Разходите за възстановяването на Украйна и на нейната икономика вече

...
Разходите за възстановяването на Украйна и на нейната икономика вече
Коментари Харесай

Потресаващи цифри: 349 млрд. щатски долара ще струва възстановяването на Украйна

Разходите за възобновяване на Украйна и на нейната стопанска система към този момент са достигнали 349 милиарда щатски $, се споделя в нов отчет, направен от Световната банка, Европейската комисия и украинското държавно управление, написа " Дойче веле ". 

" Цели генерации ще живеят с последствията от нашествието, довела до изселването и раздялата на фамилии, до нарушено човешко развиване, унищожено културно завещание и катурване на позитивния тренд във връзка с стопанската система и бедността ", се споделя в отчета, който обгръща времето до 1 юни - т.е., не включва вредите и разрушенията в Украйна през последните три месеца от войната. 

Според отчета директните вреди възлизат на 97 милиарда $, като най-засегнати са жилищната инфраструктура, превозът, търговията и индустрията. А загубите от спирането на икономическите потоци и производството се правят оценка на 252 милиарда долара 

" Това са потресаващи цифри ", споделя за Дъждовни води вицепрезидентката на Световната банка за Европа и Централна Азия Ана Биерде. 

" Трябва да признаем, че тази война се отразява опустошително на Украйна. "  

Оценката за вредите идва на фона на последните данни за стопанската система на Украйна, съгласно които през второто тримесечие Брутният вътрешен продукт е понижен с 37% на годишна база. Възстановяването би трябвало да стартира още в този момент. 

В отчета се акцентира, че в кратковременен проект са нужни към 105 милиарда $ за възобновяване на обществена инфраструктура като учебни заведения и лечебни заведения, за ремонт на транспортни връзки и за подготовка за упования енергиен недостиг през зимата. 

" Много е значимо Украйна да продължи да получава помощ от интернационалната общественост, с цел да покрива ежедневните си разноски ", споделя в тази връзка Биерде. 

Жизненоважно е също по този начин процесът на възобновяване да стартира още в този момент - без значение, че войната не е завършила. 

В отчета се споделя още, че се чака бедността в Украйна да се усили десетократно, като до края на 2022 година всеки пети човек в Украйна ще живее в беднотия. 

Според Световната банка главен мотор на процеса на обедняване са растящите цени на храните и разселването на милиони хора поради многото разрушени домове.

Посочва се също по този начин, че в случай че държавните управления и институциите по света не съумеят да обезпечат нужното финансиране за попълването на големия невоенен бюджетен недостиг на страната, бедността ще бъде още по-голяма.

Шокът от войната напълно е заличил напредъка в украинската стопанска система, реализиран през последните години, когато страната е съумяла да се възвърне до равнищата си отпреди анексирането на Крим от Русия през 2014 година, споделя Илона Сологуб от Vox Ukraine.

Войната се е отразила трагично и на заетостта в страната: последните изследвания демонстрират, че към 40% от хората, които са работили преди войната, в това време са изгубили работата си, а на половината от тези, които към момента работят, са били понижени заплатите.

Тези дни украинската Централна банка предвижда, че в случай че боевете спрат или най-малко спадне тяхната активност, през 2023 година още веднъж може да бъде реализиран стопански напредък.

Въпреки голямото стесняване на Брутният вътрешен продукт през второто тримесечие, някои данни за август дават мотив за прочут оптимизъм - да вземем за пример индикаторите, свързани със селското стопанство.

Загриженост буди обаче изказването на съветския президент Владимир Путин, че постигнатата с турско ходатайство договорка за експорт на украинско зърно може да бъде преразгледана, защото изнасяната продукция не била задоволителна за най-нуждаещите се небогати страни.

 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР