Разработеният от американски инженери оптичен разделител за галванично разделяне на

...
Разработеният от американски инженери оптичен разделител за галванично разделяне на
Коментари Харесай

Създаден е първият по рода си интегриран оптичен изолатор

Разработеният от американски инженери оптичен разделител за галванично делене на електрическите вериги доста ще усъвършенства работата на оптичните системи, употребявани в телекомуникациите, микроскопията, системите за изображения, квантовата фотоника и други браншове. Той съчетава висока степен на отбрана на лазерните системи с превъзходна продуктивност, гъстота и елементарност на дизайна.

Всички оптични системи се базират на лазери, които генерират фотони и светлинни снопове. За предотвратяване на тези системи от повреди и неустойчивост се употребяват оптрони или оптични изолатори, които не разрешават на светлината да се движи в нежелани направления и потискат разстройствата. Конвенционалните оптрони обаче са относително обемисти и изискват повече от един тип материал.

Екип от инженери от Харвардския университет „ Джон Полсън “ е създал способ за основаване на ефикасен оптичен разединител, който може да бъде интегриран в оптичен чип от литиев ниобат, оповестява изданието Phys.org.

„ Разработихме устройство, което разрешава на лазерната светлина да се популяризира непроменена, до момента в който отразената светлина, идваща в противоположна посока, трансформира цвета си и се отклонява от лазера “, изяснява професор Марко Лончар, началник на екипа. „ Това е реализирано посредством ориентиране на отразените оптични сигнали, като са употребявани отличните електрооптични свойства на литиевия ниобат “.

Инженерите са съумели да понижат дебелината на устройството до едвам 600 nm с дълбочина на ецване до 320 nm. Това улеснява контрола на придвижването на светлината и я разполага по-близо до електрическите сигнали, като основава по-силно електрическо поле при същото напрежение.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР