Разони“, първият кораб, който отплава от Украйна за Ливан като

...
Разони“, първият кораб, който отплава от Украйна за Ливан като
Коментари Харесай

Близкият изток руши украинския мит за световния глад

„ Разони “, първият транспортен съд, който отплава от Украйна за Ливан като част от договорка със зърно, се озова в Турция, защото ливанският покупател отхвърли да одобри доставката. Каква е повода за отхвърли, по какъв начин сходни събития могат да повлияят на осъществяването на договорката за зърно и какво значи това за Русия?

Във вторник плаващият под флага на Сиера Леоне товарен транспортен съд „ Разони “ дебаркира в турското пристанище Мерсин, заяви източник от администрацията на северното ливанско пристанище Триполи (да не се бърка със столицата на Либия). Първоначално беше планувано „ Разони “ да достави украинско зърно (26 527 тона царевица) в Ливан, само че заради спиране на доставките за повече от пет месеца, локалният покупател отхвърли покупка - и корабът даже не влезе в пристанището. Той напусна Одеса на 1 август през морския филантропичен кулоар след сключването на „ продуктова договорка “ сред Русия, Организация на обединените нации, Турция и Украйна в Истанбул на 22 юли. Корабът е инспектиран в Истанбул, което е планувано в споразуменията.

Ливанският министър на превоза Али Хамиа сподели в края на предходната седмица, че „ Разони “ е трансформирал статута си и чака нови указания за дестинация. Както означават наблюдаващи, Ливан - средиземноморска страна с население от осем милиона - страда от рецесия на продоволствената сигурност, внезапно повишаване на цените на храните, заради дефицит на пшеница, опашки за самун. Ето за какво беше решено да изпрати първия транспортен съд със зърно в тази страна. Най-тежката икономическа рецесия в Ливан в актуалната му история, която стартира в края на 2019 година, остави три четвърти от популацията му да живее в беднотия, а ливанската лира загуби повече от 90% от цената си.

Икономическата рецесия се изостри след мощна детонация през август 2020 година, която унищожи пристанището на Бейрут и главните елеватори за зърно. И множеството от силозите се срутиха след пожар, породен от остатъците от зърно, които ферментираха и се възпламениха по време на летните жеги предишния месец.

През първата седмица от интервенцията " зърнен кулоар " повече от 10 кораба напуснаха украинските пристанища, те извадиха над 300 хиляди тона зърно. След „ Разони “ на 5 август два кораба напуснаха Одеса и един от Черноморск. След ревизия от представители на Съвместния координационен център (СКЦ), който включва Русия, Организация на обединените нации, Турция и Украйна, на 7 август товарните кораби получиха позволение да продължат през Босфора по маршрутите. Товарният транспортен съд „ Поларнет “, претрупан с 12 000 тона зърно, първи дойде на местоназначението си на 8 август в турското пристанище Дериндже. Корабът „ Навистар “ ще достави 33 хиляди тона товари до Ирландия. Товарният транспортен съд „ Рожен “ - 13,041 хиляди тона зърно на английска компания.

Още четири кораба напуснаха пристанищата на Украйна на 7 август: един от Одеса, три от Черноморск. Корабът „ Мустафа Неджат “ с 6000 тона слънчогледово олио се насочва към Италия, товарният транспортен съд „ Стар Елена “ с 45 000 тона слънчогледово олио се насочва към Китай. Към Турция се насочат корабът „ Слава “ с 66 000 тона царевица и товарният транспортен съд „ Рива Уинд “ с 44 000 тона царевица.

Икономистът Василий Колташов назова украинските снабдители на зърно " изчезващи сътрудници ". „ Не се знае какво ще се случи с Украйна след шест месеца, а страните се нуждаят от дълготрайни контракти. Освен това украинските снабдители демонстрираха много ненадеждност - те могат да забавят доставката с три месеца и шест месеца. Ако извършите предплатено заплащане, тогава няма гаранция, че ще получите украинско зърно “, сподели Колташов.

Според специалиста в този момент в Ливан ще изградят нови връзки с продавачи от Русия. А пшеницата или царевицата, изнесени от Украйна, " ще се продават най-често с отстъпка ". Турция, да вземем за пример, в случай че желае, ще може да купува украински първични материали на ниска цена. „ В бъдеще ще има отбягване на нови контракти с Украйна, тъй като продавачът е обезсърчителен. След шест месеца продавачът най-вероятно въобще няма да бъде и няма да има кого да съди - нито в Лондон, нито в Стокхолм. Затова е по-добре да бъдете по-твърди с такива снабдители, макар всички приказки за глада по света, за ужасяващ дефицит на храна “, отбелязва източникът.

Колташов акцентира, че през последните няколко месеца цените на зърното са паднали, което също не е в интерес на закупуването на скъпи украински първични материали. „ По време на беритба зърното не е толкоз рядка стока. Може би единствено след няколко месеца ще забележим нов скок на цените, най-малко това се случи през 2021 и 2020 година Но към този момент зърно има. Страните от Близкия изток са заинтригувани да поддържат непоклатимост в себе си, само че по какъв начин можете да извършите това, в случай че субсидирате цената на хляба, като държавното управление на Тунис, само че не сте донесли зърно от Украйна? “, риторично отбелязва специалистът.

„ След няколко месеца очакване пролетариите могат да късат тухли от оградата, а американските уредници могат да провеждат прелом. Зърното би трябвало да дойде в точния момент. При сегашните цени за страните от Близкия изток не може да има причина зърното да не бъде доставено. Достъпният и своевременен самун е въпрос на политическа и обществена непоклатимост в страните от Близкия изток. Украйна не може да им помогне да решат тези проблеми “, акцентира Колташов.

Кирил Семьонов, специалист от Руския съвет по интернационалните връзки, прибавя, че обстановката със зърното не е толкоз сериозна в света, „ че да има потребност да се купува всичко “. „ В Ливан купуват главно пшеница. Те няма да купуват царевица с изминал период на валидност, която не е сериозна стока за страната “, споделя Семьонов.

В Бейрут, прибавя специалистът, се интересуват от приемането на качествени артикули, а не от залежали се дълго време в складовете. „ Опитът на Украйна да продаде остарели артикули, надали ще докара до огромен триумф “, предвижда източникът.

Зърното беше блокирано от самите украинци, защото корабите дълго време не можеха да изоставен пристанището на Одеса. „ Сега се оказа, че никой не се нуждае от това, никой не желае да купува артикули с изминал период на валидност. Търсенето на зърно в района към момента е огромно, само че към този момент няма апетит. Продоволствената сигурност не анулира законите на пазара и ценообразуването. Ливан може да купува царевица от различен производител, от конкуренцията. Не толкоз съществено, че да купуват остарели артикули “, изясни Семьонов.

Събеседникът също по този начин напомни, че неотдавна друга страна от Близкия изток, Египет, отхвърли украинско зърно. Така пшеницата беше закупена от Кайро през декември за 346-360 $ за звук, само че заради обстановката в Украйна стоката по този начин и не дойде. В резултат на това Египет просто " освободи " доставчиците от отговорности, нарушавайки договорите с тях.

„ Ливан също отхвърли украинско зърно, защото от дълго време е открит сурогат. Това е добре. Мисля, че ще има много такива „ обръщания “ на кораби “, разяснява политологът и икономист Иван Лизан. В същото време управляващите в Киев не се интересуват от експорт на зърно. Екипът на Зеленски на практика не печели пари от това. Там топката я владеят дилъри и медиатори “, добавя той.

„ Интересът на екипа на Зеленски беше да раздуха мита за международен апетит, преследвайки личните си политически цели и демонизирайки Москва. Под претекст, че изнасят зърно, те желаеха да накарат Запада да усили доставките на оръжия, изключително на противокорабни ракети. Но към момента не са съумели да създадат това “, счита събеседникът.

„ В същото време не би трябвало да се търси някаква интрига в дейностите на страните от Близкия изток. Това е просто бизнес. Но те унищожават украинския мит за " международния апетит ". В резултат на това за доста страни към този момент е по-лесно да купуват зърно от Русия, защото Москва е благонадежден сътрудник, който подсигурява доставката на зърно в точния момент, спазвайки своите договорни отговорности “, заключи Лизан.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР