Разказът на един шофьор, превозващ нелегални мигранти, чрез черен пазар

...
Разказът на един шофьор, превозващ нелегални мигранти, чрез черен пазар
Коментари Харесай

Трафикант за един ден или как преминават мигрантите през България

Разказът на един водач, пренасящ незаконни мигранти, посредством черен пазар в Telegram

Владислав (името е заменено - бел. авт.) не води изключително плевел живот. Живее в град в Североизточна България, където и работи - в цех, на смени с плаващ график. Понякога точно тази еднообразност, гарнирана с неодобрение от финансовото му състояние, го кара да прави неща, които са надалеч оттатък всекидневието му, а в тази ситуация - и оттатък закона.

В края на 2023 година посредством публикация в канал в анонимното чат приложение Telegram Владислав става трафикант на незаконни имигранти. На процедура той е подобен единствено за един ден от живота си, тъй като от три курса, които прави, с цел да вземе бежанци наоколо до границата с Турция, единствено един е сполучлив, написа.

Историята на Владислав стартира на 21 септември, когато в канала " Купувам / Продавам (BG) " в Telegram вижда известие от консуматор Dark Haker. За разлика от съвсем всички останали в канала, които оферират разнообразни типове опиати, Dark Haker написа малко известие, което гласи: " Някой транспорт с кола заплащам огромна сума. " Това е задоволително, с цел да хване интереса на Владислав, който му написа за детайлности, на което Dark Haker незабавно дава отговор, че предлага първо 1300, след това 1500, а най-после 2000 лева, с цел да бъдат превозени четирима бежанци от Бургас до София.

" Замислих се, само че сумата беше в действителност съблазнителна. Няколко пъти се разколебавах, мислих го, само че в последна сметка сумата бе забележителна за мен ", споделя Владислав.

Историята на Владислав е значима, тъй като демонстрира, че трафикът на мигранти се трансформира и към този момент разчита освен на професионални каналджии, само че и на откровени запалянковци, които просто желаят да изкарат пари. Показателно е, че намирането на сходни " трафиканти за един ден " става по напълно обществен метод - в интернет чатове, в които всеки може да влезе.

" Купувам / Продавам (BG) "  е един от няколко огромни обществени канала в Telegram, в които всред обявите за опиати се търсят и превозвачи на бежанци. Друг подобен е Dark Market Bulgaria. Като всички канали в приложението, те са свободни за достъп от всички консуматори и разпоредбите там се дефинират напълно от обособените им админи, а не от компанията зад Telegram.

Няколко седмици по-късно Владислав се свързва с редакцията на Капитал, с цел да опише историята си. Първоначално публицисти от изданието подхождат със подозрение към неговия роман, само че след дълга замяна на мейли и диалози, траяли над два месеца след първото известие, редакцията получава задоволително доказателства и елементи в поддръжка на истиността на историята:

Владислав споделя в детайлности случилото се, дава цялостна преписка с уредниците, един от които написа от номер към мобилен оператор в Пакистан. Към тях прибавя и видео при преброяването на бежанците, което уредниците изискват като доказателство за свършената работа, както и точни координати на всички места, от които е трябвало да взима и оставя мигранти.
Владислав удостовери неколкократно, че е наясно с риска, който поема, и дава историята си с единственото изискване да бъде променено името му в публикацията, както и да не се загатва градът, в който живее.
След като се съгласява на офертата за транспорт на бежанци, Владислав потегля съвсем незабавно към Бургас. Първите известия сред него и Dark Haker са малко преди 19 ч. на 21 септември, а тръгването съгласно кореспонденцията сред двамата е към 21:30 ч. Напътствията са относително елементарни - качваш четиримата бежанци, след което караш право към София, наложително без да спираш. Има и две условия: при идването в София да бъде сниман клип с броене на мигрантите, както и непрекъснато да праща скрийншоти с местоположението си, с цел да знаят уредниците къде се намира.
 Първоначалната " публикация " в черния пазар в Telegram, както и част от кореспонденцията с българския номер - потребителят Dark Haker
Отначало Владислав не получава съответна локация, до която да стигне. Той кара единствено към Бургас, след което към 22:50 ч. получава и  къде би трябвало да стигне, с цел да вземе бежанците. Местоположението е черен път в Странджа, сред Крушевец и язовир " Ясна поляна ".

Когато стига там, Владислав вижда светлина от фенерчета на телефони. " Появи се първият емигрант - с тъмни облекла, раница на гърба, бръсната глава, леко набола брада и мустаци. Явно знаеха за моето идване по местоположението ми и след ръкомахане от негова страна и думи на чужд за мен език се появиха още шест индивида ", споделя Владислав. Вместо плануваните четирима души бежанците се оказват седем. Това е проблем за Владислав, чиято кола е петместен седан. В последна сметка петима от тях сядат откъм гърба, а двама - на предната седалка до водача, и колата потегля към София.

Още до момента в който отива към Странджа, Владислав получава насоки, че към връзката ще се включва втори човек, този път през приложението WhatsApp, което разрешава непрекъснато шерване на местонахождение. Номерът стартира с +92, което дава отговор на кода на мобилните номера в Пакистан, само че кореспонденцията е на български и изразът на отсрещната страна е всекидневен, а не фиктивен, както би бил, в случай че думите минаваха през приложение за превод.

Комуникацията с мигрантите в колата е сложна. Само един от тях знае малко британски. " Те не говореха доста даже между тях, единствено си правеха селфита с телефоните и се радваха ", споделя Владислав. От дребното си диалози с тях и посредством приложения за превод на телефоните им Владислав схваща, че са от Афганистан, идната им спирка е Сърбия, а крайната им цел - Германия. За прекосяването си през България те са платили по 3000 евро на човек. Владислав прибавя, че не знае какво е имало в багажите им, само че му прави усещане, че всички от тях са били с телефони iPhone, както си личало поради логото на Apple.

След като минава през Пловдив, той получава координатите на финалната си дестинация - . Владислав споделя, че по време на пътя е бил под напрежение, а упътванията, които е получил, са били доста общи - да вземем за пример да кара зад камион и да следи посредством приложението Waze къде други консуматори са отбелязали, че са видели полиция. Стратегията, в случай че бъде спрян от полиция, е елементарна: " Ако те пипнат, пипнат. "

При идването Владислав прави видеоклип по какъв начин бежанците слизат, с цел да бъдат преброени. Според кореспонденцията му с пакистанския номер това е условие, с цел да си получи парите. Вместо обаче след клипа седмината мигранти да си тръгнат, те влизат назад в колата. Тази обстановка се разиграва към 6:30 сутринта на 22 септември, като Владислав споделя, че не знае какво да прави. Няколко минути по-късно мигрантите получават упътвания по телефоните си и въпреки всичко напущат колата.

Първоначално Владислав чака да получи половината от сумата от самите бежанци - 500 евро. При идването си в София и малко преди окончателното им слизане от колата той получава други указания - да не взима пари от бежанците, тъй като може да им потрябват през останалата част от пътуването към Германия. " Не им е елементарно и на тях, като ги оставиш ще приказваме ", написа индивидът зад пакистанския номер.

След като мигрантите си потеглят от колата му, идва нов поврат - Владислав би трябвало да изчака още един човек в схемата, който трябвало да му заплати, само че сега спял. Затова самият той отива към паркинг в София, с цел да се опита да поспи. След като не му се получава, още веднъж се свързва с пакистанския номер, който му изяснява, че " тос със парите " към момента не е станал, " но всичко е тъкмо ", " няма проблем " и " няма кво да стане ".

Владислав му дава отговор саркастично: " Егати съвпадението, нищо не ми върви като хората значи. "

Въпреки това уредникът продължава да твърди, че всичко е наред. От последващата връзка и с българския, и с пакистанския номер излиза наяве, че двамата уредници в действителност не се познават и координацията става на друго място. Предложението от българския номер е Владислав да мине през Пловдив, с цел да си вземе парите, само че по това време той към този момент е тръгнал към родния си град.

Към този миг Владислав има съществени подозрения, само че към момента не е изцяло изгубил вяра, че ще види парите, които му се дължат - най-малкото нито един от двата му контакта не е спрял да дава отговор. Затова, когато през идващите дни получава няколко оферти да направи втори курс, освен това за още повече пари - да вземем за пример четирима души по 500 евро всеки, се съгласява на едно от тях, под предлога че след този курс ще получи и останалите му дължими 1000 евро.
 Част от кореспонденцията на Владислав с пакистанския номер, който се включва по средата на първия курс
При втория си курс, който е , Владислав се губи. Причините са, че телефонът му губи обсег и той няма връзка нито с GPS приложението, нито с контакта си. В последна сметка, след часове блуждаене и едно проваляне на колата му в кални коловози от други коли, си потегля самичък. " Странно за мен, само че уредникът ми влезе в състояние и когато се свързахме, искаше да се прибера по живо, по крепко. "

Затова след този празен втори курс дни по-късно следва и трети, този път с друга последна точка -  в област Ямбол. От там той би трябвало да вземе петима мигранти, които при идването си вика по имена. След като никой не се появява, Владислав приказва с контакта си. Той му споделя, че въпреки всичко ще получи 500 лева за празния курс и още 1000 евро от " арабина, който провел нещата с трафика ", който бил неудовлетворен, че самите мигранти не са се появили. Малко преди да си тръгне обаче, Владислав би трябвало да се разбере с други хора - двама чиновници на гранична полиция.

Спирането на Владислав от служители на реда не е изключително изненадващо, тъй като за разлика от първите две местоположения, третата е на доста по-видимо място и наоколо до граничен пункт. " Взеха ми телефона и прегледаха последната преписка с уредника, желаеха ми документи за идентичност и претърсиха колата напълно. Казах им, че ми е за първи път. Бих споделил, че несъмнено бяха експерти и знаеха какво вършат, предложиха ми два разновидността - или да им спомагам, или да ме арестуват ", споделя Владислав, който избира да им спомага.

Проблемът е, че няма с какво толкоз да им спомага. В колата няма бежанци и надлежно няма закононарушение към дадения миг, за което да го арестуват. Същевременно кореспонденцията му с анонимни номера не оказва помощ на полицията. Затова те го предизвестяват, че в случай че бъде хванат с мигранти, може да получи ефикасна присъда. " Има едно нещо, за което сигурно познаха - че няма да получа и един лев от цялата работа ", споделя Владислав. " Нямах доста варианти и поех назад към у дома. "

Когато се прибира у дома, Владислав бързо се отхвърля от кариерата си на трафикант, която не е изключително плодотворна - от три курса има единствено един сполучлив. Финансовото му положение в действителност се оказва по-лошо, в сравнение с първоначално, тъй като при два от курсовете не получава пари за гориво. Общо цялата история продължава близо седмица. Кореспонденцията му с първия уредник стартира на 21 септември и малко по-късно той потегля към Бургас, а вторият и третият курс са надлежно на 25 и 26 септември. В няколко от чатовете той отхвърля спомагателни курсове сред тези дати, тъй като е на работа.

При крайния си диалог през декември Владислав споделя, че от дълго време няма вяра, че ще види каквато и да било сума пари. В ретроспекция той осъзнава, че е бил доверчив да чака пари, откакто първият курс не му е бил заплатен, както и че неколкократно се е изложил на заплаха. След прибирането си е почнал да обикаля още веднъж каналите в Telegram, където продължава да има голям брой разгласи за транспорт на бежанци, скрити из още по-голямото голям брой разгласи за продажба на опиати, гарнирани с оферти за подправени парфюми и още по-фалшиви дипломи.

" Това, което виждам в този момент, само че не забелязах тогава, е, че е цялостно с такива като мен - хора, които са карали, само че не им е платено. Сега и аз като тях понякога влизам и предизвестявам да не се хващат други хора ", приключва описа си той.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР