Разработката бе представена по време на дискусията Иновации в името

...
Разработката бе представена по време на дискусията Иновации в името
Коментари Харесай

Мобилно приложение помага на жени да станат майки

Разработката бе показана по време на полемиката " Иновации в името на нашето здраве ", проведена от в. " Марица " и " Хермес медия ", и провокира голям интерес измежду присъстващите на форума.

Младият клиничен ембриолог Борислав Матеев, дб, и експерти от Катедра „ Компютърни мрежи и технологии “ към Техническия университет в Пловдив сътвориха гратис цифрово мобилно приложение, което ще оказва помощ на дами, които желаят да станат майки.

Апликацията следи медицински индикатори на дамата, която желае да има дете, и ги изпраща непосредствено до нейния доктор. Програмата е конфигурирана на таблета или на смарт телефона на медика, който има опция да следи положението на пациентката си и да взима най-правилните решения при възникването на възможни проблеми.

Работя в региона на асистираната репродукция. Успеваемостта при ражданията след инвитро е 20 до 30% и защото нашата цел е да я увеличим, се опитваме да повлияем по всички вероятни способи на процеса, сподели доктор Матеев. Чрез сензори и датчици технологията наблюдава непрекъснато температурата, количеството О2 в кръвта, физическия тонус и други индикатори на пациентката и благодарение на самообучителни логаритми и изкуствен интелект проучва данните. Прогнозира се овулационният ден на дамата. Така се дефинира и най-благоприятният миг на забременяване, а в рискови обстановки се задействат предупредителни аларми.

Приложенията са две - лекарско и пациентско, които в „ облака “ си обменят информацията. Целта е да има непрекъсната връзка лекар-пациент и да се отстраняват отрицателните последици от инцидентни събития.

Пациентките ни получават посредством това приложение и препоръки какво да вършат - какъв метод на живот да съблюдават, диетата, която ще им бъде най-полезна, каква и до каква степен да бъде физическата им интензивност.

Според доктор Борислав Матеев успеваемостта на осъществените бременности може да се увеличи с до 10% с помощта на приложението. Интерес към мобилната иновация към този момент демонстрират експерти от чужбина - Германия и Австрия, защото всяка десета двойка в България и в Европа има проблем, обвързван с безплодието. В нашата страна годишно се правят близо 15 000 разнообразни процедури на асистирана репродукция.

Д-р Матеев оповести, че в края на ноември ще бъде формалната международна премиера на приложението, а пред аудиторията на форума е първото показване у нас. Тя ще бъде в Германия по време на най-голямото здравно ревю в Дюселдорф.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР