Разнопосочни реакции вече втори ден по темата дали 24 май

...
Разнопосочни реакции вече втори ден по темата дали 24 май
Коментари Харесай

3 март или 24 май: Полярни мнения за датата на националния празник

Разнопосочни реакции към този момент втори ден по тематиката дали 24 май да бъде новият народен празник на България. Как се приема концепцията и по кое време се чака за влезе в действие?

Очаквано, предлагането на ПП-ДБ разбуни духовете в общественото пространство и се появиха обичайните гласове " За " и " Против ". Единият лагер пази тезата, че датата трети март е значима, тъй като без Санстефанския кротичък контракт България няма по какъв начин да се завърне на картата на Европа.

На другия полюс е мнението, че празникът на словото извежда на напред във времето концепцията, че българите са потомци на просветители.

Реформата планува и 8 години ограничаване за кмет

“Превръщането му в народен празник ще го политизира, а за празник на културата и просветата, това не е добре “, счита историкът Искра Баева.

„ 3 март вкарва съветски детайл в българската национална еднаквост “, счита медийният специалист доцент Георги Лозанов.

Авторите на предлагането регистрират, че тематиката е прочувствена и е нужен публичен спор за нея. Не отхвърлят и че първи от ГЕРБ предложиха смяна на Националния празник още предходната година.

„ Когато ГЕРБ предложиха това да стане с изменение на Кодекса на труда, който в този момент безусловно урежда почивните дни и националните празници, което не наподобява съществено за толкоз значима тематика “, сподели Никола Минчев от ПП-ДБ.

„ Като човек на науката, на просветата, а и като учител, постоянно съм твърдял, че 24. май ни сплотява всички “, добави министър-председателят Николай Денков.

Реакции пристигнаха и от останалите партии.

„ Карате ме да разясня един български празник против различен български празник. Няма да го направя, няма да вляза в сюжета на американците, които желаят тъкмо това от нас “, съобщи водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов.

От Българска социалистическа партия споделиха, че диалози за датата няма да има.

„ 24 май е национален, а не народен празник. Националният празник е политически “, сподели историкът проф. Искра Баева

„ Получихме покана за 180 гласа и отговора ни е в случай че това са измененията - няма смисъл да си губим взаимно времето “, съобщи водачът на партията Корнелия Нинова.

Лидерът на „ ИТН “ Слави Трифонов съобщи, че сходни начинания би трябвало да преминат всенародно допитване: " И в случай че някой има право да каже по кое време е българският народен празник, това е единствено българският жител питан на референдум, а не негови представители, които в действителност са измамници. "

От Движение за права и свободи към този момент резервират безмълвие.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР