Разговорите за Изборния кодекс ще продължат и след окончателното приемане ...

Разговорите за Изборния кодекс ще продължат и след окончателното приемане

Тома Биков: Изборите не могат да бъдат фалшифицирани при участие на 150 000 души в процеса

Разговорите за Изборния кодекс ще продължат и след окончателното приемане на законопроекта, съобщи пред Българска национална телевизия Тома Биков от ПГ на ГЕРБ-СДС. Според него промените в изборните правила се случват прекомерно постоянно и не всеки път изцяло премислено.

" Ние защитихме последните дни теза, която пазиме от година и половина - връщането на смесеното гласоподаване до момента в който не се откри по-подходящ вид за това по едно и също време всички жители да могат да упражнят правото си на глас, да бъдат обезпечени почтени избори и да се вдигне доверието в изборния развой. Със сигурност тези диалози ще продължат и след приемането на Изборния кодекс и се надявам да достигнем до консенсус, колкото и мъчно в този момент да наподобява това ", посочи той.

Според него хартиеното и машинното гласоподаване са се трансформирали от механически въпрос в тези за политическо опълчване. Според него е належащо опростяване на изборните протоколи от гласуването с хартиени бюлетини, с цел да се реши казуса с високия % неточности в документите.

" При присъединяване на над 150 000 души в изборния развой изборите не могат да бъдат фалшифицирани. Всяка партия си има представители в Изборната комисия. Да, неточности може да бъдат направени, това не са хора от професионалната изборна администрация. Ако има неточности, би трябвало да се опитаме да ги улесним - да създадем по-прост протокол ", прикани той.

От партиите, които пазят напълно машинния избор, Биков вижда благоприятни условия за диалози по-скоро с " Демократична България ", в сравнение с с " Продължаваме смяната ".

" Трудно ще продължи диалогът с " Продължаваме смяната ", които показват нещо приблизително сред параноя и тотално недоумение на тези процеси. Няма какво да се изясни на тези хора. Те потеглят с една фикс идея, и някои си имат вяра, че всяка смяна значи кражба, операция и нещо доста ужасно. Тази параноя по мое мнение е подбудена от недоумение на процеса. На тях им се вижда ужасно всяко нещо, което откриват. При " Демократична България " се следи бездейност, не толкоз блестящо изложение на тезите. Имам възприятието, че вървят след " Продължаваме смяната " по инерция, за жалост, и те не са в положение да ги спрат, когато тръгнат да правят някоя пакост ", сподели той.

След като получи първия мандат е редно ГЕРБ да предложи проектокабинет за гласоподаване в пленарната зала, разяснява още Биков. Какъв ще е съставът му ще стане ясно след връчването на мандата. /БГНЕС
Категории:Тагове:

Източник: bgnes.bgКОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg