Разкажете за вашия проект за читалище на откритo повече -

...
Разкажете за вашия проект за читалище на откритo повече -
Коментари Харесай

Беседка на открито - как читалището в Дебелец събра всички поколения

Разкажете за вашия план за читалище на откритo повече - за какво кандидатствахте с тази концепция и по какъв начин я осъществихте?  

Читалището не разполага с огромна материална база и това постоянно е било проблем. През летния интервал беше мъчно да притеглим хора, тъй като закритото пространство не е изключително привлекателно място през топлите слънчеви дни.

Затова в градския парк в Дебелец бе самостоятелен кът–беседка, комплект пейки, маса, шах маса също. Така през летните месеци читалището можеше да развива действия, които да разнообразяват всекидневието на учащите, на хората на пенсионна възраст, както и на майките с деца, които изпълват парка през летните дни.

Заниманията, които осъществяхме там, бяха доста. Сред тях: библиотечна активност, групово четене на фрагменти от книги за наложителен летен прочит на учащите, (съвместно с Литературен клуб „ Кръстю Борисов ”), летни хоротеки, занимания за деца от 1 до 3 години, арт работилници, драматизация на театрални приказки, приказни карнавали, шах шампионати. И несъмнено доста награди и лакомства за участниците в събитията.

А районният грант ни оказа помощ доста - финансира парковото съоръжение, закупуването на бебешките книжки, материалите за Арт работилниците, озвучаването на всеобщите събития и предметния награден фонд.





Заниманията на учениците през лятната почивка постоянно протичат в читалището навън

 

Когато сте правили беседката преди година, това е съвпаднало с пандемията - по какъв начин успяхте да адаптирате концепцията си към ограниченията през сложната 2020-та?

Извънредната обстановка в страната ни притесняваше извънредно доста. Беше ясно, че проблем с беседката и масите няма да има. Но дейностите? Ще можем ли да ги изпълним? Хората се притесняваха, дистанцираха се. В настоятелството даже се промъкна къс миг на съмнение дали въобще да се захващаме с плана. В последна сметка поехме риска и си струваше.

Оказа се, че пандемичната конюнктура работи за нас. След затварянето и множеството ограничавания, всички бяха зажаднели нещо да се случи. И то тук, в града, на локална почва – без да пътуват, без да се събират в закрити пространства. И най към този момент имаха доверие в нас, тъй като им предоставихме занимания и в същото време спазвахме всички правила за сигурност.

Затвърди се нашето разбиране, че в действителност сме имали потребност от това – излязохме измежду хората, предложихме здравословна, занимателна, просветителна и приятна среда за живот в нашето малко градче, читалището закупи нов актуален образ - за хората, измежду хората.

Какви бяха най-честите посетители на беседката? 

Трудно е да се каже. Всички заобичаха това място. Изключително прелестно ни бе да чуваме думите „ Отивам в лятното читалище… ”; „ Ще си взема книга от лятната библиотека.. ”; „ Ще погледна програмата за седмицата на лятното читалище… ” Работихме до късно есента, до момента в който позволяваше метеорологичната конюнктура. Сега стартираме още веднъж летните занимания.



Засаждането на растения е едно от заниманията, които децата научават навън

 

Кои бяха съидейниците, които намерихте и запазихте ли положителните си връзки с тях? 

Обединихме доста общности - учебно заведение, детска ясла, детска градина, пенсионерски клуб, кметство, частни компании. Всички одобриха осъществяването на плана като своя идея, само че обединени, в името на хората от града.

Осмислихме свободното време и летния отдих на децата и възрастните.

Непрекъснато проучвахме и откривахме нови ползи, които да използваме в бъдещата си работа за постигането на устойчивостта на плана.

Образователните занимания ни предизвикваха да търсим нови познанства и контакти, съгласно желанията на ползвателите на услугите, които предлагаме.

Всичко това бе опция да реализираме доста хрумвания, които няма по какъв начин да станат в закритите пространства на читалището.



Арт работилниците са част от обичаните практики в читалището

 

Кое е най-хубавото нещо в Дебелец и покрайнината, с което бихте предложили града за посещаване? 

Дебелец е малко градче. В него живеят близо 4000 души. С исторически забележителности не можем да се похвалим, само че за сметка на това се намираме на 5 км от вековното Велико Търново. Богатството на нашия град са гениите – деца и възрастни, които творят в читалището и разнасят неговата популярност по всички национални фестивали за спектакъл, фолклор, градски песни, приложни изкуства. Витрината ни на славата е цялостна с всички вероятни най-големи награди от тези конгреси.



Читалището събира събира на едно място всички генерации

 

Как районният грант на Vivacom ви оказа помощ за плана - освен за неговото реализиране съответно, само че и за развиването ви в бъдеще? 

Vivacom ни даде опция да работим. Когато кандидатствахме в програмата, никой не предполагаше каква 2020 година ни чака. Но този план ни защищити от това да запишем първа нулева година в 135 годишната история на читалището – нещо, което се случи с доста сътрудници в страната. Облагородяването на парковото пространство със оборудванията, които поставихме, ни даде опция да променим напълно образа на читалището. Успяхме да убедим тези, които смятаха, че читалището е единствено една постройка в центъра на града, тъкмо в противоположното. Читалището като институция, неповторима в света, е гъвкава, интензивно работеща и може да задоволи огромна част от културните потребности на градчето. Съществуващият към този момент читалищен ъгъл в парка ни даде опция в план-програмата на читалището за 2021 година да заложим събития, които не можахме да изпълним заради възбраните за събития на закрито. Всички действия по плана ще бъдат надградени и още веднъж извършени, тъй като това е желанието на нашите съграждани. Настоятелството ще търси финансиране за построяването на мини открита сцена наоколо до беседката. Спечелването на плана и неговото реализиране предизвика и медийния интерес за отразяване на по-позитивни обстоятелства и събития. Огромен интерес и известност придобихме и в читалищната общественост в страната, която приветства плана и програмата Регионален грант на Vivacom.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР