Разпространението на захарния диабет (тип 2) придобива епидемичен характер, но

...
Разпространението на захарния диабет (тип 2) придобива епидемичен характер, но
Коментари Харесай

Бременните жени задължително трябва да се изследват за диабет, казват специалисти

Разпространението на захарния диабет (тип 2) придобива епидемиологичен темперамент, само че половината наранени хора в България, а и по света, не знаят, че живеят с заболяването. Жените са изключително уязвими, като заплахата за нараснала кръвна захар и пораждане на диабет се появява по време на бременност при огромна част от тях, изключително тези с наднормено тегло. Статистиката демонстрира, че 40% от дамите под 30 години у нас имат диабет , а общо към една трета развиват гестационен диабет по време на бременност.

Тези данни изведе на конференция Българското сдружение по ендокринология през днешния ден във връзка Световния ден на диабета - 14 ноември. Факусът на международния ден тази година е върху дамите и гестационния диабет, както и ролята им за възпитаването на децата в верни и здравословни хранителни привички - един от главните фактори за предотвратяването на захарен диабет. Дружеството стартира и национална осведомителна акция под надпис " Когато мислиш за своята кръвна захар, намерения и за сърцето си! " , с фокус върху рисковете за сърдечно-съдовата система, които диабетът основава.

В света има над 415 млн. души, които страдат от диабет, половината от които са дами, уточни ръководителят на БДЕ проф. Ана-Мария Борисова. По думите й статистиката е " неумолима " и това в огромна степен се дължи на епидемията от затлъстяване и недобро хранене. Затлъстяването е сериозен рисков фактор за диабет изключително при дамите, а здравословно хранене значи " никога сладкишите, а плодовете и зеленчуците, съпроводени от физически извършения ", добави Борисова.

От сдружението упорстват да се вкара скрининг за диабет още при започване на всяка открита бременност , тъй като в случай че има недиагностициран диабет при дамата, или риск за възникването на гестационен диабет - това слага и нея и плода й в заплаха. Едно от всички 7 раждания у нас са наранени от гестационен захарен диабет (16%), показаха от професионалната организация.

Основни рискови фактори за развиване на диабет по време на бременност са наднормено тегло и преди бременността, асистирана репродукция, възраст над 30 години по време на бременността, несполучлива предходна бременност, фамилна обремененост. До 13% от дамите с диабет са имали това заболяване и преди да забременеят без да знаят, разяснява проф. Цветалина Танкова от сдружението. В тези случаи има риск от утежняване на зрението, увреждане на бъбречната функционалност, повишение на кръвното налягане, импровизиран аборт, както и затруднения за бебето, в това число и след раждането му. Бременността при дами с диабет би трябвало да е добре планувана, заключи експертът.

Гестационният захарен диабет съставлява всяко отклоняване от естествените стойности на кръвната захар, която се открива по време на бременност. Той е налице при 89-90% от всички случаи на дами с диабет по време на бременност, разясни проф. Танкова. В България е осъществен скрининг измежду 1600 бременни дами, който е посочил, че 29% от тях са имали гестационен диабет. Рискът е още по-висок при забременяване с ин витро процедура и визира 45% от бъдещите майки и бебетата им.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Прегледи и акции (9)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР