Парламентът на Украйна прие закон, който установява английския като език

...
Парламентът на Украйна прие закон, който установява английския като език
Коментари Харесай

Украйна разширява употребата на английския език

Парламентът на Украйна одобри закон, който открива британския като език за интернационална връзка, оповестява " Киев индипендънт ".

Законът дефинира характерни длъжности, които изискват притежаване на британски език, и открива протоколи за потребление на британски език в разнообразни държавни и публични служби. Добавя се и изменение за даване на бюджетна поддръжка за киносалони, които излъчват филми на британски език.

Законът беше признат с 236 гласа в поддръжка на мярката против три срещу.

Проектозаконът беше признат за първи път през ноември 2023 година и изключваше противоречива корекция, която би поставила завършек на нормалната процедура за повтаряне на англоезични филми на украински.

Тази уговорка, която изисква всички англоезични филми в украинските кина да бъдат предавани на британски с украински надписи до 2027 година, стана фокус на петиция през лятото.

" Дублажът от дълго време се е трансформирал в обособен културен феномен ", който способства за известността на украинския език в Украйна, се показва в петицията.

Излъчването на филми на истинския им език със надписи може да докара до " значително понижаване на броя на феновете в кината ", заличаване на украинската дублажна промишленост и увеличение на феновете, гледащи " филми от пиратски уеб сайтове на съветски ", се предизвестява в документа.

Сега, откакто клаузата е отстранена от проектозакона, покровителите за запазването на дублажа, могат да " си отдъхнат ", съобщи депутатът Ярослав Железняк.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР