Разпечатката и информацията от машинния протокол няма да се преписва

...
Разпечатката и информацията от машинния протокол няма да се преписва
Коментари Харесай

Разпечатката от машината няма да бъде преписвана на хартиен протокол

Разпечатката и информацията от машинния протокол няма да се преписва на книжен протокол. Той ще става формален с подписите на членовете на Секционната изборна комисия. Това съобщи представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Росица Матева пред Българска национална телевизия. " Ако машинното гласоподаване спре, то ще се продължи на бюлетини, а тези данни ще бъдат въведени на хартия ", сподели още тя.

Данните от хартиените бюлетини, в случай че се наложи гласоподаване с такива, ще бъдат записвани в края на изборния ден, като двата протокола - от машинното и от гласуването с бюлетина, ще бъдат прикрепени един към различен. Не би трябвало да има сбъркани протоколи, машината не позволява неточности, разяснява Матева. ЦИК ще пусне особено приложение, което ще коментира по какъв начин тъкмо се гласоподава с машина.

Гаранцията за това, че машинното гласоподаване не е манипулирано е хеш код, който ще се разпечатва на гърба на всяка квитанция. Този неповторим код ще участва на всяка електронна бюлетина, а хората ще могат да сравнят цифрите, разкри Матева. " Няма по какъв начин да се манипулира вота на 11 000 машини в страната ", сигурна е говорителката на ЦИК.

Допълнителните 1637 устройства би трябвало да дойдат до края на идната седмица. Машините ще бъдат поддържани от компанията " Сиела Норма ". Предстои да се посочи къде зад граница ще има по 2 машини за гласоподаване в секция. Министерство на външните работи ще транспортира машините в чужбина.

В събота изтича срокът за подаване на заявление за гласоподаване по сегашен адрес, напомни Матева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР