Разкриването на нови алтернативни пазари през следващата година ще създаде

...
Разкриването на нови алтернативни пазари през следващата година ще създаде
Коментари Харесай

Министър Богданов: Разкриването на нови пазари ще диверсифицира експорта от България

Разкриването на нови различни пазари през идната година ще сътвори опция да се диверсифицира експортът от България и да не се усетят отрицателните стопански аспекти, които следим сега в Западна Европа.

Това сподели министърът на стопанската система и промишлеността на годишните награди на службите по търговско-икономически въпроси „ СТИВ ”- 2023. По неговите думи експортът на България към основни за страната сътрудници, главно от Централна и Западна Европа, се забавя и водеща причина за това е рецесията, която се следи в част от тези страни.

Министър Богданов разгласи, че са получени повече от 190 заявки за присъединяване в процедурите за оповестените 23 свободни позиции за търговски представители на България в 21 страни по света. „ Щастлив съм, че и наши сънародници от чужбина аплайват за тези позиции. Целта е да активизираме българската диаспора и избрани представители, които желаят да подкрепят икономическото развиване на България “, сподели той. 

Министър Богданов акцентира, че  макар рецесията в Западна Европа, българската стопанска система продължава да пораства с към 2% и се чака този позитивен тренд да се резервира и през идната година. „ По данни на Българска народна банка за първите девет месеца на тази година директните задгранични вложения в България са достигнали над 3,1 милиарда евро “, разгласи той. Увеличението е с над 1 милиарда евро или близо 50% повече, по отношение на същия интервал на предходната година, което бележи най-високия растеж за последните 15 години.

Министър Богданов се обърна към представителите на службите по търговско-икономически въпроси с апел за връщане на доверието в институциите у нас. „ Наша задача е да подкрепяме българския бизнес, тъй че да бъде по- сполучлив у нас и по света “, сподели още Богданов. По неговите думи институциите, неправителствените организации и бизнеса би трябвало да си сътрудничат за постигането на оптимално положителни резултати.

Влизането на България в Шенгенското пространство и еврозоната министър Богданов дефинира като непрекъснат развой, който има за цел да ребрандира България като място, в което фирмите не търсят евтина работна ръка, а като място, в което те могат да създават нововъведения и да работят дейно.

Тазгодишното награждаване на службите по търговско-икономически въпроси бе извършено виртуално. Събитието се провежда взаимно от Министерството на стопанската система и промишлеността и от Българската търговско- промишлена палата (БТПП). Министър Богданов отличи спечелилия в класацията за най-хубави резултати за 2022 година Бронзова статуетка „ ХЕРМЕС ” и грамота получава СТИВ на България в Австрия за заслуги към развиването на търговско-икономическите връзки сред двете страни, за принос за увеличение на българския експорт в чужбина, на непознатите вложения и на туристите в България, както и за реализиране задачите и дилемите на БТПП, оповестиха от пресцентъра на министерството на стопанската система. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР