Разкриването на убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина

...
Разкриването на убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина
Коментари Харесай

Разкриването на убийството в Борисовата градина донесе двете най-големи награди на "Полицай на годината"

Разкриването на убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина от лятото на 2015 година донесе двете най-големи награди на церемонията " Полицай на годината ". Голямата самостоятелна премия получи - Стоян Крумов, който е работил по това следствие, довело до задържането и обвиняването на Йоан Матев, а огромната групова премия отиде при чиновниците от отдел закононарушения срещу личността в Столична дирекция на вътрешните работи, които са разкрили всички 17 тежки закононарушения на територията на София, както и две закононарушения през 2015 и 2016 година

За поредна година бяха раздадени четири самостоятелни, четири групови, две поощрителни и премия за цивилен принос към полицията.

Пред публицисти служител на реда на 2017 година съобщи, че разкриването на убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина е можело да стане по-бързо, в случай че обществото беше съдействало. Матев беше арестуван съвсем две години след осъществяване на убийството. Срещу него има и импортиран обвинителен акт в съда. Иначе полицията регистрира откриване на закононарушение откакто има повдигнато обвиняване и преди дефинитивно правосъдно решение.

Крумов изясни, че полицията е работила от самото начало и следствието не е било спирано и възобновявано. " Може би обществото, жителите трябваше да ни помогне малко по-рано - това ни забави, съгласно мен. Достатъчно беше да се обадят, полицията и прокуратурата щяха да ревизират сигнала ", разяснява Крумов.

До задържането на Матев се стигна след информация от негова съученичка и показания на брат му.

" Наградата е самопризнание освен за мен, а и за всички мои сътрудници в следствието, оперативните служащи, фамилията ", разяснява Крумов. По думите му с изключение на шанс имало и здрава работа за сполучливите им резултати.

Индивидуална поощрителна премия отиде при началника на отдел първи при дирекция " Вътрешна сигурност " на Кирил Златков, който отсъстваше от церемонията, тъй като бе на " реализация с прокуратурата ". Третата самостоятелна премия бе за Тодор Гачев, който работи против разпространяване на дрога и детска престъпност в Пловдив. Втората самостоятелна премия получи Живко Живков за работата си по противопоставяне на противозаконната миграция към Гранична полиция. Първият подгласник на Крумов стана Пламен Пипков от Охранителната полиция в Казанлък.

Поощрителната групова премия отиде при отдел четвърти в бранш " Вътрешна сигурност ". Трети подгласник бе отдел контратероризъм в ГДБОП. Втори станаха чиновниците от бранш профилирани полицейски сили в Пловдив. Първи подгласник бе бранш Грабежи в основна дирекция " Национална полиция ".

Наградата за цивилен принос отиде при Надие Карагьозова, която се занимава с детски клуб за " служители на реда " в Кубрат.

След награждаването вътрешният министър Валентин Радев честити празника на служителите на реда и ги похвали за работата им.

Мечтата ми е да стигна рейтинга на Цветанов

По думите на Радев разкриваемостта на закононарушенията тази година бележи 3-4 % растеж " и това е тествано, не е нагласена статистиката, това е статистиката. Важна информация, наша информация ", съобщи той. Цитира и " непозната информация " давайки образец с мониторинговия отчет на Европейската комисия, който сочел Министерство на вътрешните работи за образец. Както и Фронтекс - " пазим добре границата ", разяснява Радев. За " неща, които тресат Европа " сподели, че " тероризъм тука няма. Много добре се оправяме с миграцията - единствено положителни образци ".

Според него най-важното е, че хората одобряват полицията все по-добре. Само преди 2 години доверието към нея е било 30 %, когато той е поел министерския пост е било е 37 %, а в този момент рейтингът се е вдигнал до 46 %, изясни той, без да спомене чии и от по кое време са тези данни.

Една от фантазиите му била да стигне рейтинга по времето на някогашния вътрешен министър Цветан Цветанов, когато той е бил 51 %. Радев изрази убеденост, че ще Министерство на вътрешните работи ще стигне този %, до момента в който той го управлява. Обеща политическото и професионалното управление да се бори за по-високи заплати - освен за служителите на реда, а и за чиновниците в системата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР