Различните приложения за съхранение на енергия играят жизненоважна роля за

...
Различните приложения за съхранение на енергия играят жизненоважна роля за
Коментари Харесай

Батериите имат главна роля в големия енергиен преход

Различните приложения за предпазване на сила играят жизненоважна роля за сполучливото консолидиране на възобновими енергийни източници в електрическата мрежа. Това излиза наяве то отчета „ България: Съхранението на сила като катализатор за изменящия се енергиен бранш “, който се явява и най-актуалната " бяла книга ", която преглежда настоящото положение на българския енергиен пазар и капацитета на приложенията за предпазване на сила. Документът е квалифициран от Fluence – пазарен водач в региона на продуктите и услугите за предпазване на сила, както и в облачно основания програмен продукт за възобновими енергийни източници и предпазване, взаимно с Асоциация за произвеждане, предпазване и търговия на електрическа енергия (АПСТЕ).
Необходима опция
Батериите могат да обезпечат непоклатимост и резистентност на мрежата, които са от решаващо значение, защото страната ни се стреми да сътвори сигурна и надеждна енергийна система с по-голям дял на непостоянното електропроизводство, отбелязва отчетът.

В подтекста на енергийната система на България решенията за предпазване на сила дават разнородни изгоди за разнообразни заинтригувани страни, произлизащи от неповторимата им дарба да реалокират енергийните товари от един времеви интервал към различен и да реагират бързо в моменти на потребност.

Най-сигурният метод за стимулиране на развиването на системите за предпазване на сила е премахването на пазарните и регулаторни бариери, възпрепятстващи присъединяване на актуалните технологии на пазарите за търговия на едро, на пазарите за балансираща сила или в механизмите за спомагателни услуги и потенциал, смятат създателите на отчета.

В отчета се показва като образец, че Европейският пакет за чиста сила от 2019 година дава ясни насоки за политически ограничения, които да бъдат признати от страните членки, и по-конкретно: унищожаване на пречките пред съхранението на сила, свързани с двойното таксуване и мрежовите такси; приемане на определение за предпазване на сила в националното законодателство в региона на енергетиката; обезпечаване на цялостен достъп до пазарите на сила, потенциал и спомагателни услуги; създаване на пазарно насочени публични поръчки за услуги за контролиране на честотата; разглеждане на съхранението на сила като опция на скъпите вложения в мрежата.

Според създателите на отчета друго основно предложение на равнище Европейски Съюз датира от март 2023 година, когато Европейска комисия разгласява своето предложение за промяна на сегашната конструкция на електроенергийния пазар, в което дефинира съхранението на сила и гъвкавостта за мрежата, което то предлага, като главен дирек на бъдещата енергийна система. Предложението изисква от страните членки да оценят своите условия за еластичност, с цел да осъществят енергийния преход. Освен това те би трябвало да дефинират насочващи национални цели за предпазване на сила, както и да ползват схеми за поддръжка на услугите за систематична еластичност за реализиране на националните цели, в това число позволявайки потреблението на държавни помощи, с които да бъдат построени по-голям брой системи за предпазване на сила.
Стимулиране на вложенията
Що се отнася до системите за предпазване на сила " след електромера ", могат да се приложат няколко ефикасни метода за стимулиране на сходни вложения в България, допълват създателите на отчета. Те дават образец, че може да се предложи освобождение от налози и такси на просуматорите (клиенти, които употребяват лично създадена електрическа енергия и продават непотребната на пазара), което включва освобождение от начисления, такси и налози върху независимо употребяваната електрическа енергия. Това би подтикнало просуматорите да усилят оптимално съотношението на личното си ползване, като по този метод се предизвикват вложенията в предпазване. 

Авторите на отчета заключават, че България е при започване на своя енергиен преход. Вятърната и слънчевата електрическа енергия стават все по-рентабилни и си проправят път към заемане на доста по-голям дял от електроенергийния микс на България. Поради тази причина е належащо предпазване на сила, което ще улесни преход към система, чиито източници са с променлив и мъчно прогнозируем темперамент, като се увеличи стабилността и гъвкавостта на мрежата и в същото време се извлекат изгоди за по-широкия кръг участници в мрежата и пазара.
И малко данни
Производството на електрическа енергия от въглища към май 2023 година в България се срина с 58 на 100 на годишна база, а производството на електрическа енергия от фотоволтаични панели набъбна с над 30% и за първи път стана водещ източник в страната. Това бе и повода на 20 и 21 май пазарът на сила в България да записва първите в историята си нулеви цени на електрическата енергия. През 2022 година 52.3 на 100 от създадената в страната ни електрическа енергия е била от термични електроцентрали, а единствено 7% - от слънчева и вятърна сила, се напомня в отчета.

Понастоящем специалистите регистрират, че повече от 35 гигавата (GW) фотоволтаични и вятърни планове са подали заявки за изследване на изискванията за присъединение към мрежата, а по данни на АПСТЕ през последните три години България на практика е удвоила конфигурираните си фотоволтаични мощности до 2.2 GW, като през 2023 година се чака да бъдат въведени в употреба още 700 MW. Следователно, България може да надвиши задачата, заложена в Националния проект за енергетика и климат (НПЕК), за инсталиране на фотоволтаични централи до 2030 година съвсем седем години по-рано.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР