Размножаване Можете да се сдобиете с цитрусово дръвче по два начина.

...
Размножаване
Можете да се сдобиете с цитрусово дръвче по два начина.
Коментари Харесай

Цитруси в саксия – размножаване и добив на плодове

Размножаване
Можете да се сдобиете с цитрусово дръвче по два метода. Първият и по-удачният е вкореняването на стръкче от възрастно, към този момент давало плод стайно растение. При този способ за размножаване растението ще даде плод още след 3-4 години. Вторият метод е естественото размножаване със семена. В този случай обаче ще е належащо да почакате най-малко 10-15 години преди да видите първите плодове.

Вкореняването на клончето става още на дръвчето-майка. Технологията е следната: избира се миналогодишно стръкче и на уместно място се отрязва пръстенче от кората му. Пригответе и пластмасова кофичка като прогорите със свещ дъното й, с цел да се получи дребен отвор. След това я разрежете от едната страна до мястото на отвора, с цел да можете елементарно да я поставите на определеното стръкче. Закрепете кофичката по този начин, че оголеното място да се пада по средата й – оттова би трябвало да прокарат коренчетата. След това защипете няколко пъти с телбод разрязаната й страна и я натъпчете с влажна почва. До месец клончето ще пусне корени, като е належащо само му осигурите температура на въздуха към 25 градуса и да го поливате 2 пъти дневно с топла вода. След още десетина дни го отрежете от дървото-майка под самата кофичка и го засадете в неголяма саксия.

Ако пък сте решили да отгледате вашият цитрус от семе, изберете добре узрял плод от стайно растение. Купените от пазара плодове не са подобаващ генетичен материал заради няколко аргументи - дръвчетата могат да израстат прекомерно огромни за развъждане в изкуствени условия, да не могат да дадат плодове или те да бъдат горчиви и негодни за ястие.

Семената би трябвало да се посадят директно откакто се извадят от плода. Засадете ги в равни част пясък и хумусна почва на дълбочина 1 см. Поливайте ги постоянно и почти след месец ще се появят първите стръкчета. Когато младите растения се снабдят с по няколко листа, изберете най-силните от тях и ги разсадете в саксии.

Дори и израстналият от семе цитрус може да ви даде плод единствено след няколко години, само че е належащо да му присадите калем от към този момент давало плодове стайно дръвче.

Как да добиваме вкусни плодове
От април до октомври наторявайте цитрусовото дръвче два пъти месечно. Използвайте единствено естествена оборска тор, изключително в случай че смятате да хапвате от плодовете. Редовното подхранването ще ги направи освен по-едри и сочни, само че и доста по-сладки.

Съществува директна взаимозависимост сред броя на листата и плодовете, които дръвчето може да изхрани – на всеки цитрус би трябвало да се падат не по-малко от 10 добре развити листа. Ако растението е завързало повече плодове е належащо да ги отстраните. Така ще има задоволително хранителни субстанции за останалите на дръвчето и те ще станат едри и сочни.

Всяка пролет подрязвайте клоните на дръвчето. Така то ще образува по-гъста корона и ще дава повече плодове.

Продължава: Цитруси в саксия – изложение и грижи
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР