Разходите за наука през 2018 г. са със 120 млн.

...
Разходите за наука през 2018 г. са със 120 млн.
Коментари Харесай

120 млн. лева повече за наука през 2018-а обещава Владислав Горанов

Разходите за просвета през 2018 година са със 120 млн. лв. повече , само че няма да бъдат разпределени поравно измежду институциите, а съгласно реализирани резултати в стратегии и планове , сподели министърът на финансите Владислав Горанов .
 
Протестът на сътрудниците от научната общественост намират причини в това, че методът за просвета не следва институционалната конструкция , съобщи Горанов. Не е предрешено при кого ще попаднат тези 120 млн. лв.. Около 5 млн. лв. са авансово разпределени за Българска академия на науките , което дава опция за 5% нарастване приблизително на заплатите. Научните звена в България не са малко по европейските стандарти и парите за просвета би трябвало да бъдат разпределени посредством състезания съгласно потребностите за страната, уточни министърът на финансите.
 

Научните звена и висшите учебни заведения могат да аплайват за този запас. Ако той бъде разпределен авансово ще се наруши конкуренцията и успеваемостта при решение на дилемите, добави той.
 
По-добрите институти могат да реализират по-високи резултати и да имат добър финансов запас, сподели Горанов. Бюджетът на Българска академия на науките може да бъде подсилен и в случай че реализиран положителни резултати той може да бъде повишен с десетки милиони лв., уточни той.
 
Да си будител е предопределение, а не специалност , сподели вицепремиерът Томислав Дончев . Когато учени стачкуват, ние изискуем отговори, съобщи той. Средствата за просвета не се разпределят на глава - огромна част от финансирането минава през стратегии и планове и това провокира известна доза дискомфорт, сподели Дончев.
 
 БГНЕС, списък

Амбициите на страната са, когато започва нови планове, да вземем за пример за нова машина за армията, българските учени да бъдат въвлечени, добави Дончев.
 
През 2018 година в консолидираната фискална стратегия има 405,8 млн. лв. за просвета, съобщи Горанов. Никой не се пробва да омаловажава митинга, всеки има право на позиция. Българската просвета е исторически недофинансирана, добави и Томислав Дончев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР