Разлог, който макар и една идея по-близо до София, винаги

...
Разлог, който макар и една идея по-близо до София, винаги
Коментари Харесай

Разлог е чудесен за кулинарен туризъм - slava.bg

Разлог, който въпреки и една концепция по-близо до София, постоянно остава в сянката на Банско, в действителност е прелестен град за уикенд. Ако влезете от втората отбивка към него от пътя за ски-столицата, първата туристическа атракция е прелестна конна база в полите на планината.

В центъра пък предлагаме езерото, което се намира под централния площад. То е много по-добре поддържано от софийската Ариана – от направените от зеленина фигури на мъж и жена, които са ситуирани в него и са превъзходен обект за фотоси и селфита, островите с плачещи върби, бирарията в единия край, окичена с цветя. До него е изработен безконечен прабългарски календар със зодиите, които по-скоро познаваме от китайския хороскоп, само че драконът е Змей, а тигърът е Барс да вземем за пример. Има и артинсталация на другия бряг.

Площадът открива пътя към основната улица (с доста класни заведения и чудесно поддържана зеленина) и успоредната на нея улица около реката, където също има много места за ядене и пийване. Ние обаче се качихме до края на града, към този момент в подножието на Пирин, с цел да опитаме при майстора Димчо в Слънчевата кръчма съществени неща от типичната локална кухня.

Кратък курс:

Шупла е плосък локален самун, който е идеална основа за мезета като

Пенджур – домашна лютеница, само че от по-едри червени чушки

Бабичка е луканкоподобен салам, по-голям от Разложкия дъртак

Онези, които търсят националната кухня ще опитат и пилешко, и свинско Катино мезе – значим специалитет за района с гъби, чушки, доматено пюре. Друг шлагер е агнешката Капама. Те вървят идеално с Циганска баница, която тук се прави освен с шарена сол или пипер, само че с композиция от планински подправки.

Оригинален е и катъкът – тук към цеденото мляко и прелестното локално сирене прибавят зелени и червени чушки. Наред с бабички, старци и суджуци, доста тачена и много вкусна и Кървавицата. Освен фирмения крем-карамел, който не е национално ядене, в листата с десертите заслужава внимание Баницата с локум, която е сиропирана като саралия.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР