Разпадането на руската държава може да изглежда като драматична прогноза,

...
Разпадането на руската държава може да изглежда като драматична прогноза,
Коментари Харесай

Генерал Бен Ходжис прогнозира: Провал в Украйна може да доведе до колапс на Русия. Никой вече не се страхува от руската армия

Разпадането на съветската страна може да наподобява като трагична прогноза, само че някои специалисти считат, че войната на Путин с Украйна може да докара до това, написа западната преса.
 
Пенсионираният генерал-лейтенант Бен Ходжис, някогашен пълководец на американската войска в Европа, счита, че неуспехът на Русия в Украйна може да бъде началото на края за Руската федерация.
 
" Има центробежни сили, които ще го раздерат ", сподели той в подкаст на ABC News Daily. " Вярвам, че би трябвало да сме готови за опцията от раздробяване на Руската федерация.
 
Генерал Ходжис сподели, че Русия не е съумяла да реализира главната си цел: да върне Украйна към някогашната Руска империя. Според него тромавата деветмесечна инвазия на Путин разкри три съществени фактора, които биха могли да допринесат за цялостния колапс на Русия в настоящия й тип.
 
" Първо " -  сподели той - " това е по този начин, тъй като многочислените неверни военни калкулации на Русия изложиха нейната войска като уязвима, слаба и корумпирана.
 
" Някои от 120-те разнообразни етнически групи и дребни републики, които съставляват Руската федерация, виждат това като собствен късмет. Те знаят, че заплащат цената ", сподели военачалник Ходжис.
 
Много от тези дребни етнически групи бяха изключително мощно наранени от неотдавнашните опити на Русия да набере 300 000 бойци за войната в Украйна:  " Мисля, че някои от тях, като Дагестан и Чечня, да вземем за пример, виждат това като своя опция най-сетне да излязат от съветския империалистически надзор ", сподели той.
 
Генерал Ходжис допуска, че Чечения се готви за самостоятелност, макар обстоятелството, че локалният марионетен водач Кадиров дава на Москва обществена поддръжка за Украйна:  " Той е очевиден покровител на нанасянето на щета на Украйна. Но в случай че се вгледате деликатно, множеството бойци от Чечня в действителност не вземат участие в интензивни борби ", сподели той.
 
" Ако моята доктрина е вярна, той (Кадиров) главно пести силите си, с цел да може да пробие или да резервира властта ".
 
Матю Съсекс, старши помощник в Центъра за стратегически и отбранителни проучвания към Австралийския народен университет, назова разпадането на Русия " идването на черен лебед ". Според него специалистите постоянно не помнят какъв брой нежна може да бъде една мултиетническа страна.
 
" Войната е в действителност огромно предизвикателство за престижа на Путин, доста по-голямо предизвикателство, в сравнение с той в миналото е бил изправен преди ", сподели Съсекс.
 
" Путин, макар всичките си дефекти, съумя да резервира Русия единна. Няма гаранция, че който и да го замести, ще може да извършва същата роля ".
 
Вторият фактор, който съгласно военачалник Ходжис може да докара до колапса на страната, е отслабването на съветската стопанска система, изключително нейната възходяща некадърност да продава сила и оръжия - два от най-важните износни артикули на Русия.
 
" Никой няма да се интересува от закупуването на съветски оръжия, откакто е видял действителното им показване в борба ", сподели той -  " И мисля, че Кремъл изигра газовата карта прекомерно рано, тъй че даже Германия имаше време да направи нужните корекции ".
 
В октомврийски отчет на Международната организация по енергетика се споделя, че нахлуването на Русия в Украйна може да докара до спад на каузи й в интернационалната търговия с газ до 15% до 2030 година, което е спад от 30% предходната година.
 
В отчета на организацията се споделя, че загубата на Европа като неин максимален пазар и по-строгите стопански наказания ще костват на Русия 1 трилион $ изгубени доходи от експорт на въглеводороди до 2030 година
 
Но съгласно Съсекс Русия може да се е предпазила от част от вредите, породени от западните наказания, " частично посредством суверенни фондове и частично посредством високи цени на силата ".
 
" Той откри нови сътрудници и нови пазари, да вземем за пример в Индия и Индонезия ", сподели той. " Следователно не бих бил доста сигурен, че икономическият колапс в Русия не е надалеч ".
 
Третата причина, заради която Русия може да се разпадне, съгласно военачалник Ходжис, е обвързвана с размера на страната и относително дребното население: " Русия ще би трябвало да поддържа надзор над разнообразни етнически групи на континента и въпреки всичко да има силата да пази границите си.
 
Мисля, че китайците гледат Сибир и споделят: " Добре, това в действителност е наша територия ". И не мисля, че руснаците ще съумеят да ги спрат ", сподели генералът - " Никой към този момент не се опасява от съветската войска ".
 
Падането на Русия може да има опустошителни последствия. Генерал Ходжис счита, че интернационалната общественост не обръща задоволително внимание на опцията за раздробяване на Руската федерация.
 
Той споделя, че в този момент е моментът да зададем сложните въпроси, да се поучим от грешките, позволени при разпадането на Съветския съюз през 1991 година
 
" Случи се толкоз бързо, че бяхме хванати неподготвени. Мнозина допускаха, че Русия ще стане капиталистическа, демократична, всичко ще бъде наред и в никакъв случай повече няма да се тревожим за съветската експанзия. Колко наивни бяхме ", оплака се Бен Ходжис.
 
Руските ресурси от нуклеарни оръжия са изключително притеснителни:  " Има хиляди нуклеарни оръжия и, несъмнено, Иран би желал да получи част от тези нуклеарни оръжия ", сподели генералът.
 
" В сюжета на разпадането на Русия можете да имате доста нови нуклеарни страни, които ще бъдат разграничени между тях по етнически симптом ", сподели на собствен ред Съсекс.
 
" Това поражда опасения за ескалацията на спора и разпространяването на национализма и за това по какъв начин се управляват нуклеарните оръжия ". Според Съсекс дестабилизиращият резултат от колапса на Русия по света ще бъде голям.
 
" Това би било доста дестабилизиращ фактор, защото имате непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, една от най-могъщите страни в света и тази страна на процедура престава да съществува или се трансформира в територия, раздрана от цивилен спорове ", сподели той.
 
" Възможно е Русия да навлезе в интервал на демодернизация, трансформирайки се в Северна Корея.
Нарастващото етническо напрежение и етническото съревнование ще ескалира, до момента в който центърът просто не може да издържи повече и всичко стартира да се разпада и да получите революция, раздори, филантропични произшествия и по този начин нататък ", споделя специалистът.
 
В същото време никой не може да даде точна прогноза. " Може да се случи на следващия ден или след шест години. Това може и да не се случи ".
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР