Размерът на аутсорсинг сектора в България възлиза на 2.1 млрд.

...
Размерът на аутсорсинг сектора в България възлиза на 2.1 млрд.
Коментари Харесай

Аутсорсинг секторът формира 4,8% от БВП, заетите в него са над 67 000 души

Размерът на аутсорсинг бранша в България възлиза на 2.1 милиарда евро за 2017 година Това демонстрират данните от Годишния отчет за развиването на промишлеността на Българската аутсорсинг асоциация (БАА).

Секторът пораства с сензитивно по-висок растеж по отношение на темпа на напредък на националната ни стопанска система и за предходната година образува 4.8% от годишния БВП (БВП) на страната, спрямо 4.2% през 2016 година

Резултатите на аутсорсинг промишлеността за 2017 година са по-добри от предстоящите, като оперативните доходи нарастват с 18.2% вместо плануваните в миналогодишното издание 13.5%. При опазване на този позитивен тренд се чака до 2021 година приходите в бранша да се удвоят до 4 милиарда евро, а относителният му дял в Брутният вътрешен продукт да доближи 7.9%.

Анализът беше показан в полемиката „ Потенциалът на България в световната промишленост на изнесените услуги с висока добавена стойност “, в която присъединяване взеха управителния съвет на БАА - Илия Кръстев, основен изпълнителен шеф на A Data Pro, Мая Миланова, общоприет управител на CBS Cargotec, Пламен Цеков, основен изпълнителен шеф на ScaleFocus, Стефан Бумов, основен действен шеф на HelеCloud, като и Лъчезар Богданов от Industry Watch и Стефан Стоянов, зам. кмет на община Пловдив.

Годишният разбор е направен от SeeNews и включва данни за 477 български компании, занимаващи се с аутсорсинг на бизнес процеси (BPO) и ИТ аутсорсинг (ITO) през 2017 година. Съотношението сред двете подразделения на изнесените услуги е съвсем изравнено, с лек превес на BPO от 51%.

„ Както в световен мащаб, по този начин и в България, се следи смяна в профила на търсените услуги. Много хора си показват, че аутсорсинг услугите се изчерпват до общоприет прът център, а в действителност това не е по този начин. Данните от отчета демонстрират, че единствено за 16% от фирмите у нас в областта на изнесените услуги това е главната им активност. В момента приказваме доста повече за споделени услуги, за бизнес процеси в региона на човешките запаси, финансите, ръководството на здания, които се изнасят към аутсорсинг компании. Има възходящ интерес към висококвалифициран труд и изключително към услуги, свързани с осведомителни технологии - създаване на програмен продукт, поддръжка, систематична интеграция. Подсекторът, който пораства най-бързо, е при компании, предлагащи аутсорсинг на процеси, основани на характерни познания и информация (KPO), като ръководство и разбор на бази данни, изследвания, обработка на информация ", показа Ивайло Славов, ръководител на борда на БАА и съосновател и изпълнителен шеф на Bulpros.

Аутсорсинг секторът образува 2.4% от работния пазар в България. В него са заети повече от 67 300 души към края на 2017 година, като към 2021 година броят им се чака да надвиши 79 хиляди души.

Индустрията на изнесените услуги у нас продължава да е измежду водещите данъкоплатци с импортирани налози в размер на 15.5 млн. евро. През 2017 година фирмите в бранша са платили 1.3% от всички налози в стопанската система.

Аутсорсинг секторът генерира 7.9% от всички разноски за заплати в икономиката през 2017 година, до момента в който през предходната година този дял е бил 6.5%. Освен това промишлеността на изнесените услуги дава 6.2% от всички разноски за обществено обезпечаване в националната стопанска система през годината, което е покачване спрямо каузи от 5.0% през 2016-a.

През последните години аутсорсинг промишлеността към този момент има национално наличие. Най-големите хъбове за аутсорсинг услуги остават огромните градове с университети, като се следи наклонност за все по-голямо изнасяне на активността отвън столицата. София, Пловдив и Варна са трите най-големи аутсорсинг центрове, като Велико Търново и Бургас също притеглят от ден на ден нови компании.

Над половината от фирмите (52%) в аутсорсинга у нас са с български притежатели, като в фирмите с задгранично присъединяване 53% от вложителите са от Англия, Съединени американски щати, Германия и Холандия. Сред задграничните клиенти на българските аутсорсинг компании преобладават компании от Западна Европа, Англия и Съединени американски щати.

Доброто развиване на бранша у нас продължава да нарежда България като водеща световна аутсорсинг дестинация. Страната ни се подрежда преди всичко по атрактивност в Югоизточна Европа, на второ в Европа след Полша и на 15-о място в света съгласно Global Services Location Index за 2017 година на анализаторската компания A.T. Kearney.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР