Разпадането на Руската империя, започнало през 1917 г., като цяло

...
Разпадането на Руската империя, започнало през 1917 г., като цяло
Коментари Харесай

Как Червената армия работи върху грешките и пробива линията „Манерхайм“

Разпадането на Руската империя, почнало през 1917 година, като цяло е спряно след Гражданската война в Русия, когато зародилият на нейно място Съветски съюз още веднъж сплотява изгубените земи. Но не всички - да вземем за пример е изгубена Финландия, където алените финландци са победени от белите финландци благодарение на немския експедиционен корпус.

Този удар е по-чувствителен от другите. Ленинград, мощен промишлен център, в този момент се намираше на към тридесетина километра от границите на друга страна, връзките с която са, меко казано, надалеч от добросъседски.

Москва схваща, че този проблем би трябвало да бъде решен. Първоначално на финландците е препоръчана замяна. Да се реалокира границата на 90 километра от Ленинград в подмяна на два пъти повече земя в Карелия. Хелзинки не харесва този вид - има по-малко инфраструктура на препоръчаните територии, а стратегическото значение надалеч не е същото. Макар и единствено тъй като Финландия има и вторият град в страната е към Ленинград - Виипури, сегашният Виборг. И в случай че руските условия бяха изпълнени, той към този момент щеше да е на самата граница, което изглеждаше рисково за Хелзинки. Поради това финландците отстояват позицията си на всички договаряния и отхвърлят да реалокират границата съгласно руските условия. Но ориста на огромните и мощни страни, в случай че са здрави и рационални, в никакъв случай не е зависела от капризите на дребните и горди страни. В Европа към този момент се усеща приближаването на огромната война и Съветският съюз не търпи опасността против Ленинград. Съветската военна машина се задейства и през ноември 1939 година стартира акцията за Карелския провлак.

Първата палачинка не става за нищо

Съветският щаб подценява сериозността на задачата. Частите на Червената войска, изпратени във Финландия, нямат опит в пробиването на модерни укрепени линии. В същото време арсеналът на Съветския съюз към този момент разполага с всички нужни средства за това, само че равнището на командване и надзор остава едва. Това не е изненадващо - опитът от Гражданската война и споровете на Междувоенния интервал към момента не е задоволителен. Следователно опитът да се завладяват финландците посредством блицкриг се проваля. Съветските офанзиви против укрепленията са отблъснати с осезаеми вреди, а тук-там руските елементи даже са обкръжени и унищожени. В триумфите на първия стадий от войната съперникът разчита на авансово построената линия „ Манерхайм “.

Финландия работи интензивно, с цел да построи тази линия. Но страната въпреки всичко беше дребна и бедна. Укрепленията по своето равнище даже не се приближават до френската линия „ Мажино “ или белгийските фортове. Няма " подземни градове ", заровени хранилища за муниции, чудовищни асансьори, прибиращи се кули. Максимумът - стоманобетонни бункери с един под земята " етаж ", канавки, окопи, землянки и бодлива тел.

Но финландците са подкрепени от доста сложния терен за нахлуване. Горите и блатата дават опция да се укрият. Първото нахлуване на линията се проваля, не на последно място тъй като разузнаването е подценено и руската артилерия стреля по нищо. Докато всеки рид в действителност може да бъде финландска огнева точка, която покрива огромен бункер. Те са сложени по този начин, че да примамят нападателите в огневи торби и да нанесат съществени загуби. Възможна е офанзива против бункера единствено посредством заличаване или най-малко угнетяване на множеството огневи точки.

Другият проблем е времето. През зимата на 1939-1940 година удрят люти студове. Стационарните укрепления на финландците разрешават на пехотата, заемаща отбраната, да прекара нощта на топло и постоянно да получава топла храна. Войниците на Червената войска, въпреки това, са принудени да живеят в полеви условия, което при минус тридесет неизбежно води до огромни санитарни загуби.

Солиден метод

Осъзнавайки мащаба на неуспеха, Москва се заема да поправя грешките. Подходът е последователен - през януари 1940 година е основан Северозападният фронт. За негов пълководец е назначен Семьон Тимошенко - след войната с Финландия той ще стане национален комисар на защитата вместо Ворошилов и ще получи маршалско звание. Мобилизирани са повече войски. Особено артилерия и пехота - за разрушение на укрепления и угнетяване на финландските контраатаки. Мощен артилерийски пестник е концентриран върху главната ударна площадка - четиристотин оръдия на километър от фронта! Натрупани са и обширни ресурси от снаряди, допустимо е да се стреля без икономисване на муниции.

Разузнаването също е взето поради. Сега групите постоянно излизат на огледи, разкривайки местоположението на вражеските огневи точки. В началото на настъплението артилерията ясно схваща къде да стреля, а не просто случайно да осява всичко в близост с кратери. Успоредно с това постоянно се организират учения в близкия гръб. Подразделенията са обединени в обединен организъм, който е в положение освен да работи по проект, само че и бързо да реагира, гъвкаво да се възвръща при положение на смяна, действайки координирано във всяка обстановка. Особено внимание е отделено на основаването на щурмови групи и развиването на техните дейности.

Седмица преди щурма на линията „ Манерхайм “ стартира разузнаването на силите. Финландците са атакувани по целия фронт. Те са осъществени от относително дребни сили, само че заради мощната поддръжка на артилерията те държат съвсем всички противников войски в напрежение. Някои епизоди припомнят за през днешния ден. Например, бойците на Червената войска подвигат във въздуха балони с наблюдаващи, както се употребяват дронове в зоната на СВО. Веднага щом наблюдаващият вижда някакво придвижване или пушек от пожар, той неотложно осведоми артилеристите. И подозрителният сектор е разоран от тежки снаряди.

До началото на огромното нахлуване, което стартира на 11 февруари, финландците са изцяло изтощени. Съветските войски нанасят доста удари, само че съвсем всички отвличат вниманието, тъй че съперникът не може да работи с запасите. Основният удар е нанесен км Виборг - там, където е най-важно да се прокара границата.

Противотанковата отбрана на линията „ Манерхайм “ е слаба. Съветската артилерия смазва огневите точки. Тогава руските танкове се приближиха до тях, а зад тях се крият щурмовите групи. Някой танк покрива амбразурата с ризница. Скок - и щурмовите елементи към този момент са към бункера. Зарядът е инсталиран, гърмят гърмежи. Блиндираната врата е изтръгната от пантите, а вътре към този момент летят гранати. Ако финландците по някакъв метод съумеят да се барикадират в укреплението и продължат да се бият, към тях политат експлозиви, а самата структура излетява във въздуха.

Когато Червената войска пробива през първата, съществена отбранителна линия, по-голямата част от работата е свършена. Нататък няма съществени укрепления, най-вече - полеви окопи с бодлива тел. Финландците обезверено се пробват да се вкопчат в това, което имат, само че в този момент играта се играе на равна основа. А Червената войска има несравнимо по-голяма огнева мощност. До 16 февруари излиза наяве, че никакви контраатаки няма да могат да затворят голямата 12-километрова празнота и на идващия ден врагът стартира да отстъпва. Линията „ Манерхайм “ е премината. Останките ѝ към момента могат да бъдат открити в региона на Санкт Петербург.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР