Разходите за храна и сметки поглъщат най-голяма част от доходите

...
Разходите за храна и сметки поглъщат най-голяма част от доходите
Коментари Харесай

Разходите за храна и сметки поглъщат най-голяма част от доходите ни


Разходите за храна и сметки гълтам най-голяма част от приходите ни, пресмятат икономисти. Причината - инфлацията при някои артикули, които използваме всеки ден, е по-голяма от междинната годишна за страната.

От предишния август до момента, хлябът да вземем за пример, е поскъпнал с близо 28%. Повече плащаме и за яйца и млечни артикули, а маслото, олиото и други мазнини, са скочили с 44 на 100.

С близо 1/3 повече пък плащаме за горива. Поскъпва и поддръжката и ремонта на колите, оповестява БТВ. 

Дори и с увеличена заплата Жана Георгиева продължава да усеща скока в цените. И към този момент употребява колата си по-рядко в града поради скъпите горива. Казва, че разноските ѝ по отношение на предходната година са се нараснали с към 40%.

Домакиствата, които не употребяват толкоз постоянно автомобил, най-ясно усещат повишаването на храните.

Разликата сред регистрираната годишна и усетената от потребителите инлфция е поради особеното ползване във всяко домакинство.

„ Някои семейства и консуматори усещат покачването повече, тъй като използват повече от стоките, които нарастват с по-голям ритъм. Когато са наранени цените на базови артикули, най-засегнати са по-бедните. Защото те използват малко, само че жизненоважни артикули.

България остава с най-ниска покупателна дарба в Европа, и по тази причина инфлацията тук се усеща по-силно. Прогнозата на доцент Маринов въпреки всичко е за стабилизация на цените на стоките от първа нужда.

„ От чисто икономическа моето очакване е, че не би трябвало цените на самун и олио да се покачват. Реколтата в България е добра, в случай че използваме това, което имаме при тях цените няма да се покачват “, споделя той.

Но упованията са инфлацията да продължи да пораства и през зимата, поради все по-скъпите горива и сметки за отопление.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР