Разпоредбите на Брюкселското споразумение* следва да бъдат изпълнени - в

...
Разпоредбите на Брюкселското споразумение* следва да бъдат изпълнени - в
Коментари Харесай

Вучич прави аналогия с Минските споразумения и намеква за война с Косово

Разпоредбите на Брюкселското споразумение* следва да бъдат изпълнени - в противоположен случай може да избухне война, сходно на това, което се случи с " някои други съглашения ". Това съобщи сръбският президент Александър Вучич на взаимна конференция с шведския външен министър Тобиас Билстрьом в Белград, оповестява ТАСС.

" Днес се навършват 10 години от Брюкселското съглашение. Това е задължението, което съществува от 19 април 2013 година За да не изпаднем в обстановка, сходна на това, което се случи с някои други съглашения, когато след това избухна война, тъй като - както споделиха някои европейски водачи - всичко това е небивалица и трик за отсрочване, те (лидерите на Косово - б.р.) би трябвало да изпълнят отговорностите си. Може да сме глупави в Сърбия, само че не дотам и имахме опцията да се поучим от други в международен мащаб. Очакваме вие ​​(Прищина - б.р.) да извършите това, което би трябвало, и тогава ние с огромно наслаждение ще демонстрираме какъв брой надеждни сме като сътрудници и какъв брой доста желаеме да осъществим това, което сме дали обещание ", акцентира сръбският водач.
 Сърбия заприказва за изпращане на армия в Косово
Сърбия заприказва за изпращане на армия в Косово

Напрежение в Северно Косово

Вучич увери, че Сърбия ще извърши всичко, за което страните са се договорили в границите на френско-германския преговорен проект сред Белград и Прищина , само че балканската страна " няма да поддържа участието на непризнато Косово в Организация на обединените нации " или в друга интернационална организация.

В изявление за вестник Zeit, оповестено на 7 декември 2022 година, някогашният немски канцлер Ангела Меркел призна, че

Според някогашния немски водач " на всички беше ясно ", че спорът е просто в застой и казусът не е решен , " само че тъкмо това даде на Украйна скъпо време ". Тя изрази подозрение, че тогава членовете на НАТО са можели да поддържат Киев в степента, в която го вършат в този момент. Впоследствие някогашният френски президент Франсоа Оланд удостовери думите на Меркел, че Минските съглашения са били нужни, с цел да се даде време на Киев да се приготви за въоръжен спор.

Първото съглашение за правила за нормализирането на връзките сред Белград и Прищина - импровизирано известно като Брюкселското съглашение, беше подписано на 19 април 2013 година Документът планува основаването на Общност на сръбските общини - орган за самоуправление на сърбите, живеещи в Косово. Вучич неведнъж заявяваше, че страната му е изпълнила своята част от Брюкселското съглашение, до момента в който в Косово единствено са почнали да изготвят Хартата на Общността, само че по-късно са прекратили процеса.

* Брюкселското съглашение се отнася за нормализирането на връзките сред Сърбия и Косово
 Европейски Съюз изготви ново съглашение за нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия
Европейски Съюз изготви ново съглашение за нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия

Споразумението с Косово остава едно от главните предварителни условия за присъединение на Сърбия към ЕС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР