Разработката на ОС Windows 12 е донякъде мистерия. Цялата общност

...
Разработката на ОС Windows 12 е донякъде мистерия. Цялата общност
Коментари Харесай

Windows 12: Какво ще представлява новата операционна система

Разработката на Оценка за съвместимост Windows 12 е ненапълно тайнственост. Цялата общественост от разработчици към Microsoft приказва за новата система, само че не и самия Microsoft. Трябва ли да преминем към новия Windows? Какво знаем за Windows 12? Вече имаме първите отговори.

Windows 11 е комплицирана реализация за Microsoft. Не става дума за някаква специфичност на новата система, а за самите хардуерни условия. Те са много огромни и освен във връзка с продуктивността. Най-новата операционна платформа на Microsoft за компютри и таблети изисква хардуерен TPM 2.0 модул или по-нова версия. Това е доста рационален ход — Windows 10 към момента се поддържа, тъй че потребителите не са изоставени. От друга страна, купувачите на нови компютри могат да разчитат на още по-високо равнище на сигурност, обезпечено, апропо, от гореспоменатия TPM, от който никой производител на съоръжение не може да се откаже.

Това обаче значи, че Windows 11 се постанова много постепенно. Две години след стартирането му, той е конфигуриран единствено на едно от всеки четири Windows устройства, свързани с интернет, макар огромния брой позитивни мнения. Така че не е изненада, че Microsoft към момента не желае да разисква идната си операционна система. Анонсът на Windows 12 може да насърчи забележителна част от тези 75 %, които към момента не са конфигурирали Windows 11, да го пренебрегват изцяло и да изчакат „ дванайсетката “.

Някои детайли от новия Windows 12 обаче към този момент се появиха. Някои специалисти даже считат, че първите първични пакети на бъдещия Windows 12 са налични за общността на Windows Insiders. Конкретни доказателства за това обаче липсват. За благополучие имаме нещо по-добро и това е изказването на Microsoft. Важно е да се означи, че никой от тях в никакъв случай не е употребявал фразата Windows 12. Въпреки това е мъчно да се счита, че става дума за нещо друго.

Windows 12: хардуерни условия

Трудно е за поверие, само че Microsoft може да го направи още веднъж. Почти всякога, когато някой от Microsoft реши да приказва за бъдещето на Windows, това е обвързвано с хардуерните сътрудници. Става дума за AMD и Qualcomm, които влагат доста в създаването на NPU за компютри. NPU (Neural Processing Unit) е копроцесор, употребен за ускорение на изчисленията, свързани с изкуствения разсъдък и машинното образование. NPU се употребяват в множеството телефони от години, а от известно време и в компютрите на Apple.

Наличието на NPU (Neural Processing Unit) не е единственото преимущество на чипа Apple Silicon. Процесорите на Apple оферират и доста ефикасен Multimedia Engine, изчислителен блок, шифроване на видео с висока разграничителна дарба — гениално допълнение, като се има поради огромното значение на полулюбителските видео-продукти за YouTube и TikTok.

Чиповете са направени посредством усъвършенствана литография, която обезпечава доста висока енергоефективност. Благодарение на тези процесори, Mac компютрите могат да се оправят стремително с множеството от дилемите си, даже и без нужда от интензивно изстудяване.

В света на останалите компютри, NPU към момента е оригиналност. NPU също се внедрява и от Intel, само че никой от Microsoft не се е появил на събитията, свързани с NPU. Това може да значи, че Windows 12 може да увеличи още веднъж хардуерните условия, още веднъж, освен във връзка с изчислителната продуктивност. Точно както Windows 11 изисква хардуерния модул TPM 2.0 (или по-нова версия) от вашия компютър, Windows 12 може да изисква и NPU. Особено откакто този тип условия са от решаващо значение за Microsoft.

Бумът на изкуствения разсъдък е в полза на Microsoft, освен тъй като е един от водачите в развиването на AI, само че и тъй като е оператор на втория по величина (след AWS) обществен облак в света. Съвременните решения за изкуствен интелект, изключително тези, които употребяват огромните езикови модели GAI, употребяват доста облачни запаси, тъй че всеки, който желае да бъде на върха, т.е. да употребява най-съвременните модели, доста интензивно ще употребява облака на Microsoft, осигурявайки му голям приход.

Не всеки обаче е групов или корпоративен клиент. Трудно е да се чака потребителите и дребните предприятия да заплащат огромни суми, с цел да употребяват облака Azure. Microsoft Copilot остава безвъзмезден за тях – към момента употребява скъпите модели GPT-3.5 и GPT-4. Въпреки това би било безразсъдно тези консуматори да бъдат откъснати от продължаващата гражданска война, тъй като тогава се основава риск от загуба на този потребителски сегмент, който ще отиде при конкуренцията. Парадоксално е, че в най-хубав интерес на Microsoft е релативно дребните работни натоварвания (компютърни задания, които би трябвало да бъдат изчислени) да се обработват локално на компютъра на потребителя, а не в облака. Azure към този момент може да разчита на това — компанията едвам се оправя с разширението на дейта центровете, с цел да усвои търсенето на своята ИТ-инфраструктура.

Следователно е доста евентуално Windows 12 да съдържа доста решения, свързани с изкуствения разсъдък и машинното образование, само че по отношение на това ще се нуждае и от процесор с NPU. Към днешна дата, в света на персоналните компютри тази година, такива чипове са единствено Snapdragon и някои AMD Ryzen и Intel Core.

Windows 12 ще мисли вместо вас

Очаква се изкуственият разсъдък да бъде всеобщ. За първи път тази година чухме за бъдещето на Windows от някогашния началник на компютърния отдел на Microsoft — Панос Панай, който към този момент не работи за Microsoft. Това беше по време на срещата с изпълнителния шеф Лиза Су и стартирането на чипа Ryzen 7040 с NPU. Представителят на Microsoft разкри за първи път, че Windows ще употребява AI-ускорение по разнообразни способи. За страдание той не даде никакви детайлности.

Много повече обаче научихме от изпълнителния шеф на Microsoft, който се появи на премиерата на чипа Snapdragon X Elite. Това ново потомство чипове с изкуствен интелект ще усъвършенства използваемостта на компютрите. Появата му ще промени фундаментално ролята на операционната система и външния тип на потребителския интерфейс. „ Това е голяма смяна в интерфейса – естественият интерфейс “ — сподели Сатя Надела. Copilot през днешния ден, съгласно Надела, се трансформира във втория бутон ‘Старт’ за потребителите, тъй че е не по-малко значим в интерфейса. Все отново би трябвало да се добави, че Copilot към момента не е наличен в Европейския съюз и към момента работи единствено в доста лимитирана тестова форма.

По-конкретна информация показа Паван Давулури, който пое ролята на управител на Windows след напускането на Панай. Той уточни, че едно от преимуществата на интегралните схеми с NPU е намаляването на натоварването върху дейта центровете на Microsoft, което също е от изгода за потребителите. Това ще подсигурява по-бърза обработка на данните без забавяния, свързани с връзката с облака.

Нещо повече, това ще даде опция и за нови форми на приложения, защото, както Давулури вярно отбелязва, не всичко може да се обработва в облака, заради настоящото законодателство или даже политиките за сигурност на някои компании. Той също по този начин прибавя, че с помощта на NPU част от изчисленията, които сега са ориентирани към централния процесор, ще бъдат пренасочени от операционната система към по-подходящ NPU, което би трябвало да има забележителен и удобен резултат върху потреблението на сила от страна на компютъра — което е доказано от практиката в Mac-компютрите и усъвършенстваните за Apple Silicon приложения.

А какво ни чака в Windows 12?

Накратко, системата ще бъде цялостна с асистенти, чатботове, уизарди за ретуширане на фотоси и ефикасна обработка на данни. Следователно се чака Windows 12 да предложи доста функционалности, свързани с класическия и генеративния изкуствен интелект. Това се отнася освен за Microsoft Copilot, който е тясно обвързван с облака, само че и за всички други модели с изкуствен интелект, които са задоволително дребни, с цел да работят локално. Това значи, че разработчиците на програмен продукт ще могат да основават хибридни решения, които съчетават мощността на облака и компютърния процесор за софтуерно интензивните задания. Например, прибавяне на дълбочина и рязкост към фотографията или обработка на директория с електронни таблици за оценка на разноските и така нататък Такива задания ще се обработват бързо, дейно, с ниска консумация на сила и при ценене на поверителността на тези данни.

Между другото, би трябвало да подчертаем още един път, че Microsoft не желае публично да приказва за Windows 12 — и горният текст би трябвало да се приема единствено като опит за пояснение на думите и дейностите на представителите на Microsoft, а не като информация по отношение на проектите на компанията за бъдещето. Windows 12 в действителност се основава, към този момент не е загадка. Microsoft приканва хардуерните сътрудници да внедрят все по-мощни NPU допустимо най-бързо — и с добра причина, несъмнено. И най-после, Microsoft би трябвало да отбрани позицията си на водач в развиването на изкуствения разсъдък, без да се излага на големите и непрестанно възходящи финансови разноски на тази гражданска война.

Windows 12 може да не съществува публично, само че тъкмо заради потребностите на Microsoft и изказванията на нейното управление можем да имаме избрана, въпреки и неразбираема, визия за него. И май отново ще би трябвало да сменяме компютъра с по-нов. Microsoft ще приключи поддръжката на Windows 10 през октомври 2025 година и Windows 11 23H2 през ноември 2025 година Въпреки че това време съвсем несъмнено ще бъде удължено за Windows 11 като цяло, към момента не е ясно с какъв брой години.

Затова би трябвало да имаме самообладание и да чакаме вести от управлението на Microsoft. Със сигурност създаването на новия Windows е в ход. И няма значение по какъв начин ще се споделя, само че несъмнено ще я има, тъй като новите действителности и провокации в света на настолните компютри го изискват.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР