седмица. Според документа, Франция има потребност да бъде „ в крайник със страните, които към този момент работят по производството на супер-войници ”.

Предложенията имат за цел да подобрят всички „ физически качества, познавателни умения, усещания и психически потенциал ” на бойците. Новите технологии за бойното поле биха могли да разрешат следене на местоположението на бойците или основаване на непрекъсната съгласуваност на бойците с дадени оръжейни системи и с други бойци.

Предложенията значително се базират на съответни проучвания, които включват разрботване на медикаменти за поддържане на войските будни за дълги интервали от време и битка със напрежението, а даже и интервенции за възстановяване на слуха. Етичната комисия удостовери, че, съгласно нея, Франция би трябвало да поддържа „ оперативно предимство на своите въоръжени сили в предизвикателния стратегически подтекст ”, отбелязва CNN.

Етичната комисия е стигнала до заключението, че създаването на „ свръх-войници ” неизбежно слага някои сложни метафизичен и морални въпроси, само че че Франция не може да си разреши да изостава от международните трендове, тъй като и други страни преследват същата софтуерна цел. Все отново, всеки ход за основаване на „ бионични ” бойци ще би трябвало да бъде изработен при съблюдаване на така наречен филантропичен закон, прибавя отчетът на 18-членната комисия от етични специалисти. Забранени са модификации, които биха засегнали способността на боеца да ръководи потреблението на силата му, да повлияят на възприятието му за човечност или да спрат връщането му към цивилния живот.
още по тематиката
Докладът дава хипотетичния образец с боец, чиято ръка бива сменена с протеза, която служи по едно и също време като ръка и като оръжие: сходна интервенция няма да бъде разрешена, защото бойци с такова „ усъвършенстване ” не биха могли да се завърнат към естествения граждански живот и надлежно няма да могат да изоставен въоръжените сили. Забранени остават и всички вероятни генетични или евгенични подходи.

Френският боен министър Флорънс Парли съобщи, че „ инвазивните усъвършенствания ”, като да вземем за пример импланти, сега не са част от военните проекти на страната. „ Но ние би трябвало да сме наясно, че не всеки има същите угризения като нас – и че би трябвало да се подготвим за такова бъдеще ”, сподели тя. „ Това е мнение, което не е положено като камък, и то ще бъде постоянно преосмисляно в светлината на бъдещите разработки ”, добави Парли.

Френският отчет отразява забележките на Джон Ратклиф, шеф на американското национално разузнаване от май насам, оповестени в Уоб Стрийт Джърнъл, по отношение на опасността от Китай за Съединени американски щати и международната народна власт. Според Ратклиф, американското разузнаване „ е открило, че, експериментирайки върху членове от Народната освободителна войска, с вярата да създаде супер-войници с биологично усъвършенствани качества ”. „ Няма етични граници в преследването на властта от страна на Пекин ”, прибавя Ратклиф.

Разбира се, сходно опълчване по оста САЩ-Китай не е ненадейно, като се има поради към този момент насъбраното напрежение и течащата комерсиална война сред двете огромни страни. От друга страна обаче софтуерният прогрес и включването на от ден на ден страни в сходни разработки значат, че усъвършенстваните качества на бойците могат скоро да се окажат новата „ територия ” за военните дейности при възможен спор.

Усъвършенстването на редовите бойци и служители на реда, участващи в правоприлагането или във военни интервенции, провокира въображението на доста кино и телевизионни режисьори от години. Филмът „ Универсален войник ” с присъединяване на Долф Лундгрен и Жан-Клод Ван Дам споделя историята на бойци, които са генетично усъвършенствани. Благодарение на това те са са способни да се излекуват доста бързо и са по-силни от елементарните мъже. В „ Робокоп ” пък Питър Уилър игре ролята на американски служител на реда, погубен от нарушители, чийто мозък обаче остава жив и ръководи роботизирано тяло, създавайки полицай-киборг със супер-сила.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР