Разполагайки с дълбоки и ликвидни финансови пазари, голяма икономика с

...
Разполагайки с дълбоки и ликвидни финансови пазари, голяма икономика с
Коментари Харесай

Инвеститорите вече възприемат САЩ като развиващ се пазар

Разполагайки с дълбоки и ликвидни финансови пазари, огромна стопанска система с големи размери на ползване и световна аварийна валута, в стопански проект Съединени американски щати остават най-развития от всички развити пазари на света. Но, както написа американското издание Foreign Policy, американската политика от ден на ден наподобява на такава на разрастващ се пазар, където слабите политически институции и поляризираното общество усилват риска от неустойчивост в навечерието на изборите. 

Оспорваните резултати от изборите, политическото принуждение и рисковият развой на преход на властта от дълго време са присъщи черти на разрастващите се пазарни стопански системи. Турция, Нигерия и Аржентина са най-новите образци за такава обстановка, при която разтърсванията на изборите провокираха стопански усложнения, безредици в общността и срив на пазара. За разлика от това, в развитите страни институциите на властта нормално са задоволително мощни, с цел да обезпечат мирния темперамент на политическото съревнование, само че създателят на публикацията е сигурен, че в Съединените щати през днешния ден стабилността на развития свят се трансформира в светиня от предишното. 

Икономистите считат, че рисковите последици, като революция или дълготрайно бунтовническо придвижване са  „ малко евентуален риск “ за Съединени американски щати, само че на тези избори малко евентуалното става по-вероятно, в сравнение с по всяко друго време в актуалната история. През септември показателят за волатилност Чикагската борса класира президентските избори в Съединени американски щати като едно от найрисковите събития от основаването му през 2004 г. 

Авторът на публикацията има вяра, че това значително се дължи на обстоятелството, че Доналд Тръмп напълно намерено построява тактиката си за преизбиране на подбудителство на несъгласия в обществото, на възходящи подозрения по отношение на легитимността на вота и на прям политически напън. На този въпрос обаче има по-малко явен, само че по-голям отговор: в Съединените щати се усилва неустойчивостта на институциите на властта и поляризацията на обществото, което е по-често в нежните демокрации като Унгария или в страните, склонни към революции като Тайланд, в сравнение с в постоянните и развити общества. 

Институционалният риск в Съединени американски щати се е нараснал с 29% през последните осем години, съгласно GeoQuant. В началото на 2013 година, когато президентът Барак Обама влезе във втория си мандат, институционалният риск в Съединени американски щати беше някъде сред Германия и Канада. Днес той е сред Уругвай и Тайван, като и двете са разрастващи се пазари. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР