Разнобой между президента и правителството - това е основната политическа

...
Разнобой между президента и правителството - това е основната политическа
Коментари Харесай

Политологът доц. Стойчо Стойчев пред ПИК: В момента сме прикрита президентска република - Радев контролира МВР, МО и службите. Истинският му сблъсък с Кирил Петков е в Булгаргаз

Разнобой сред президента и държавното управление - това е главната политическа тематика от последните дни. Размяната на въпреки и дипломатично хапливите реплики сред Радев и Петков за визитата на премиера в Северна Македония стана причина за мненията на анализаторите за проблеми сред двамата първи мъже на страната. Уволнението на управлението на " Булгаргаз " единствено ускори съмненията.

Дали става дума за същински спор, или това е политически финт е главният въпрос, който занапред се чака да се обясни.

Потърсихме за коментар политическия анализатор доцент Стойчо Стойчев.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Има ли разлом сред Румен Радев и държавното управление, доцент Стойчев?

- Ако има конфликт, той не е поради Северна Македония, а поради управлението на " Булгаргаз ". Защото уволненият ръб беше назначен от служебното държавното управление на Румен Радев. Получи се по този начин, че Петков махна индивида на президента.

Има забъркани огромни ползи.

- Не живеем ли във време, когато към този момент няма конфликт на идеологии, а на финансови ползи? И освен в България, а в целия свят.

- Правителството показва технократичност. Тези хора не са нито леви, нито десни.

Асен Василев приказва за високи стойности на минималната работна заплата. Няма идеология, да. Няма леви, няма и десни.

Критиките на Делян Добрев аз съм податлив да ги приема. Всички могат да го упрекват в каквото си желаят. Но той познава енергийния бранш и приказва, че има предпочитание за налагане на посреднически компании. Това е най-сладката работа. Не вършат нищо, само че печелят.

- А какво печели държавното управление от тях?

- Зависи с какъв диапазон работи кабинетът. Като виждам, не се занимават с партийно строителството. Дори преди време Национална движение „Симеон Втори" правеха организации по места. " Продължаваме промяната " - нищо. Което навежда на мисълта, че те не работят за изкарването на цялостен мандат.

- Асен Василев споделя, че нямат време да се занимават с партийно строителство, до момента в който не решат основните проблеми на страната?!

- Е, да. И до момента в който решат проблемите, може да пристигна и третото пришествие.

- Как да ви разбирам - казвате ми, че Политическа партия желаят да осребрят престоя си във властта ли?

- В това ги упреква ГЕРБ. А и хората на Радев, критикувайки ги, тъкмо това споделят.

Новите чегъртат, за какво пък и в " Булгаргаз " да не изчегъртат. Пак споделям, същинският конфликт е там.

- Северна Македония е толкоз щекотлива тематика. Какъв знак даваме на нашите съседи, когато виждат разнобоя сред управляващите?

- За Северна Македония има напън от Съединени американски щати, с цел да не отиде тя под съветско въздействие. Отвсякъде се вижда американската поддръжка за кабинета. И евентуално Кирил Петков е поел някакъв ангажимент към американците.

Иначе по какъв начин да си разбираем този възторг на държавното управление към Северна Македония. Този въпрос въобще не влизаше в предизборната им стратегия. А в този момент внезапно се появи като тематика номер 1. Подозрително е това преждевременно и експресивно поведение от страна на нашето държавно управление.

Навремето по този начин Ципрас го натиснаха да подпише преспанското съглашение. Тогава отново в Гърция пристигнаха едни младежи, усмихнати, енергични...

- Гърците обаче, за разлика от нас, си изиграха добре картите?!

- Е, да. Най-малкото съумяха да натиснат да се смени името.

В България публичното мнение е срещу бързото решение на казуса със Северна Македония. А президентът взема популистки ходове. Той вижда коя е позицията на болшинството и нея заема. Оставя на пангара Кирил Петков да лавира сред уговорките си съм Съединени американски щати и към Северна Македония.

- Защо Кирил Петков отиде в Скопие първи? Не беше ли редно македонците да дойдат в България?

- Ако приемем, че Кирил Петков е поел ангажимент към Съединени американски щати, като нищо желанието да се форсира процесът е голям. Защото процесът Северна Македония да бъде призната час по-скоро в Европейски Съюз е доста значим най-вече за Съединени американски щати. Те желаят да укрепят фланга си тук.

Бавейки Северна Македония, бавим и Албания, с която в никакъв случай не сме имали проблеми.

В Босна и Херцеговина има проислямистки въздействия. Сърбия показва връзки с Русия, а и тя не бърза. Затова Съединени американски щати натискат доста за Северна Македония и Албания.

Македонците няма да мръднат и на милиметър от историята и политиката, която заемат за нея. Още от дълго време споделих, че междуведомствената комисия за превъзмогване на разликите по историческите въпроси сред България и Северна Македония няма да работи. Тя е отстъпка към македонците.

- А каква е ролята на Румен Радев в цялата тази обстановка? Той разгласи, че визитата на Петков в Скопие е било преждевременно. Премиерът пък отвърна, че даже е доста закъсняло...

- Президентът се възползва до последно от ролята си. Той е в доста топли връзки с държавното управление. И си живее в комфорта да подлага на критика, с цел да покаже, че това sa разнообразни управляващи. Министерство на вътрешните работи и МО са под негов надзор.

Президентът употребява линията, с цел да може негативите да се натрупат върху " Продължаваме промяната ". Цените галопират, инфлацията е ужасна. Бюджетът ще бъде тотална злополука. Скоро ще се види, че за 1 година извънредно сме обеднели. А няма митинги. Това значи две неща - или предходните митинги са били проведени, или хората стачкуват за напълно други неща, само че не и за личното си благоденствие.

- Ще сътвори ли президентът нова партия - каква е прогнозата ви?

- Няма да застане зад плана на вътрешната съпротива в Българска социалистическа партия. Те симпатизират на Радев, само че няма да станат негова партия. Откакто Корнелия Нинова е водач, Българска социалистическа партия към този момент не е лява. И има вакуум. Той може да бъде напълнен от план на вътрешнопартийната съпротива.

Радев ще направи партия и тя ще е президентска. Неговият план ще е като " Продължаваме промяната ". Вижте по какъв начин те в този момент притеглят и десни, и леви.

Новият план, като бъде основан, ще кажат, че не се интересуват от леви и десни, а единствено от националните ползи. Това работи. Хората ще повярват.

- Ваши сътрудници предвиждат, че Радев желае да сътвори президентска република?!

- За президентска република би трябвало да има Велико национално заседание. А то е непредсказуемо.

В него депутатите са 400. И сегашните ръководещи се плашат да не изтърват тоягата. Не е ясно кой ще вземе болшинството.

Ние сега сме прикрита президентска република. Радев ръководи Министерство на вътрешните работи, МО и всички служби. И това е доста огромна власт.

- Местната власт обаче е на ГЕРБ?!

- Местната власт е бодил в очите. Някои управници от ГЕРБ може елементарно да се отметнат, като не могат да спасят общините си от безпаричие. Централното финансиране в тази ситуация играе роля.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР