Разпространяването на дезинформация по социалните медии е помогнало за разпалване

...
Разпространяването на дезинформация по социалните медии е помогнало за разпалване
Коментари Харесай

Дезинформация в социалните мрежи разпалила насилието в Кемниц

Разпространяването на дезинформация по обществените медии е помогнало за разпалване на насилието в източния немски град Кемниц през последните два дни. Това съобщи министър-председателят на провинция Саксония Михаел Кречмер, представен от ДПА.

"Трябва да признаем, че мобилизацията по интернет беше по-силна в сравнение с в предишното ", сподели той.

Смъртта на 35-годишен немец, евентуално погубен от двама претенденти за леговище - иракчанин и сириец, в ранните часове на неделя, породиха двудневни митинги. Те частично бяха подсилени от погрешното изказване, че убитият се е намесил в отбрана на жена. Впоследствие полицията отхвърли това изказване, публикувано от крайнодесни групи и уредника на митинга "За Кемниц " в обществените медии.

По думите на Кречмер последвалата гневна реакция е била учредена на "ксенофобски мнения, погрешна информация и тайни теории и на лъжливи вести ".

Полицията заяви, че 35-годишният мъж е бил прободен с нож при сдърпване сред две групи мъже, измежду които са били и двамата хипотетични причинители. Заподозрените са в ареста и са разследвани за ликвидиране. Митингът, провокиран от убийството, събра към 6000 стачкуващи и към хиляда контрадемонстранти. В конфликтите бяха ранени двама служители на реда, деветима десни деятели и деветима техни съперници.

Вътрешният министър на Саксония Роланд Вьолер заяви, че десните групи са се договорили с футболни ултраси да активизират хора от цяла Германия да дойдат в Кемниц за всеобща проява срещу мигрантите.

Днес саксонската полиция бе подложена на критика поради неспособността да се оправи с двата митинга. Снощи представител на полицията призна, че служителите на реда в Кемниц, на брой 591, са били незадоволителни, с цел да съумеят да разделят двата враждуващи лагера.

Оливер Малхо, ръководител на федералния полицейски профсъюз, сподели пред вестник "Нойе Оснабрюкер цайтунг ", че дефицитът от хиляди полицейски чиновници през последните години е повода за незадоволителния надзор върху дясното принуждение, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР