Разположена на поне няколкостотин километра от най-близкото море, Москва все

...
Разположена на поне няколкостотин километра от най-близкото море, Москва все
Коментари Харесай

Защо Москва се нарича „пристанище на пет морета“?

Разположена на най-малко няколкостотин километра от най-близкото море, Москва въпреки всичко се счита за морско пристанище.

Как е допустимо това?

Москва има доста прозвища: „Град на седем хълма“; „Третият Рим“; „Белокаменна“; и най-изненадващото – „Пристанище на петте морета“. Географията обаче няма да ви помогне да обясните по какъв начин е допустимо това. Ако погледнете картата, ще видите, че местоположението на Москва даже не е покрай някое море. Най-близкото е Финският залив (който се влива в Балтийско море) и където се намира Санкт Петербург. Но това е на към 600 километра от Москва.
Как се е появило това название?


Както нормално, отговорът се крие в историята, въпреки и не толкоз далечна в предишното. Първият, който назовава Москва „пристанище на пет морета“, е Йосиф Сталин, а въпросът е обвързван с бързата индустриализация на страната.

Огромни „комунистически строежи“ са ситуирани в целия Съветски съюз. Най-амбициозните са каналите. Най-прочутият план е Беломоро-Балтийският канал, издигнат от пандизчии за рекордно малко време, което коства живота на хиляди пандизчии.

В същото време Сталин провежда голям проект за възобновяване на Москва. Градът е трябвало да бъде осъвременен, с цел да бъде подобаваща и впечатляваща столица за новата амбициозна и прогресивна руска нация. В края на 1920-те години обаче Москва към момента наподобява много провинциална. В продължение на няколко века по време на императорската ера тя се е трансформирала във вторичен град, защото по-голямата част от развиването и напредъка са съсредоточени в царската столица Санкт Петербург.

Сталин стартира строителството на система на метрото, построява нови пътни артерии и автомагистрали и даже прави улиците по-широки (!). Без никакво съмнение Сталин заповядва да се отървават от всичко, което би могло да попречи на нова автомагистрала или проспект.

Много постройки, свързани със остарелия режим, са разрушени, в това число десетки остарели църкви и манастири, както и Китай-Городската стена – барикада от XVI в. в центъра на града, единствено на един километър от Кремъл.  Свободни източници

За да достави бързо разрастващата се Москва с огромно количество питейна и промишлена вода и да я направи налична за корабоплаването, Сталин подрежда построяването на канал, който свързва относително дребната река Москва с река Волга. (Тази амбициозна концепция хрумва на Петър Велики още през XVIII век, само че той по този начин и не я реализира).

Водният път с дължина 128 км е издигнат от пандизчии от ГУЛАГ в интервала 1932-1937 година Първоначално той е наименуван „каналът Москва-Волга“, само че през 1947 година е преименуван на „Московски канал“. Известната фраза – Москва в този момент е „пристанище на пет морета“ – е произнесена от Сталин през 1937 година на церемонията по откриването на канала.
С кои морета се свързва каналът?
 Георгий Зелма/Sputnik

Бяло море и Балтийско море са свързани с канал, а Балтийско море е обвързвано с река Волга посредством система от канали и реки. Построяването на канала „Москва-Волга“ дава опция да се стигне до Бяло и Балтийско море с корабоплаване от Москва.  Сигизмунд Кропивницкий/ТАСС

Третото море е Каспийско, в което се влива Волга. По-късно, през 50-те години на ХХ век, се появява още един голям канал – във Волгоград е издигнат 101-километров воден път сред реките Волга и Дон. Този канал дава достъп от Волга до Азовско море – а след това и до Черно море.

След като всички тези огромни руски строителни планове са приключени, стана допустимо да се доближи до петте морета, без да се напуща кораба: Бяло, Балтийско, Каспийско и Черно море, както и Азовско море.  Александър Авилов/Moskva Agency

А в този момент какво мислите – Москва е морско пристанище ли е или не?

източник: RUSSIA BEYOND
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР