Разполагането на ядрени оръжия на беларуска територия означава бавно анексиране

...
Разполагането на ядрени оръжия на беларуска територия означава бавно анексиране
Коментари Харесай

Пригожин е като горещ картоф за Лукашенко

" Разполагането на нуклеарни оръжия на беларуска територия значи постепенно анексиране на Беларус от Русия ", отбелязва Уилям Алберк от Международния институт за стратегически проучвания.

" Мисля, че Лукашенко към този момент се усеща притиснат в ъгъла . Очевидно е, че в случай че Путин каже " направи ми услуга ", той ще го направи с вярата да получи някакъв лост за въздействие ", добавя специалистът.

За беларуската съпротива, чийто водач Светлана Тихановска отпътува в заточение ден след президентските избори през 2020 година, които тя споделя, че е спечелила, зависимостта на Лукашенко от Русия прави рисково решението му за приемане на Пригожин на беларуска територия.

" Пригожин не е подарък за Лукашенко, тъй като автократът Путин в никакъв случай няма да му елементарни унижението, което претърпя ", споделя някогашният беларуски министър на културата Павел Латушко, който в този момент е в съпротива.

" Това е дребна, тактическа, изкуствена и повърхностна победа за Лукашенко, която може да се трансформира в стратегически проблем ", добавя той.

Според Катя Глод ръководството на Лукашенко се крепи на два стълба: насилието и поддръжката на Русия. " Но в този момент Лукашенко очевидно е обезпокоен, тъй като Кремъл не е толкоз мощен, колкото изглеждаше ", показва тя.

Хана Любакова от Атлантическия съвет акцентира, че позицията на Лукашенко може да бъде укрепена посредством за посредничеството му в този момент в съветската рецесия. Но в по-дългосрочен проект неговият режим ще понесе последици.

" С отслабването на престижа на Путин режимът в Минск може да се окаже с понижена поддръжка и подпомагане от страна на Русия ", отбелязва анализаторката.

Има ли заплаха от офанзива на ЧВК " Вагнер " против Украйна откъм Беларус

Бившият ръководител на английския общоприет щаб, Ричард Данат, предизвести, че е допустима офанзива против Украйна от страна на бойци на съветската паравоенна формация " Вагнер ", в случай че огромен брой наемници последват създателя ѝ, Евгений Пригожин, в заточение в Беларус. Тази информация бе предадена от ДПА.

Данат изрази загрижеността си от обстоятелството, че Пригожин се отдръпна в Беларус. В изявление за телевизия " Скай ", някогашният английски военачалник уточни, че към момента не е ясно какъв брой от бойците на " Вагнер " ще последват Пригожин в Беларус. Смята се, че персоналният състав на " Вагнер " е към 25,000 души.

Данат предизвести, че в случай че Пригожин резервира забележителна бойна мощ към себе си, той още веднъж ще съставлява опасност за украинския фланг, който е най-близо до Киев, където войната стартира на 24 февруари 2022 година. Той добави, че е изцяло допустимо Русия да употребява " Вагнер " за да превземе Киев още веднъж след краткотрайния протест, който завърши със единодушието на Пригожин за деескалация, и да реалокира бойците в Беларус, цитира Българска телеграфна агенция.

Литва желае НАТО да ускори източните граници поради Пригожин

Президентът на Литва Гитанас Науседа съобщи през днешния ден, че НАТО би трябвало да ускори Източния си фланг, в случай че Беларус подслони Евгений Пригожин, водача на частната военна компания " Вагнер ", съобщи Франс прес.

Литва граничи и с Русия, и с Беларус и идния месец е хазаин на срещата на върха на НАТО. Президентът на страната през днешния ден приказва по време на съвещание на литовския Съвет за сигурност, отдадено на неуспелия протест на " Вагнер " против Кремъл.

" Ако Пригожин или част от групата " Вагнер " се озоват в Беларус без проекти и ясно дефинирани планове, това значи просто, че ние би трябвало да засилим нашите източни граници ", акцентира президентът на Литва. " Не приказвам единствено за Литва, само че и за цялата НАТО ", добави той.

Науседа сподели, че страната му ще отпусне повече средства за разузнаването, с цел да оцени то " политическите аспекти и аспектите в региона на сигурността в Беларус ".

Той също по този начин съобщи, че Литва няма да трансформира плануваните към този момент ограничения за сигурност във Вилнюс за срещата на върха на алианса поради събитията, станали в Русия.

Науседа счита, че съветският президент Владимир Путин след протеста на " Вагнер " ще се сблъска с още по-големи компликации и сподели за него: " Кралят е гол ".

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР