Разходите за отбрана на европейските членки на НАТО достигнаха петгодишен

...
Разходите за отбрана на европейските членки на НАТО достигнаха петгодишен
Коментари Харесай

Разходите за отбрана на европейските членки на НАТО достигнаха петгодишен връх

Разходите за защита на европейските членки на НАТО доближиха петгодишен връх през 2018 година , само че към момента единствено седем страни са изпълнили поисканата от Съединени американски щати цел разноските за защитата да са най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт , демонстрира последният отчет на Алианса , представен от " Политико ".

Като цяло европейските съдружници харчат 1,51% от Брутният вътрешен продукт за защита . Само Англия, Полша, Гърция, Съединени американски щати, Естония, Литва и Латвия са изпълнили задачата 2% от Брутният вътрешен продукт.
 България отделя 1,43% от Брутният вътрешен продукт за защита съгласно отчета на НАТО
България отделя 1,43% от Брутният вътрешен продукт за защита съгласно отчета на НАТО

Съединени американски щати, Гърция, Англия, Естония, Полша, Латвия, Литва са стигнали 2% от Брутният вътрешен продукт

Страните членки на Алианса се договориха преди пет години да отделят най-малко по 2% от Брутният вътрешен продукт за защита от 2024 година

Германия, най-богатият европейски съдружник, е похарчила 50,2 милиарда $ за защита през предходната година, което е нарастване с 4,6 милиарда $ спрямо 2017 година, само че към момента се равнява единствено на 1,23% от Брутният вътрешен продукт - без смяна по отношение на година по-рано.
 Снимка 412188
Източник:

Запитан на конференция дали може да се има вяра на Германия, че ще отдели повече средства за защита, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разяснява: " Германия, както и всички други съдружници, договориха заричане за вложения през 2014 година Разбира се, чакам всички членки на НАТО, в това число и Германия, да изпълнят това заричане, тъй като е в полза на сигурността ни ".

" Германия след години на орязване на военните разноски стартира да ги усилва. Очаквам повече, чакам по-голямо нарастване. Германия даде обещание 80% нарастване от 2014 до 2024 година ", акцентира той. Но по думите му шерване на тежестта не е единствено в средства, а също в принос към задачите на НАТО. Германия способства за НАТО по доста разнообразни способи , добави той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР