Разминавания в резултатите след последното изследването на морската вода -

...
Разминавания в резултатите след последното изследването на морската вода -
Коментари Харесай

Чистотата на морската вода - какво показаха проверките на РЗИ и Активни потребители?

Разминавания в резултатите след последното проучването на морската вода - пробите на Асоциация " Активни консуматори " още веднъж регистрират замърсяване на водата на " Попския плаж " в Царево. Съвместната им инспекция с РЗИ-Бургас беше в понеделник, само че все пак още веднъж данни, които демонстрират са разнообразни. От Министерството на здравеопазването обявиха за " По света и у нас ", че стойностите на водата са в норма и няма потребност да се не разрешава краткотрайно или непрекъснато къпане във водата на избрани плажове по Черноморието.

Отчетените стойности на ешерихия коли във водата са 15 пъти по-високи от лимита. От последната инспекция са открити 7867 кафези на бактерията в 100 мл морска вода. Това демонстрират данните на асоциация " Активни консуматори ". Според тях, това се дължи на другият способ, който употребяват при вземането на пробите с РЗИ-Бургас.

С едно изречение е разказано, че проби се вземат от един метър дълбочина на морето и 30 сантиметра от повърхността, ние вземаме по този метод пробите, а РЗИ-Бургас ги взима от прибоя. Това е доста основна разлика, тъй като пробите, които се взимат от прибоя имат доста количество пясък, водорасли, а и всички знаят какво се върти в прибоя.Това радикално променя индикаторите и да не приказваме какво мерят в тази боза при прибоя ", сподели доктор Сергей Иванов - микробиолог от Асоциация " Активни консуматори ".

Данните на РЗИ-Бургас демонстрират 176 единици в 100 мл вода еширихия коли, което открива съществуване на микробиологично замърсяване, само че в границите на допустимите стойности. У нас качеството на морската вода се дефинира от 16 резултата, направени през целият сезон.Според министерството на опазването на здравето няма причина за ограничение на къпането на туристите.

" Резултатите са подготвени 48 след вземането на пробите. След като се откри резултат, който буди подозрение РЗИ подхваща неотложно ограничения за ограничение и използването на водата за къпане, като надлежно за краткотрайно или непрекъснато съгласно резултата или повода. Успоредно с това се прави и пробонабиране в границите на третия ден след взимане на тестът,з а да се откри дали замърсяването е прекратено.Към сегашния миг подобен механизъм ние не сме ползвали, защото нямаме съображение да считаме,че има зони за къпане по отношение на, които може да се наложи възбрана за къпане ", изясни Илия Тасев - шеф на Дирекция " Опазване на публичното здраве и здравен надзор ".

Всички резултати от проби, които са правени до този миг са оповестени в уеб страницата на РЗИ-Бургас. От министерството са безапелационни, че не е установено рисково замърсяване за хората.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР