Разположен в подножието на Пирин планина, живопосният град Банско тихо

...
Разположен в подножието на Пирин планина, живопосният град Банско тихо
Коментари Харесай

Би Би Си: Банско е невероятният център на дигиталните номади в България

Разположен в подножието на Пирин планина, живопосният град Банско безшумно се трансформира в един от най-новите центрове за работа от разстояние в света през последните години.


Пристигайки в Банско за първи път, може да почувствате, че сте се пренесли в едни по-идилични времена. Щъркелите гнездят на телеграфни стълбове, баби със забрадки клюкарстват под ябълкови дървета по ъглите на улиците, а роми на каруци пришпорват конете си по пътя. Над алените покриви, мраморните върхове на Пирин планина в югозападна България се издигат над покрити с борови скатове, надвисвайки над града и неговия ски курорт като разгърнати криле на приклекнал змей.

В един топъл ден по-рано това лято повече от 700 бизнесмени и хора със свободни специалности препълниха кафенетата на този града с население от 10 000 души, до момента в който езиците от иврит до японски изпълваха пространството. В постройка на централния площад млад немец възхваляваше достолепията на четиричасовата работна седмица пред претъпкана зала, до момента в който в локалния парк стотици цифрови номади слушаха своите връстници да приказват по тематики, вариращи от изкуствения разсъдък и мрежови тактики до здравни препоръки. Вечерта посетителите на фестивала танцуваха и пиеха през нощта в бар навън.

Сега, в своята четвърта година, Bansko Nomad Fest се трансформира от малко събиране в най-големия годишен празник на цифровия номадски живот в света. Това едноседмично събитие включва десетки беседи, предавани онлайн, групови вечери и действия като празненства с лагерни огньове и рафтинг, проведени от дребна войска доброволци.

Нарастващото голям брой цифрови номади в Банско е най-видимо по време на фестивала, само че това е единствено част от цялата картина. Според онлайн портала Nomad List градът е " най-последователно разрастващият се център за работа от разстояние " в света през последните пет години. От 2018 година насам той е повишен с 231%, повече от Варшава, Мадрид и обичания на софтуерните медии Талин.

Това наподобява ненапълно извънредно: изследванията сочат, че цифровите номади нормално избират крайбрежните градове (Лисабон, Барселона), островите и плажните дестинации (Мадейра, Канарските острови, Бали). Защо от ден на ден хора се насочват към дребен планински курорт навътре в България?

Историята стартира с Матиас Цайтлер, немски бизнесмен, който идва в Банско през 2016 година, до момента в който изследва местата, където да сътвори коуъркинг пространство. Цайтлер е притеглен от естествената хубост на региона и практическите му преимущества: бърз Wi-Fi, налични разноски за живот и ниски налози - които, единствено 10% за физически и юридически лица, са измежду най-ниските в Европа.

" Дойдохме тук през лятото с няколко другари, наехме къща и взехме решение, че това може да бъде положително място за наша база ", споделя Цайтлер. През 2016 година той открива първото пространство за взаимна работа в града, Coworking Bansko, което се разраства бързо, а през 2020 година започва Bansko Nomad Fest, чиито 729 налични билета са разпродадени през 2023 година

В момента в Банско живеят повече от 300 работещи от разстояние през всеки месец, като броят им се усилва по време на ски сезона. Въпреки че прекарването на сутринта на пистите и прибирането на работа до обяд сигурно е част от привлекателността, Банско дава отговор и на други условия. След като снеговете се стопят, горите, тюркоазените езера и суровите върхове на прилежащия народен парк " Пирин ", включен в листата на ЮНЕСКО, оферират доста благоприятни условия за отдих навън - от пешеходни преходи до колоездене и конна езда.

" Това, което в действителност отличава Банско, е какъв брой спокойна, другарска и гостоприемна е общността тук ", съобщи Камил Поар, френски маркетинг управител, която идва тук с колегата си от 2018 година насам. " Напомняме си за това всякога, когато се връщаме от нашите пътувания и се включваме още веднъж в обществения живот на Банско. "

Наборът от обществени събития е замайващ, като включва класове по салса, проведени вечери, настолни игри, спорт, екскурзии до горещи извори, викторини и барбекюта. Много от тях са отворени за всички - цифрови номади или не. " Когато се появят за първи път, доста хора споделят: " О, малко е безшумно. Не съм сигурен, че има нещо, с което да се занимавам ", сподели Беки Ботйер, която управлява пространството за коуъркинг Altspace. " В рамките на два-три дни те споделят: " Не мога да излизам повече. Трябва да си взема почивен ден ".

" Хората в Банско харесват тази интернационална атмосфера ", означи заместник-кметът Сашка Въчкова, която изясни, че увеличаващият се брой на задграничните и смесените фамилии в града - в това число украинските бежанци - основава мултикултурна атмосфера в учебните заведения. " Имаме един клас, в който има възпитаници от осем страни. Всички те приказват български, някои от тях не толкоз добре - само че те са деца, ще се научат ".

Някои дълготрайни цифрови номади построяват връзки с локалната общественост, като холандско-колумбийския бизнесмен Хосе Фиало, който ръководи BanskoLab - кафене и културен център, където децата могат да посещават езикови курсове и просветителни семинари.

Общността на емигрантите в Банско включва доста " криптобратя ", лайф коучове и уелнес гурута, поради които придвижването на цифровите номади постоянно е обект на смешки. Но има и програмисти, видеооператори, стендъп комедианти, дизайнери, учители по британски език, художници, преводачи и даже учени, представляващи десетки националности.

С повишаването на броя на номадите се уголемява и екосистемата. Сега в града има девет коуъркинг пространства, ръководени от четири компании - от колоритния, обществено насочен Coworking Bansko до индустриалните офис пространства, ръководени от Nestwork, и атмосферата на ваканционен лагер Four Leaf CloverCoLive.

Nestwork, която неотдавна откри голямо второ пространство, е най-новото коуъркинг пространство в Банско. Българските ИТ служащи Димитър Дурчов и Димитър Вичев се завръщат от чужбина, с цел да стартират бизнеса, откакто виждат ниша за интелигентно коуъркинг пространство в корпоративен жанр - " приветливо място, където се чувстваш като вкъщи си, само че не задоволително вкъщи, тъй че да се разсейваш от работата ", споделя Вичев. Както изясняват те, Банско притегля освен задгранични цифрови номади - българи също се възползват, като се отдръпват от София или даже се реалокират от чужбина.

" Живеех в Лондон със фамилията си от 12-годишен и си мислех, че в никакъв случай повече няма да пребивавам в България ", сподели Владимир Димитров, който се мести в Банско преди пет години, откакто схваща, че може да съчетае онлайн работата със сноуборда и планинското колоездене. " Освен това разноските за живот бяха доста по-ниски, тъй че това беше изцяло разумно. "

Случаят на Димитров илюстрира една възходяща наклонност: някои номади толкоз харесват спокойния метод на живот в Банско, че " пускат корени си ". Имотите са евтини по западните стандарти и въпреки че цените се повишават, те остават налични - апартамент с една спалня коства 40 000-70 000 евро. (Всеки може да си купи апартамент в България, само че единствено тези, които имат право на престояване, могат да купуват земя). Месечният наем също е относително на ниска цена (апартаментите с една спалня костват 300-500 евро).

Според Ели Цонева, локален сътрудник на недвижими парцели в " Плюс пропърти ", на номадите се падат към 5% от продажбите в Банско, като на пазара доминират други задгранични вложители. " Тридесет % от купувачите на нашата организация са българи ", споделя тя.

Що се отнася до Цайтлер, той преследва личната си фантазия: да трансформира голям зарязан хотел от комунистическата ера в близката гора в най-хубавото общо жилищно пространство за цифрови номади. Разполагащ с 200 жилища, предверие на няколко равнища, плувен басейн, публика и панорамна панорама, жилищният комплекс Coliving Semkovo ще бъде " общественост за общността ".

Coliving Semkovo ще бъде място единствено за възрастни, само че Ботйер към този момент вижда наклонност за пренасяне на " фамилии цифрови номади " в Банско. " Мисля, че това ще бъде идващото огромно нещо, изключително с повишението на разноските за живот тук-там като Англия и Съединени американски щати ", показа тя и добави, че откакто един път са усетили живота в Банско, хората са склонни да се върнат.

" Тук има някаква магия ", уточни Ботйер. " Не знам каква е тази специфичност, само че хората като че ли не престават да се връщат. " /БГНЕС

----------------------------------------------

Аластър Гил, Би Би Си

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР