Разкриват се десетки нови специалности според нуждите на местната икономикаПрофесия

...
Разкриват се десетки нови специалности според нуждите на местната икономикаПрофесия
Коментари Харесай

Гимназии дават диплома за съдебен служител, бубар, аниматор в туризма

Разкриват се десетки нови специалности съгласно потребностите на локалната стопанска система

Професия “Съдебен чиновник ” могат да избират за първи път учениците в 5 области. Обучение в тази област оферират СУ “Константин Преславски ” във Варна, СПГ по стопанска система във Велико Търново, СУ “Иван Вазов ” в Мездра и ПГ по стопанска система “Г. С. Раковски ” в Ямбол. Нова специалност за региона е “Съдебна администрация ” и в Професионалната гимназия по фризьорство и козметика в София. От предходната година специалността се предлага единствено в пловдивската Търговско-банкова гимназия.

Завършилите специалността

ще бъдат хората,

които оказват помощ

в съдилищата

Работата им е обвързвана с обслужването на жителите. В София в часовете по процедура ще се включат и представители на Софийския градски съд.

“Пазарът на труда желае квалифицирана работна ръка, по тази причина професионалните гимназии и бизнесът би трябвало да дават отговор на тези потребности. Професионалното обучение дава опция постоянно да имаш поминък в ръцете ”, обясниха от министерството на образованието.

Обучение по нови специалности се предлага в огромна част от областите в страната. Те са избрани съгласно спецификата на районната стопанска система и нуждата от фрагменти за локалния бизнес.

Най-много нови специалности се оферират на младежите в областите Враца, Велико Търново, Кюстендил, Монтана, Силистра, Благоевград, Пловдив. 9 нови специалности ще се учат в софийските учебни заведения следващата година - някои са нови за учебното заведение, а други - за региона, обясниха от МОН.

В Професионалната гимназия по превоз “Макгахан ” да вземем за пример ще открият “Експлоатация на автомобилния превоз ”. “Рекламна графика ” е нова в Професионалната гимназия по текстил и фешън дизайн. Нова за учебното заведение е “Организация за обслужването в хотелиерството ” в Професионалната гимназия по туризъм “Алеко Константинов ”. Същото важи и за “Организация на туризма и свободното време ” за 170-о СУ в Нови Искър. “Технологичен и микробиологичен надзор в химични производства ” е нова в Професионалната гимназия по екология и биотехнологии “Проф. Асен Златаров ”.

“Облекла по поръчка ” откриват в Професионалната гимназия по облекло, а “Бутикови дрехи ” - в Професионалната гимназия по текстилни и кожени произведения. “Туристическа анимация ” ще има в 192-о приблизително учебно заведение.

Важната за машиностроенето специалност

“Машинен

механик ”, за която

се чака дефицит

на фрагменти, се предлага за първи път в СУ “Христо Ботев ” в Оряхово, където е планувано образование по компетентност “Машини с цифрово програмно ръководство ”. Паралелка със същата компетентност ще опитат да създадат и в ПТГ “Джон Атанасов ” в Кюстендил.

В три обединени учебни заведения от гоцеделчевската община Гърмен учениците ще могат да изберат образование за специалността “Оператор на компютър ” и да придобият умения за текстообработване. В ПГ по стопанска система в Перник желаят да разкрият паралелка за специалността “Техник на компютърни системи ”. Същата паралелка оферират още ПГ “Васил Димитров ” в Мадан и СУ в гр. Искър, Плевенска област. В пернишката софтуерна ПГ са заложили компетентност “Машини за гореща обработка ”.

ПГ по механоелектротехника и електроника в Бургас предлага образование за авиационни техници. Там е планувана и паралелка по специалността “Електрически транспортни средства ”.

Специалност “Електронна търговия ” с специалност “Организатор на интернет приложения ” се предлага за първи път от 10 учебни заведения в Пазарджишка, Пловдивска и Старозагорска област.

Специалност “Полиграфия ”, която е предпазена, е планувана от ПГХТ “Проф. Асен Златаров “ в Горна Оряховица ”.

“Деловодство и списък ” ще може да се учи в обединеното учебно заведение в с. Джулюница, община Лясковец и в обединеното учебно заведение “Васил Левски ” в село Михалич.

За специалност “Социален помощник ” учениците може да се приготвят в СУ “Христо Ботев ” в Стара Загора.

Специалност

“Пчеларство и

бубарство ”

е планувана

в райони

с обичаи

в това произвеждане - в СУ “Христо Ботев ” във врачанското село Галиче и ветеринарната гимназия в Костинброд.

Според желанието на бизнеса на доста места професионалните гимназии оферират образования по механически специалности, както и специалности, свързани с аграрния бранш (ветеринарен механик, растениевъд, животновъд), туризма (термални процедури, аниматор, админ, екскурзовод), със строителството, превоза, мебелния и текстилния отрасъл. Голяма част от тях са предпазени или с предстоящ дефицит на пазара на труда. Сред тях са “Строител-монтажник ”, “Спедитор-логистик ”, “Техник по транспортна техника ”.

Таня Михайлова, заместник-министър на образованието:
Приемът ще подсигурява опция за реализация

Заявени са нови 148 паралелки в дуалната форма на образование

- Какви са трендовете в новите специалности, които ще оферират гимназиите?

- Във всички области има нови специалности. Понякога компетентност в една община не е позната за друга. Има необятен набор от посоки - IT специалностите, превоза, туризма, строителството, всичко, което е обвързвано със спедиция, специалности, свързани с самун и хлебни произведения. Имаме специалности, свързани с промишлената електроника, с електродомакинската техника. Не са пропуснати специалности, свързани с аграрното произвеждане, както и в областта на услугите. Когато приказваме за нови специалности, би трябвало и ново отношение към професионалното обучение. Технологиите се развиват бурно. Производството към този момент е друго. Не става дума за оня еднообразен замърсен труд от началото на предишния век. Днес се работи с машини, които се ръководят от компютри. Трябват интелигентни, можещи хора. Писането на стратегиите си остава задача на индивида. Тенденцията тази година е приемът, който се залага, да е съгласуван с упованията на района за нужда от фрагменти. Приемът подсигурява опция за реализация на пазара на труда. Водещ е районният принцип. Във всички области районните ръководства участваха интензивно в разискванията с работодателските организации, с представители на бизнеса и регионалните препоръки по претовареност.

- Защо се предлага специалността правосъден чиновник?

- Идеята да се предложи тази компетентност особено за София - град е по поръчка на работодателя. От софийския градски съд са декларирали, че имат потребност от подготвени чиновници, които незабавно да стартират да работят. За разкриването на нови специалности доста постоянно работодателите имат концепция. Може самодейността да е и от самото учебно заведение след диалози с бизнеса. Няма по какъв начин да върви професионалното обучение, без да работят дружно учебните заведения с работодателите.

- Достатъчно дейни ли са работодателите?

- В дадени области партньорските взаимоотношения са за образец, макар че към момента има какво да се желае. Самият факт, че тази година като проект - банкет се декларират 148 паралелки в дуалната система на образование на фона на съществуващите над 170 сега, е гаранция. Това демонстрира безспорна поддръжка на работодатели. Има сериозна поръчка за паралелки с предстоящ дефицит на пазара на труда - машиностроене, енергетика, електроника, превоз, химическа, хранително-вкусова индустрия. Тази година са 316 паралелки с дефицит на пазара на труда и 1262 паралелки за предпазени специалности. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР