Разположено на границата между Азия и Европа, Черно море някога

...
Разположено на границата между Азия и Европа, Черно море някога
Коментари Харесай

Колко добре познаваме Черно море

Разположено на границата сред Азия и Европа, Черно море в миналото е било считано за враждебно и рисково. То крие впечатляващи секрети, някои от които към този момент сме разгадали.

Черно море заема повърхност от 436 402 кв. км., а оптималната му дълбочина е 2 245 м. Обградено от суша от всички страни, геолозите считат за него, че преди 7 000 години то е било сладководно езеро . Черно море се е трансформирало в такова, когато покачване на водите на Средиземно море довело до нахлуването на солена вода в езерото.

 Снимка 365261

Солеността на Черно море е доста по-ниска от тази на водите в Световния океан - едвам 1,73%. За съпоставяне, солеността на Световния океан е към 3,6%. Това се дължи на огромния приток на сладки води от реките Дунав, Днепър, Днестър, Южен Буг, както и доста други по-малки притоци.

След нахлуването на солените води, сладководните организми, обитаващи до тогава езерото, починали и потънали на дъното. Разлагането на тази голяма органична маса, е съпроводено с обособяване и струпване на сероводород , който не разрешава развиването на живот в дълбоките води. Но макар че лишава дълбините от живот, сероводородът е консервирал десетки антични кораби , потънали преди епохи - някои от тях, още към 400 година прочие н. е. Тези кораби бяха открити от експедицията Черноморски археологически план благодарение на подводни роботи. Към момента броят им е 60.



В Черно море има и към 10 дребни острова , 5 от които принадлежат на България: Св. Иван, Св. Кирик, Св. Анастасия, Св. Петър и Змийският остров или Св. Тома. Последният е наименуван по този начин, тъй като го населяват доста сиви водни змии , които не са отровни и се хранят с риба.

Една от най-интересните особености на Черно море е огромната липса на О2 в него и фактът, че в 90% от размера му водите не се смесват . Така, при дълбочина от 120 - 150 м до дъното няма живот.

 Снимка 365265

В морето съществува още една внезапна граница, наречена халоклин . При вливането на огромните количества сладки води от реките, разликата в солеността сред горните и долните пластове на морската вода се оказва доста огромна. Така, долният пласт е по-солен и с по-голяма компактност , а горният е по-сладък и с ниска компактност. Двата пласта не се смесват, а границата сред тях е халоклинът. Под тази граница стартира и сероводородната безжизнена зона.

Остава неразбираемо от кое място идва името на Черно море. Според една от теориите, при стихия водите наподобяват черни. Според друга - когато даден предмет падне във водата и престои известно време в нея, той се обгръща с черен налеп и честото разкриване на такива предмети е дало името на морето.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР