Размерът на сектора на изнесените услуги в България възлиза на

...
Размерът на сектора на изнесените услуги в България възлиза на
Коментари Харесай

Индустрията на изнесените услуги формира 6.6% от БВП на България и въпреки пандемията, бележи двуцифрен ръст на развитие

Размерът на бранша на изнесените услуги в България възлиза на 3.3 милиарда евро за 2020 година Това демонстрират данните от годишния отчет за развиването на промишлеността на Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии (AIBEST). За предходната година промишлеността образува 6.6% от годишния БВП (БВП) на страната, спрямо 5.5% през 2019 година Въпреки пандемичната 2020 година, промишлеността на изнесените услуги не стопира развиването си и още веднъж бележи двуцифрен растеж, като оперативните доходи нарастват с 11.2%. Предварителните данни за 2021 година демонстрират, че актуалната година растежът също ще остане двуцифрен и даже по-висок. Прогнозата към 2024 година сочи, че промишлеността ще продължи да се развива и да бъде главен дирек в българската стопанска система, като относителния й дял в Брутният вътрешен продукт на страната ще доближи 11.2%.

Анализът е направен от SeeNews и включва данни за 677 български компании, опериращи в областта на бизнес услугите и технологиите през 2020 година В съотношението сред двете подразделения на изнесените услуги превес имат на ITO фирмите (ИТ изнесени услуги) - 358, до момента в който броя на компаниите в областта на изнесени бизнес процеси е 319.

Индустрията затвърждава и позицията си на желан шеф. Въпреки, че броят на заетите в бранша е малко над 77 000 души през 2020 година, т.е. съвсем без смяна по отношение на доста сполучливата 2019 година, нарастват разноските за чиновници и за налози, плащани от фирмите към държавната хазна.

Така секторът оставя важен обществен и стопански отпечатък, трансформирайки се в мотор на развиването на българската стопанска система и за задържането на младежите в страната.

Разходите за заплати през предизвикателната 2020 година са се нараснали приблизително с 16% на чиновник. Компаниите от бранша за първи път образуват 10.4% от всички разноски за заплата в страната, спрямо 9.4% предходната година. По отношение на импортираните обществени осигуровки, фирмите в бранша са съдействали общо с 8.2% от всички осигуровки в стопанската система в съпоставяне със 7.4% през 2019. Размерът им съвсем се равнява на плануваните общи финансови разноски в бюджета на Столична община за 2021. Както разноските за заплати, по този начин и за осигуровки, на промишлеността са се удвоили за пет години от 2016 до в този момент.

„ Ние ще продължим да бъдем притегателна мощ за гении и желан шеф, поради опциите за развиване, които осигуряваме на младежите. Първият коронавирус локдаун замрази назначението на нови чиновници, само че от средата на 2020 пазарът се върна към нормалната си динамичност и сега дефицитът на фрагменти още веднъж е гореща тематика за фирмите от бранша. С опциите, които предлагаме за кариерен старт и развиване, ние изпълняваме един от най-важните ни цели - задържането и връщането у нас на българските гении. Защото точно гениите са горивото за развиването на нашата промишленост. Продължаваме да развиваме партньорствата ни с университетите, локалните и държавни управляващи, тъй като това е метода да запазим устойчивия ни растеж и да развиваме стопанската система на знанието в България. ", разяснява Илия Кръстев, ръководител на Управителния съвет на Асоциацията и изпълнителен шеф на A Data Pro.

Пандемията през 2020 година забави районната агресия на промишлеността на изнесените услуги, само че през 2021 доста компании изнесоха част от активността си отвън София, търсейки нова работна ръка. Най-големите хъбове за изнесени услуги остават огромните градове с университети - София, Пловдив и Варна са трите най-големи центрове, като Бургас, Русе и Велико Търново също притеглят от ден на ден нови компании.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР